israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Premier Bennett aan het begin van kabinetsvergadering uit bezorgdheid over Oekraïne en Iran


Premier Naftalie Bennett. Foto GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag, waarin openlijk zijn bezorgdheid uitte over de snel verslechterende situatie in de Oekraïne en de mogelijke Isran deal die er zit aan te komen waarbij zei "dat Israël zich voorbereidt op alle mogelijke scenarios". Maar hij sprak ook over de stijging van kosten van levensonderhoud in Israël en dat daar maatregelen tegen worden genomen.


"We bevinden ons in een delicate tijd met betrekking tot de mondiale stabiliteit. We weten niet wat de volgende dag zal brengen en ik zal niet opscheppen over het leveren van commentaar. Wat voor ons relevant is, is om ervoor te zorgen dat de Israëli's in Oekraïne terugkeren thuis.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken levert grote inspanningen op dit gebied. Volgens de gegevens die ik vanmorgen van hen heb ontvangen, hebben iets meer dan 3.000 Israëli's Oekraïne verlaten. Maar er zijn er nog vele duizenden die er nog zijn op een moment dat luchtvaartmaatschappijen al vluchten annuleren.


Daarom doe ik van hieruit een beroep op alle Israëlische burgers die nog in Oekraïne zijn: dit is niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn. Een beetje ongemak is nu te verkiezen boven tastbaar gevaar voor uw leven later. Kom naar huis!


Wat betreft de besprekingen in Wenen: de besprekingen tussen Iran en de grote mogendheden over een terugkeer naar een nucleair akkoord vorderen snel. Mogelijk zien we binnenkort een overeenkomst. De nieuwe schijnbare overeenkomst is korter en zwakker dan de vorige.


De oorspronkelijke overeenkomst, ondertekend in 2015, was een overeenkomst voor tien jaar en is nu voor tweeënhalf jaar. Dit betekent dat de beperkingen op het nucleaire programma van Iran naar verwachting in 2025 aflopen. Er zijn twee dingen gebeurd sinds de oorspronkelijke ondertekening: de Iraniërs hebben grote vooruitgang geboekt bij het opbouwen van hun verrijkingscapaciteit en de tijd is verstreken.


Als de wereld de overeenkomst opnieuw tekent - zonder de vervaldatum te verlengen - dan hebben we het over een overeenkomst die in totaal twee en een half jaar loopt, waarna Iran zonder beperkingen geavanceerde centrifuges kan en mag ontwikkelen en installeren. Volgens de overeenkomst zou dit 'stadions' van centrifuges betekenen. In ruil daarvoor krijgen de Iraniërs momenteel tientallen miljarden dollars en de opheffing van sancties; Dat is een hoop geld.


Dit geld gaat uiteindelijk naar terrorisme in het gebied. Dit terrorisme brengt ons in gevaar, brengt andere landen in de regio in gevaar - zoals we onlangs hebben gezien - en het zal ook de Amerikaanse strijdkrachten in de regio in gevaar brengen.


In ieder geval organiseren en bereiden we ons voor op de dag erna, in alle dimensies, zodat we zelf de veiligheid van de burgers van Israël kunnen handhaven.


Israël is het snelst groeiende ontwikkelde land ter wereld. Dankzij ons beleid, van een open Israël, van hervormingen en versoepeling van de regelgeving, hebben we een economische groei van 8,1% bereikt en dit samen met twee golven van het coronavirus, zonder lockdowns, algemene beperkingen, massale ontslagen of sluiting van bedrijven.


Nu het leven weer op de rails komt, is het tijd om twee punten met elkaar te verbinden. Wij, de regering, moeten een grens trekken tussen de uitstekende gegevens over de Israëlische economie en de prijs van een portie falafel of humus.


Het kan niet zo zijn dat het al zoveel jaren zo moeilijk is geweest voor Israëlische burgers om de maand financieel goed door te komen.


De kosten van levensonderhoud voor Israëlische burgers moeten worden verlicht. Dit is de grote taak waarmee alle ministers van de regering zijn belast, elke minister op zijn of haar gebied, en ondanks alle moeilijkheden, waaronder de stijging van de kosten van transport en van grondstoffen, moeten we dit blokkeren en hebben we de instrumenten om doen.


Samen met de minister van Financiën en de andere ministers zijn we daar ook mee bezig."

70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws