israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Premier Bennett: "Arabische wereld begrijpt dat Israël aan kant van vrede en samenwerking staat"


Premier Naf6talie Bennett. Foto GPO


Zoals te doen gebruikelijk gaf premier Naftalie Bennett ook vandaag weer een verklaring aan de pers voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering. Hieronder de vertaalde verklaring.


"Dit is een zeer feestelijke dag. We organiseren de 'Negev-top' hier in Israël. De ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Marokko en Bahrein zullen in Sde Boker aankomen voor een ontmoeting met minister Lapid en secretaris van Staat Blinken.


Voor wie het nog niet heeft gemerkt, de buitenlandse betrekkingen van Israël maken een goede periode door. Israël is een belangrijke speler op het mondiale en regionale toneel. We cultiveren oude banden en bouwen nieuwe bruggen.


Vorige week was de ontmoeting met president El-Sisi en de kroonprins van de VAE een beslissend moment. Onze oudste vrede, met Egypte, ontmoette de nieuwste vrede, die van de Abraham-akkoorden. We voegen allemaal steeds meer inhoud - diplomatiek, economisch en veiligheid - toe aan deze relaties, die al meer dan een paar jaar bestaan, om banden te smeden tussen de gematigde staten in het Midden-Oosten. Ik ben verheugd te zien dat dit ook op de bijeenkomst in Sde Boker wordt voortgezet.


Er is een speler in het Midden-Oosten die geweld en obstakels creëert en er is er een die aandringt op samenwerking, welvaart en vrede.


De Arabische wereld begrijpt steeds meer dat Israël altijd aan de kant van vrede en samenwerking heeft gestaan.


Ik heet alle mensen die hier komen van harte welkom. Welkom in Israël! We zijn erg blij en ontroerd om jullie hier te verwelkomen; onze deur staat altijd open.


Ik wil graag mijn dank en waardering uitspreken aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en aan minister van Buitenlandse Zaken Lapid voor zowel het initiatief als de uitvoering.


Terwijl we het over vrede hebben, is er een speler die niet ophoudt met oorlogszuchtig te zijn en vuren aan te steken. We kregen daar dit weekend nog een herinnering aan bij de aanval van de Houthi's, die worden geleid door de Iraanse Revolutionaire Garde, op Saoedi-Arabië.


De gedachte dat deze organisatie van de terroristenlijst, van de FTO zal worden verwijderd, is zeer verontrustend en niet alleen voor ons. We hopen en werken er nog steeds aan om dit te voorkomen.


Vandaag keurt de regering de oprichting van vijf nieuwe gemeenschappen in de Negev goed. Dit is belangrijk nieuws voor alle inwoners van het gebied en maakt deel uit van het proces van organisatie van dit deel van het land, dat al zoveel jaren verwaarloosd is.


Ons doel is om de staat terug te brengen naar de Negev – het zionisme in 2022. Dit is geen ex territoria, noch is het het Wilde Westen, maar een plaats waar de staat Israël aanwezig is – zowel qua bestuur als qua middelen.


Onze hoogste plicht is om de inwoners van het zuiden te beveiligen; we zijn aan deze reis begonnen en we zullen niet stoppen. Tegelijkertijd gaan we door met het vestigen en ontwikkelen van de Negev.


Ik dank minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked en minister van Huisvesting Ze'ev Elkin voor het goede werk.

Dank u."

65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws