top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett bezocht hoofdkwartier van de Mossad en sprak over Iran en Oekraïne


Foto\Amos Ben Gershom / GPO


Premier Naftali Bennett heeft vandaag een ceremonie bijgewoond bij de Mossad, met deelname van Mossad directeur David Barnea, nationale veiligheidsadviseur en directeur van de Nationale Veiligheidsraad Dr. Eyal Hulta, voorzitter van de Atomic Energy Commission Zeev Snir, het Forum van de afdelingshoofden en uitzendkrachten.


Tijdens zijn bezoek hield premier Bennett een toespraak met opmerkingen over de onderhandelingen met Iran in Wenen en de situatie in Oekraïne, welke wij onderstaand afdrukken.


"Het is goed om bij jullie te zijn. Het is een zin die altijd waar is, maar ik voel het veel meer tijdens deze belangrijke dagen.


Naarmate de wereld bijna van de ene op de andere dag somber en gevaarlijk wordt, neemt onze waardering voor het belang van macht en kracht in ons allemaal toe.


De kracht van een land heeft vele dimensies. De staat Israël is qua macht sterker dan al zijn vijanden, maar zelfs dat is niet genoeg. Die kloof moet nog veel groter worden.


Een staat – vooral een democratische staat in een tijdperk dat democratieën uitdaagt – heeft ook andere dimensies van kracht nodig. Het heeft innerlijke kracht, samenhang en eenheid van doel nodig, het heeft mentale kracht nodig - zijn burgers zullen niet breken met psychologische oorlogvoering - en het heeft het vermogen nodig om zichzelf te verdedigen met middelen die niet alleen brute kracht zijn - met stille, geavanceerde middelen, zou ik zeggen zelfs elegant zeggen. En daarvoor hebben we de Mossad.


Elke keer als ik hier kom, of zelfs bij elke wekelijkse werkvergadering met Dedi (Mossad directeur David Barnea), denk ik bij mezelf dat de Mossad een van de weinige merken is waar de kloof tussen beeld en werkelijkheid niet groot is, het is zelfs andersom. In de Mossad is de realiteit nog groter dan het beeld, en de reputatie van de Mossad is al sterk en krachtig.


Je doet echt buitengewone dingen, en je streven naar uitmuntendheid en innovatie, om de hoogten van verfijning en menselijke vaardigheden uit te dagen, die we zelfs vandaag de dag zien - is gewoon inspirerend.


Vrienden, jullie vaardigheden zullen de komende jaren en in de nabije toekomst vele tests doorstaan. Ik zou willen dat we ze alleen in de theoretische of experimentele dimensie konden laten.


Maar zoals het er nu uitziet, zullen ju;;ie handen vol zijn. De grote, monumentale taak die op uw schouders ligt, is te voorkomen dat Iran nucleair wordt.


Dit is een taak waar u al vele jaren mee bezig bent, maar we lijken het moment van de waarheid te naderen, we hebben de geldtijd bereikt.


Een paar uur vliegen hiervandaan, in Kiev, ondergaat de wereldorde een enorme omwenteling. Vanaf het begin heeft de staat Israël een weloverwogen en verantwoordelijke aanpak gevolgd, waardoor we niet alleen onze belangen kunnen beschermen, maar ook nuttig kunnen zijn. Om een ​​betrouwbare speler te zijn, een van de weinige die rechtstreeks met beide partijen kan communiceren en waar nodig kan assisteren. Inderdaad helpen, rustig.


Bovendien hebben we vanmorgen nog drie vliegtuigen vol humanitaire hulp gestuurd, voornamelijk medicijnen, en we zullen er nog meer sturen als dat nodig is.


We bereiden ons ook voor om humanitaire hulp ter plaatse te verlenen en natuurlijk om de immigratie van joden vanuit alle relevante plaatsen te vergemakkelijken.


Maar terwijl een van onze ogen - net als de hele wereld - op Kiev gericht is, kijkt het andere oog gespannen toe wat er ten westen daarvan, in Wenen, gebeurt.


Ik ben geen commentator en ik wil niet evalueren hoe het zal aflopen, maar ik wil wel een richting aangeven:


Voor ons bestaat er niet zoiets als 'zonsondergang'.


De zon zal niet ondergaan voor de veiligheid van Israël en het welzijn van zijn burgers.


Ik heb al gezegd en ik herhaal het vooral hier - de overeenkomst bindt ons niet, en de datum - over twee en een half jaar - die Iran in staat stelt talloze centrifuges te assembleren, bindt ons zeker niet.


Kijk - op een dag zullen we ons moeten afvragen hoe het kwam dat de staat Israël, met al het gepraat en de enorme middelen die in het afgelopen decennium aan de kwestie zijn toegewezen, zich in een situatie bevindt waarin de nucleaire capaciteiten van Iran zo Geavanceerd.


Maar dit is niet het moment om te praten over de erfenis die we hebben gekregen, dit is het moment om te handelen zodat de situatie anders zal zijn. Wat mij betreft bent u, samen met de IDF natuurlijk, het adres. De missie is aan jou.


Ik wil eindigen met een optimistische noot, juist wanneer het lijkt alsof de wereld in zorgwekkende richtingen gaat, is de staat Israël op het rechte pad en stijgend.In elke dimensie is het laatste jaar een jaar van grote sprongen: in economische groei, veiligheid, politieke stabiliteit en onze vastberadenheid om de Israëlische samenleving te verenigen, het discours te kalmeren en eenwording te vinden en geen verdeeldheid. Daarin ligt onze ware veerkracht, daar ligt onze kracht. En we zullen het nodig hebben."126 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page