israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "door nieuwe virus variant staat Israël op rand van noodsituatie"


Premier Bennett. Foto GPO


De Israëlische premier Naftalie Bennett waarschuwt voor een noodsituatie tijdens een ontmoeting met topgezondheidsfunctionarissen nadat een passagier die terugkeerde uit Malawi besmet bleek te zijn met de nieuwe virusvariant en twee anderen mogelijk ook besmet hiermee zijn.


De variant - genaamd B.1.1.529 - heeft een "zeer ongebruikelijke constellatie" van mutaties, die zorgwekkend zijn omdat ze kunnen helpen de immuunrespons van het lichaam te omzeilen en het meer overdraagbaar te maken, aldus experts.


Premier Bennett hield vrijdagochtend een spoedvergadering om de mutatie en de implicaties ervan voor de staat Israël te bespreken.


Bennett zei dat de nieuwe variant zeer besmettelijk was en zich veel sneller verspreidde dan de deltavariant. "In de komende dagen zal onze kennis zeer snel uitbreiden, en zullen we weten of de variant echt de immuniteit doorbreekt, met welke snelheid, of het dodelijker is, hoe het kinderen beïnvloedt, enzovoort," zei hij.


"Een paar weken geleden, toen we de nationale 'Omega'-oefening deden voor een nieuw dodelijk variantscenario, leek het een beetje afstandelijk", zei de premier. "Onnodig te zeggen dat dit een van de belangrijkste stappen is die ons precies heeft voorbereid op de situatie waarin we ons nu bevinden."


Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd een passagier die terugkeerde uit Malawi geïdentificeerd met de stam. Daarnaast vermoedt het ministerie dat mogelijk nog twee passagiers besmet zijn geraakt met de nieuwe stam. De twee hebben de opdracht gekregen om in quarantaine te gaan omdat ze nog steeds wachten op hun testresultaten.


Terwijl de drie zijn gevaccineerd, zei het ministerie van Volksgezondheid dat het hun vaccinatiestatus nog steeds controleert.


De variant werd donderdag laat in de nacht ontdekt, volgens rapporten die vrijdagochtend zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. Het werd ontdekt bij een persoon die vanuit Malawi naar Israël terugkeerde.


De B.1.1.529 is van bijzonder belang omdat het meer dan 30 mutaties op het spike-eiwit heeft, verklaarde prof. Nadav Davidovitch, hoofd van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev's School of Public Health.


Davidovitch zei dat de variant zich zeer snel verspreidde in Zuid-Afrika, zelfs sneller dan de Delta-variant, en dat er zorgen zijn dat de variant een ernstiger ziekte zou kunnen veroorzaken. In Zuid-Afrika was de infectie aan het afnemen vóór de opkomst van de B.1.1.529-variant.


Inmiddels zijn Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini toegevoegd aan de "rode" lijst. Iedereen die uit een van deze landen komt en geen Israëlisch staatsburger of ingezetene is, wordt de toegang ontzegd.


Reizigers die uit deze landen terugkeren, worden in een door de staat gerunde faciliteit in een verplichte quarantaine van zeven dagen geplaatst, ongeacht de vaccinatiestatus, en worden pas vrijgelaten na twee negatieve PCR-tests.

417 weergaven2 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws