israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett heeft bezoek aan Abu Dhabi beëindigd


Premier Bennett en Sheikh Mohammed bin Zayed bij vertrek. Foto Haim Zach (GPO)


Premier Naftali Bennett heeft zijn eerste bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) afgesloten en is inmiddels weer terug in Israël, waar hij, zoals iedereen die uit het buitenland terugkeert, 3 dagen in quarantaine is gegaan.


Bij zijn vertrek uit Abu Dhabi zei Bennett: "Ik sluit een goed bezoek hier in de Verenigde Arabische Emiraten af. Ik wil Zijne Hoogheid Sheikh Mohammed bin Zayed bedanken voor de zeer warme gastvrijheid tijdens dit bezoek. De hele dag door hadden we zinvolle, diepgaande en ongecompliceerde gesprekken over onze twee naties, over de regio en over onze economie en technologie en wat we samen kunnen doen. Ik vlieg zeer optimistisch terug naar Israël dat deze relatie een voorbeeld kan zijn van hoe we hier in het Midden-Oosten vrede kunnen sluiten."


Eerder op maandag werd bekend dat de kroonprins de uitnodiging van premier bennett, voor een bezoek aan Israël heeft geaccepteerd.


Premier Bennett heeft inmiddels zijn kantoor opdracht gegeven voorbereidingen voor het bezoek te starten.In een gezamenlijke verklaring na de ontmoeting van de premier van Israël met de kroonprins van Abu Dhabi en de plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten ZH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, valt te lezen dat: " het succesvolle bezoek van de Israëlische premier aan de Verenigde Arabische Emiraten een nieuwe mijlpaal is in de ontwikkeling van warme betrekkingen en een geweldig partnerschap tussen de twee landen".


De leiders bespraken verschillende economische en maatschappelijke kwesties waarin het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang is geboekt, waaronder samenwerking tussen de particuliere en de publieke sector op het gebied van O&O, technologie, voedselzekerheid, klimaat, water, energie, milieu, gezondheid en toerisme.


Foto Haim Zach (GPO)


Tijdens het bezoek bevestigden beide partijen een gedeelde wens om een ​​reeks belangrijke samenwerkingsgebieden te bevorderen om de handels- en economische betrekkingen verder te versterken, door een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingsfonds op te richten. Dit gezamenlijke fonds, en een overeenkomstige gezamenlijke bedrijfsraad, zullen leidende economische en technologische geesten in de VAE en in Israël aanwenden en hen belasten met commerciële oplossingen voor uitdagingen variërend van klimaatverandering en woestijnvorming tot schone energie en toekomstige landbouw.


De leiders proberen de respectieve sterke punten en strategische relaties van de zakelijke gemeenschappen in elk land te benutten, om niet alleen de bilaterale handel en innovatie te bevorderen, maar samen technologieën en zakelijke kansen naar markten in het Midden-Oosten, GOS, Oost-Azië en Afrika te brengen.


De bijeenkomst ging ook in op inspanningen om een ​​alomvattende economische partnerschapsovereenkomst (VAEIL-CEPA) te bereiken, de klimaatsamenwerking te versterken en regionale connectiviteit te bevorderen door middel van economische en infrastructuursamenwerking.


De beide leiders bespraken ook de gezamenlijke inspanningen om de COVID-19-pandemie te bestrijden, waarbij ze de nadruk legden op samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van testen en behandeling. Ze prezen de hoge vaccinatiegraad in beide landen en merkten op dat de VAE en Israël in dit opzicht tot de toplanden van de wereld behoren. De twee leiders namen ook nota van hun inzet om samen te werken aan een duurzaam en billijk economisch herstel van de pandemie.


Bovendien zullen beide landen het toerisme blijven aanmoedigen en de waarden van interreligieuze tolerantie en de ontwikkeling van banden tussen volkeren blijven promoten.


59 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws