israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett in persconferentie: "5e virus golf is in Israël, laat je vaccineren"


Premier Bennett tijdens de persconferentie. Foto Kobi Gideon (GPO)


Tijdens een live persconferentie op alle drie tv-zenders zei premier Naftali Bennett zondagavond dat de zeer besmettelijke Omicron-variant de oorzaak is van de vijfde golf van coronavirusinfecties in Israël, en drong er bij het publiek op aan om een ​​verwachte toename van de morbiditeit te voorkomen door zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren, bijeenkomsten te verminderen, en zoveel mogelijk vanuit huis te werken.


“Drie weken geleden waarschuwde ik de burgers van Israël dat er een nieuwe golf op komst was, de Omicron-golf. Een dag later kwam het Corona-kabinet bijeen en we besloten – de eerste ter wereld – om buitenlanders de toegang tot Israël te ontzeggen. een belangrijke en moedige beslissing die ons allemaal kostbare tijd opleverde. Maar niet iedereen begreep dit in real-time. Er waren mensen die dachten dat we overdreven. Er waren mensen die zeiden: "Hij is hysterisch." Maar ik dank de leden van de regering die begrepen dat het in de eerste plaats nodig was om tijd te winnen en de variant zoveel mogelijk buiten de grenzen van Israël te houden.


De tijd die we hebben gekocht raakt op. De Omicron is al in het land, van de Knesset tot de kleuterscholen en het verspreidt zich snel. De aantallen zijn nog steeds niet hoog, maar dit is een zeer besmettelijke variant en verdubbelt elke twee tot drie dagen, zoals we over de hele wereld zien. Daarom zeg ik dat "de vijfde golf is begonnen".


Ik zeg dit niet om te choqueren en paniek te zaaien. Dat stadium zijn we gepasseerd. We zijn allemaal ervaren na de vier voorgaande virusgolven. Ik herken ook een zekere vermoeidheid bij het publiek; dit is begrijpelijk en natuurlijk. Het is om deze reden dat we rationeel en kalm moeten handelen en het juiste moeten doen. Ons doel is om deze golf te overwinnen en tegelijkertijd de economische activiteit en het onderwijs zo veel mogelijk voort te zetten. De manier is om de verspreidingssnelheid zo veel mogelijk uit te stellen en de tijd die we kopen te gebruiken om de kinderen van Israël zo snel mogelijk te vaccineren.


"Het is cruciaal om zoveel mogelijk mensen te vaccineren, vooral kinderen", aldus Bennett. In de VS zijn meer dan vijf miljoen kinderen ingeënt en hebben ze geen noemenswaardige bijwerkingen. We kunnen leren van hun ervaring, voegde hij eraan toe.


Vandaag gaan we een nieuwe fase in. Binnenkort komen we met nieuwe richtlijnen. In de tussentijd verzoek ik u allen uw gezond verstand te gebruiken. Ten eerste, zorg voor zoveel mogelijk sociale afstand. Kom niet met groepen bij elkaar als het niet hoeft. Ten tweede, maskers, hoe eenvoudig ook ze zijn effectief. Ik weet dat we hier in de Deltaperiode allemaal minder streng zijn geweest omdat alles goed was, maar nu moeten we de touwtjes weer aantrekken.


Ten derde heb ik een verzoek aan bedrijfseigenaren en CEO's binnen en buiten de hightech, iedereen die zijn werknemers zonder nadelige gevolgen thuis kan laten werken - doe dat, zelfs vanaf morgen. We gaan door een fase die niet eeuwig zal duren. Dit is echter het moment om, indien mogelijk, over te stappen naar thuiswerken in de privésector. Wij in de publieke sector gaan over op een kleiner formaat dat meer thuiswerk mogelijk maakt. Dit zal de komende dagen gebeuren.


Ten vierde nemen we vaccins voor kinderen zeer serieus. Ik wil hier iets zeggen. Kijk, in steden met een hoog sociaaleconomisch niveau, zoals Ramat Hasharon en Modi'in-Maccabim/Reut, daar zien we dat meer dan 30% van de kinderen is ingeënt; dit is een uitstekend begin. Maar in plaatsen als Netivot, Tiberias en veel Arabische gemeenschappen zien we 2%, 3% en zelfs minder van dee kinderen die zijn gevaccineerd. Dit verontrust mij zeer.

We zijn blij dat we het voorrecht hebben om in een staat te leven die voor iedereen zorgt en wij – de regering van Israël – zorgen ervoor dat vaccins toegankelijk zijn. We kopen de vaccins, maar uiteindelijk zijn het jullie ouders die de verantwoordelijkheid hebben.

Burgers van Israël, als drie weken geleden een verrekijker nodig was om de golf van ver te zien aankomen, is hij er nu al. Naar mijn mening zullen we over drie of vier weken, misschien zelfs eerder, een sprong in morbiditeit zien die geen ruimte voor twijfel laat. Als overheid bereiden we ons op alle fronten voor.

We hebben de Delta-golf op uitstekende wijze overwonnen en zijn erin geslaagd dankzij een combinatie van goed en nauw bestuur door de overheid samen met uw verantwoordelijk gedrag als burger; je ging en werd in groten getale gevaccineerd.

We zullen de Omicron met toewijding en professionaliteit beheren, maar u, burgers, moet een even hoge mate van verantwoordelijkheid tonen, niet alleen voor uzelf, maar nog belangrijker, voor de kinderen. Als we verantwoordelijk handelen, zullen we met de hulp van G-d deze golf veilig overwinnen."


73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws