israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "Israël was er vroeg bij, we staan op scherp en we zullen geen risico's nemen"


Premier Bennett. Foto GPO


In een verklaring aan de pers, zei premier Bennett dat Israël alle maatregelen heeft genomen die nodig zijn tegen de nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant waarbij hij uitlegde dat de oefening van twee weken geleden waarbij de komst van een gevaarlijke virusvariant werd geoefend, nu zijn vruchten afwerpt.


Hieronder volgt de verklaring van premier Naftali Bennett aan de media vanmiddag (vrijdag 26 november 2021):


“Terwijl we nu bijna twee jaar met het coronavirus te maken hebben, bevinden we ons vandaag op een zorgwekkend punt.


Ik zal het uitleggen. Twee weken geleden hebben we een oorlogsoefening gehouden. We hebben gebruik gemaakt van de breuk in de Deltagolf om ons voor te bereiden op het scenario van een andere – nieuwe en hardere – variant. We noemden het de 'Omega-boor'. We zaten een hele dag bij elkaar, de hele nationale leiding, en we speelden een situatie waarin een nieuwe, meer besmettelijke virusstam – die kinderen bereikt of, God verhoede, ook toeslaat bij degenen die zijn ingeënt – het land binnendringt.


Het werd sneller dan gedacht realiteit. We zitten in een nieuwe situatie. De variant B.1.1529, die uit Zuid-Afrika komt, is zeer zorgwekkend. Het is zo zorgwekkend dat na tientallen en honderden nieuwe en verschillende stammen die het afgelopen jaar door ons zijn onderzocht, het ertoe heeft geleid dat het ministerie van Volksgezondheid en deskundige epidemiologen in het land en over de hele wereld de rode vlag hebben gehesen.


In Zuid-Afrika is er binnen een week een forse sprong in gevallen geweest. In feite is de nieuwe stam op de voorgrond getreden bij infecties in Zuid-Afrika en heeft hij de Delta-stam ingehaald.


Deze soort is Israël al binnengekomen. Er is één geverifieerd geval en nog drie verdachte gevallen die momenteel worden gecontroleerd. Onze veronderstelling is dat er meer zullen zijn.


Het kwam op een gecompliceerde tijdstip, aan de vooravond van de Chanoeka-vakantie, toen kinderen – van wie de meesten niet zijn gevaccineerd – niet naar school gaan, en wanneer sommigen van ons, ook in mijn familie, activiteiten plannen met de kinderen tijdens Chanoeka, waaronder evenementen, vrijetijdsactiviteiten en natuurlijk reizen naar het buitenland. Dit is het slechte nieuws.


Het goede nieuws is dat Israël vroeg wakker werd. De eerste ter wereld. Ons hele systeem staat op scherp, al onze hoofdkantoren zijn klaar en open. We zullen geen risico's nemen.


Het is beter om nu snel en resoluut te handelen, dan onze besluitvorming uit te stellen en wakker te worden als Israël al wordt overspoeld met zaken en volledig "rood" is.


Onze acties zullen bepaalde economische kosten met zich meebrengen, we zijn ons hiervan bewust en zijn bereid om degenen te helpen die mogelijk schade ondervinden. Maar het belangrijkste is om de burgers van Israël te beschermen totdat we een beter begrip krijgen van de aard van de variant.


Als het niet zo alarmerend is als het lijkt, dat het niet zo erg is, zullen we de situatie spoedig terugbrengen naar de oude routine. Maar op dit moment bereiden we ons voor op alle scenario's, inclusief het worstcasescenario.


Zaterdagavond komt het Coronakabinet bijeen. Tot die tijd, en met onmiddellijke ingang, worden vanaf dit moment alle Afrikaanse landen, inclusief Mauritius, Seychellen en Madagaskar, met uitzondering van Noord-Afrikaanse landen, gedefinieerd als “rode” landen. Israëli's die terugkeren uit deze landen zullen in een bijzonder strikt isolement moeten gaan. Er komt meer handhaving op de isolaties. Over andere bestemmingen - centra van aansluitende vluchten uit Afrika - zullen we binnenkort beslissen.


Het Home Front Command werkt momenteel aan het lokaliseren van iedereen die de afgelopen twee weken uit die Afrikaanse landen is aangekomen, en neemt op dit moment contact met hen op en instrueert hen om zich onmiddellijk te laten testen en isoleren totdat de testresultaten zijn ontvangen. We weten ook hoe we bij diezelfde mensen kunnen komen, je hoeft alleen maar contact op te nemen met het ministerie van Volksgezondheid.


Tegelijkertijd zal er een bericht worden gestuurd naar iedereen die door Afrikaanse landen is gereisd, zelfs als ze vanuit een andere bestemming naar Israël zijn gekomen, evenals naar degenen die vorige week Dubai hebben bezocht of er zijn gekomen.


De instructie is om direct een PCR-test te doen en thuis in isolatie te blijven totdat de testresultaten zijn verkregen. We bevinden ons in een vroeg stadium en willen de brand blussen.


Er zijn nog een aantal andere besluiten genomen:


Binnen twee weken zullen we als onderdeel van een proefprogramma honderden speciale HEPA-filters installeren in klaslokalen en kleuterscholen in het hele land. Daarna, als het proefprogramma zichzelf bewijst, zal het ministerie van Onderwijs een aanbestedingsprocedure voor alle klaslokalen en kleuterscholen doen uitgaan.


Daarnaast starten we onmiddellijk met de inzet van tientallen bemonsteringspunten en een rioolmonitoringproces van infecties in het hele land, om morbiditeit op te sporen nog voordat de burger het weet.


Daarnaast hebben we gezorgd dat we direct zo'n 10 miljoen speciale en aangepaste PCR-kits hebben kunnen aanschaffen.


Ik benadruk nogmaals: dit zijn slechts initiële en onmiddellijke beslissingen. Zaterdagavond zal ik het Coronakabinet, de instantie voor verdergaande stappen, bijeenroepen en verdere besluiten nemen.


Ik roep u op, burgers van Israël - dit zijn onze levens tijdens deze plaag. Er is een tijd van rust en een tijd van oorlog. Nu moeten we verantwoordelijkheid tonen, vooral wij als overheid en u als burgers. Om samen te zijn, om wederzijdse verantwoordelijkheid te tonen, om voorzichtig te zijn, om onze kinderen te vaccineren. Laat uw kinderen zo snel mogelijk vaccineren om hun beschermingsniveau te verhogen. Zelfs als de variant minder of gedeeltelijk reageert op vaccins, is het nog steeds de moeite waard. Het is als een kogelvrij vest. Ga vandaag uw kinderen vaccineren en degenen die boosters nodig hebben, doe dat meteen.


U kunt er zeker van zijn dat dit allemaal zo serieus mogelijk wordt uitgevoerd, wij hebben onze handen aan het stuur. Ik vraag om geduld, samenwerking, begrip dat dingen soms niet gaan zoals gepland, en vooral - om ons allemaal gezond te houden. We zullen u op een transparante en continue manier blijven informeren."

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws