top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid: "Israël zal niet werkeloos toekijken terwijl Iran ons probeert aan te vallen"


Kabinetsvergadering 10 juli 2022. Foto: Haim Tzach / GPO


Voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering deed premier een aantal uitspraken die zijn beleid duidelijk maken. De belangrijkste was die richting Iran, waarin hij zei dat "Israël niet werkloos zal blijven toekijken indien Iran voorbereidingen treft ons aan te vallen".


Zijn gehele toespraak staat hieronder:


"Ik zou willen beginnen met het condoleren van de regering van Israël en het volk van Israël aan onze vriend en bondgenoot Japan, met de dood van voormalig premier Shinzo Abe, die vrijdag werd vermoord. Hij was een groot leider en een grote vriend van Israël We staan ​​Japan bij in deze moeilijke tijd.


We staan ​​aan het begin van een historische week. Woensdag zal president Joe Biden hier landen, een van de beste vrienden die Israël ooit heeft gehad in de Amerikaanse politiek, die ooit over zichzelf zei: “Je hoeft geen jood te zijn om een ​​zionist te zijn. Ik ben een zionist.”


Tijdens dit bezoek komen zowel uitdagingen als kansen aan bod. De bespreking van de uitdagingen zal zich in de eerste plaats toespitsen op de kwestie Iran. Gisteren werd bekend dat Iran uranium verrijkt in geavanceerde centrifuges, in volledige strijd met de overeenkomsten die het heeft ondertekend.


Vanuit Jeruzalem zal het vliegtuig van de president naar Saoedi-Arabië vliegen. Hij zal een boodschap van vrede en hoop van ons met zich meedragen. Israël steekt zijn hand uit naar alle landen in de regio en roept hen op om banden met ons op te bouwen, relaties met ons aan te gaan en de geschiedenis voor onze kinderen te veranderen.


De internationale reactie moet beslissend zijn: terugkeren naar de VN-Veiligheidsraad en het sanctiemechanisme met volle kracht activeren. Israël behoudt zich van zijn kant de volledige vrijheid van handelen, diplomatiek en operationeel, voor in de strijd tegen het Iraanse nucleaire programma.


Dit is een gelegenheid om de Verenigde Staten nogmaals te bedanken voor het niet opheffen van de sancties tegen de Iraanse IRGC. Iran staat achter Hezbollah en steunt Hamas, en Iraanse terreurcellen probeerden onlangs Israëlische toeristen in Istanbul te vermoorden.


Israël zal niet werkeloos toekijken terwijl Iran ons probeert aan te vallen. Onze beveiligingsdiensten weten iedereen en overal te bereiken - en dat is precies wat ze zullen doen. We zullen met de president en zijn team bespreken hoe we de samenwerking op het gebied van veiligheid tegen alle bedreigingen uitbreiden.


Over een andere kwestie zal de regering – onder leiding van minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev en minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen, een besluit indienen over de voortzetting van het programma om geweld in gemengde steden aan te pakken. Deze regering is vastbesloten om wet en orde in de straten van Israël te brengen.


Dit plan is slechts het begin. Dit is een van de belangrijkste missies die we onszelf hebben gesteld: een sterke politie en samenwerking met de ISA en de lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat elke Israëlische burger weet dat er iemand is die hun persoonlijke veiligheid waarborgt.


Wat betreft persoonlijke veiligheid is een sterke hand noodzakelijk. Persoonlijke veiligheid staat bovenaan onze agenda. We hebben honderden posities toegevoegd aan de politie. We strijden voortdurend tegen het fenomeen geweld in de Arabische sector en zien nu al resultaten.


We zullen blijven doen wat nodig is. Als de wetgeving moet worden gewijzigd, als de straffen moeten worden aangescherpt, zullen we dat ook doen. Zodra we een begroting kunnen goedkeuren, zullen we ervoor zorgen dat er forse verhogingen komen voor versterking van de politie en verhoging van de politiesalarissen.


Alle burgers van Israël moeten weten dat de straten veilig zijn als ze hun huizen verlaten. Wij zullen ervoor zorgen dat dit gebeurt.

Dank je."
85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page