top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Biden op bezoek in de residentie van president Herzog en kreeg de Israëlische eremedaille


Foto Haim Zach / GPO


De Amerikaanse president Joe Biden werd bij aankomst in de residentie van de president in Jeruzalem op de rode loper begroet door president Isaac Herzog en zijn vrouw Michal en praten ze met Israëlische schoolkinderen in het wit gekleed, wier armen moe beginnen te worden als ze met Israëlische en Amerikaanse vlaggen zwaaien.


Foto Haim Zach / GPO


Als hij de residentie binnenkomt, slaat Biden zijn arm om Herzog voordat hij het gastenboek tekent op een bureau ingelegd met parelmoer dat ooit toebehoorde aan de Britse premier Benjamin Disraeli.


Foto Chaim Zach / GPO


President Herzog begon zijn toespraak met te zeggen dat " de VS en Israël “verenigd zijn in onze oppositie tegen de terreur van Iran en streven naar een kernwapencapaciteit, wat de grootste bedreiging voor deze regio is, en misschien de wereld in het algemeen.”


Daarna schetste Herzog een beeld van een “uitdagende wereldorde”, met het effect van de COVID-19-pandemie in combinatie met de Russische invasie van Oekraïne. Hij benadrukt dat sterke betrekkingen tussen Israël en de VS van cruciaal belang zijn voor regionale en mondiale stabiliteit, vrede en welvaart.


"Samen kunnen we niet alleen een nieuw Midden-Oosten creëren, maar ook een hernieuwbaar Midden-Oosten - een regionaal ecosysteem van duurzame vrede", zegt Herzog.


“Onder uw leiding kunnen we onze regio blijven transformeren van een bron van wereldwijde spanningen naar een bron van wereldwijde stabiliteit en vooruitgang. Het Midden-Oosten kan uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor klimaatinnovatie en gecombineerd medisch onderzoek, schone energie en vreedzame uitwisseling tussen religies en volkeren. Dit is de zegen die jeu de komende dagen naar uw bijeenkomsten in Riyad zult brengen.”


Herzog prijst ook Bidens vastberaden houding tegen antisemitisme en de delegitimisering van Israël.


De president besluit door te onthullen dat hij in hun één-op-één ontmoeting Biden de notulen heeft gegeven van diens ontmoeting met de voormalige Israëlische premier Golda Meir, bijna 50 jaar geleden, gevonden in de nationale archieven van Israël.


"De senator was vol respect en bewondering voor de premier en zei herhaaldelijk dat hij was gekomen om te leren, maar werd aan de andere kant meegesleept door zijn enthousiasme", schreef de diplomaat die de notulen maakte.


"Uw onvermoeibare pleidooi voor het duurzame partnerschap tussen de VS en Israël, in woord en daad, heeft de tand des tijds echt doorstaan", zegt Herzog.


Daarna overhandigde president Herzog aan president Biden de Presidential Medal of Honor.


Foto woordvoerder kabinet van de president


In zijn antwoord zei president Biden dat "het ontvangen van de Israëlische Presidential Medal of Honor een van de grootste onderscheidingen in mijn carrière is.


"Je weet dat mijn liefde voor Israël diepgeworteld is", begint Biden, verwijzend naar zijn "rechtvaardige christelijke" vader.


"Ik heb de eer gehad, het is moeilijk om deze woorden te zeggen, al meer dan 50 jaar, zo lang kan het niet zijn, maar al meer dan 50 jaar in de federale overheid, om de relatie op te bouwen."


Vijftig jaar geleden, zegt hij, zou er nooit het soort publiek zijn geweest waar hij nu voor spreekt - "zoveel mensen die zoveel naties en religies vertegenwoordigen."


Hij vervolgt met: "Israël zien bloeien, de wildste dromen van Israëls grondleggers en moeders zien uitgroeien tot een realiteit waar de kinderen van Israël vandaag van genieten, is voor mij bijna wonderbaarlijk."


"Elke keer dat ik in de loop van de jaren ben gekomen, God zij dank, lijkt het alsof God ons in de palm van zijn hand houdt", zegt hij terwijl hij een hymne aanhaalt. “Omdat we sterker worden, niet zwakker, en voor mij is het behoorlijk wonderbaarlijk.


Biden citeert uit het Torah gedeelte van Balak, waarvan hij opmerkt dat het deze Shabbat in de diaspora zal worden voorgelezen, waarin hij Israël beschouwt als “het volk dat alleen woont”, maar gaat verder met te zeggen: “Als ik uitkijk naar deze trotse, sterke Israëli’s in het publiek, bij de natie die de woestijn tot bloei heeft gebracht en de Iron Dome heeft gebouwd, zie ik mensen die veiliger worden, meer geïntegreerd, zelfverzekerder en betere relaties hebben met hun buren. Een natie die al eerder vrede heeft gesmeed en dat opnieuw kan doen. En een natie die nooit alleen zal wonen, want zolang er de Verenigde Staten zijn, zul je nooit alleen zijn."


Met betrekking tot de presidentiële eer verklaart Biden: "Als leider kan ik zonder aarzeling zeggen dat het ontvangen van deze prijs vandaag een van de grootste onderscheidingen in mijn carrière is, en ik meen dat uit de grond van mijn hart."


"In een van de meest disfunctionele regio's van de wereld zal [Israël] opnieuw volledig geïntegreerd zijn en een van de leiders zijn", besluit hij.


317 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page