top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog naar België om toespraak te houden voor EU-parlement tgv Holocaust herdenking


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog is vanmorgen vertrokken voor een officieel bezoek aan de Europese Unie in Brussel, België, waar hij het EU-parlement zal toespreken tgv Internationale Holocaust Herdenkingsdag. Ook zal hij een bezoek brengen aan de Belgische koning, en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en vertegenwoordigers van de NAVO-lidstaten ontmoeten.


Bij zijn vertrek zei president Herzog: Morgen staat de hele wereld in het teken van de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Deze dag werd in 2005 ingesteld bij VN-resolutie na een initiatief van de regering van Israël en het ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom.


“Een van de belangrijkste evenementen op de Internationale Holocaustherdenkingsdag is een zitting van het Europees Parlement, dat de naties van Europa vertegenwoordigt. Ik zal het voorrecht hebben om voor het Parlement te verschijnen en te spreken namens de staat Israël, de democratische, sterke natiestaat van het Joodse volk, die zijn hand uitstrekt in vrede.


“Ik zal het verhaal vertellen van de slachtoffers en overlevenden van de Holocaust. Ik zal ontroerd zijn als ik bedenk dat tachtig jaar geleden niemand had kunnen vermoeden dat het hoofd van een staat van het Joodse volk voor een Europees parlement zou verschijnen en de meest verschrikkelijke gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid zou markeren.


“Ik zal de leiders van de instellingen van de Europese Unie en de Belgische regering en de Joodse gemeenschap van België ontmoeten, en er zal een speciale ontmoeting zijn met de NAVO.


“Op al deze plaatsen zal ik natuurlijk de enorme uitdaging aan de orde stellen waarmee wij en het hele Midden-Oosten worden geconfronteerd in de vorm van Iran, dat op weg is naar kernwapens, terreur gebruikt in het hele Midden-Oosten en wapens levert die tegen het Oekraïense volk worden gebruikt. Ik zal ook de kwestie aan de orde stellen van de gijzelaars en MIA's, onze zonen, die we Hamas oproepen om onmiddellijk vrij te laten en terug te keren naar Israël. Dank u zeer."


De president begint zijn bezoek aan het Koninklijk Paleis van Brussel, waar hij zal worden ontvangen door Zijne Majesteit Koning Filip der Belgen, en de twee leiders zullen elkaar ontmoeten. President Herzog zal dan de joodse school Athénée Ganenou bezoeken en daar leerlingen van alle leeftijden ontmoeten.


Later zal de voorzitter de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ontmoeten en de Grote Synagoge van Europa in Brussel bezoeken, waar hij leden van de joodse gemeenschappen van Brussel en Antwerpen zal ontmoeten.


Morgen zal de voorzitter het Europees Parlement bezoeken op uitnodiging van de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, en zal hij de hoofdtoespraak houden voor leden van het Europees Parlement en overlevenden van de holocaust tijdens een speciale plenaire zitting ter gelegenheid van de Internationale Holocaust herdenkingsdag.


Ten slotte zal de president NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en vertegenwoordigers van de NAVO-lidstaten ontmoeten en informatie geven over de veiligheid van Israël en de diplomatieke strategische situatie.


59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page