israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog bij de inauguratie van een nieuw auditorium in Bedoeïenenstad Rahat


Foto Kobi Gideon / GPO


President Isaac Herzog was maandag aanwezig bij de inhuldiging van het eerste auditorium in de Bedoeïenstad Rahat. Vice-minister van Binnenlandse Veiligheid Yoav Segalovitz MK, Mansour Abbas MK, Mifal Hapais-voorzitter Avigdor Yitzhaki en burgemeester van Rahat, Fayez Abu Sahiban, namen ook deel aan de feestelijkheden.


Het nieuwe auditorium in Rahat is de eerste in de bedoeïenengemeenschap en een van de grootste in de Negev. Na de feestelijke inhuldiging ontmoette de president leden van de joodse-bedoeïenen liefdadigheidsorganisatie Desert Stars.


President Isaac Herzog opende zijn toespraak door te zeggen: “De eerste bedoeïenenstad, een stad met meer dan 70.000 inwoners, verdient een respectabel en respectvol auditorium.


“De bedoeïenenmaatschappij is een belangrijk en invloedrijk onderdeel van de geschiedenis en het erfgoed van dit gebied, en een belangrijk onderdeel van de Israëlische samenleving. Bedoeïenenmaatschappij en bedoeïenencultuur brengen een verbinding met en respect voor het gebied, voor erfgoed en identiteit met zich mee; ze omarmen ze en bloeien van binnenuit. In een wereld die wordt geleid door trends en het individu heiligt, creëren bedoeïenenmaatschappij en -cultuur met succes een gevoel van familie en gemeenschap zonder ook maar een moment af te zien van ontwikkeling en vooruitgang - waardoor ze daarom een ​​​​bron van trots zijn voor ons, als samenleving en als een land."


De president benadrukte: “De strijd om levens en de rechtsstaat te beschermen is onze gemeenschappelijke strijd. Het is een strijd van de staatsautoriteiten, een strijd van de Israëlische politie – en ja, het is ook een strijd van de gemeente, een strijd van religieuze leiders, leraren op school en ouders thuis. Het is een strijd waarin we allemaal onze krachten moeten bundelen en samen moeten strijden. In plaats van haat te zaaien en chaos te oogsten, moeten we hoop zaaien en genieten van de vruchten van partnerschap. We moeten zien hoe dicht we bij elkaar staan ​​en hoe sterk we zijn, en hoe sterk we zijn wanneer we voor elkaar kiezen, wanneer we voor respect kiezen en wanneer we voor het leven kiezen.


President Isaac Herzog besloot met te zeggen: 'Geëerde gasten, het auditorium dat we hier vandaag inwijden, is een ruimte van hoop en eer. Het is een nieuwe laag in het verhaal van de groei en het succes van de stad Rahat, die mooier en veiliger wordt. Ik dank u allen voor uw gastvrijheid, voor het warme welkom en voor het feit dat ik optimistischer dan voorheen van hier naar Jeruzalem terugkeer. En het belangrijkste: mabrouk (gezegend), Rahat!”


Fayez Abu Sahiban, burgemeester van Rahat, zei in zijn toespraak: “Rahat is een belangrijke metropool voor de bedoeïenenmaatschappij en voor alle inwoners van de westelijke Negev. Veel studies tonen aan dat cultuur, kunst en theater kwaliteit van leven, lokale trots en sociaaleconomische ontwikkeling creëren. We zijn trots op het auditorium in Rahat, dat de werelden van de geest van oost naar west zal combineren, en naast het bieden van hoogwaardige cultuur en vrije tijd, symbool zal staan ​​voor inspiratie, hoop en samenleven. In de beste bedoeïenentraditie verwelkomen en nodigen we iedereen uit in dit auditorium - ahlan wasahlan (welkom) !'


De president ontmoette vervolgens leden van Desert Stars, een joodse-bedoeïenen liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor een nieuwe generatie jonge bedoeïenenleiders in de Negev. De organisatie is in 2013 opgericht door Matan Yaffe en Dr. Muhammad Al-Nabari. Het voert programma's uit om jonge bedoeïenen mannen en vrouwen op te leiden voor sociaal activisme. Tijdens de vergadering presenteerden de voorzitter en co-CEO's van de organisatie he werk aan de president, en hij voerde een open gesprek met de deelnemers, die hun activiteiten aan hem presenteerden.


President Herzog temidden van de Desert Stars deelnemers. Foto Kobi Gideon / GPO


De president vroeg de deelnemers wat ze via Desert Stars hadden geleerd. Lina Abu Sabitan, een 19-jarige deelnemer uit Tel Sheva, vertelde de president over een bezoek dat ze met de organisatie hadden gebracht aan Bnei Brak en hun ontmoeting met vertegenwoordigers van de Haredi-gemeenschap: “De joden weten nog niet alles over Bedoeïenenmaatschappij, en we weten ook niet alles over de Joodse samenleving. Er kwamen zoveel vragen op tijdens de bijeenkomst, omdat het de eerste keer was dat we mensen uit verschillende lagen van de samenleving ontmoetten.”


De president vertelde de deelnemers aan het Desert Stars-programma: “Het managen van een grote samenleving, een staat, is een gecompliceerde zaak. Israël is een bijzonder land en heeft veel gemeenschappen. Het is erg belangrijk dat de joodse samenleving het verhaal, de structuur en de cultuur van de bedoeïenenmaatschappij leert kennen, en het is ook belangrijk dat de bedoeïenenmaatschappij het joodse verhaal en de joodse samenleving leert kennen. Er is geen andere keuze; alleen zo zullen we slagen.”


President Isaac Herzog sloot de bijeenkomst af met de woorden: “Ik ben hier, als president, om u te zeggen: geloof in uzelf; je komt ver. Jullie doen iets geweldigs via Desert Stars om de ander te onderwijzen en vertrouwd te maken met elkaar.”
30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws