top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog bij herdenking voor de gevallen soldaten van de Suez-campagne


Foto Amos Ben-Gershom (GPO)


President Isaac Herzog sprak vandaag de officiële herdenking toe ter gelegenheid van 65 jaar sinds de Suez-campagne van 1956 en legde een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.


De president begon met te zeggen: "Vijfenzestig jaar zijn verstreken sinds de Suez-campagne, en we vergeten uw dierbaren niet - onze dierbaren - de gevallenen en vermisten, die met vastberadenheid en moed vochten voor de veiligheid van de staat Israël en het Joodse volk en die in dienst van de natie vielen. We groeten hun moed en buigen ons hoofd ter nagedachtenis aan hen.”


“De Suez-campagne was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de staat Israël. Het maakte onze vijanden en de wereld duidelijk dat we hier zijn om te blijven”, zei president Isaac Herzog en voegde eraan toe: “Dankzij de overwinning in de Sinaï is de Israëlische afschrikking hersteld en hebben we een decennium van relatieve rust bereikt op het gebied van veiligheid. Dit waren cruciale jaren voor de militaire, economische en diplomatieke verschansing van de staat Israël. Israël was druk bezig onze steden tot bloei te brengen, immigratie te absorberen, op te bouwen en sterk te worden. De veldslagen van Suez waren niet alleen van invloed op de resultaten van de campagne. Ze beïnvloedden ook, niet minder belangrijk, het karakter van de soldaten en commandanten van de IDF.”


President Isaac Herzog benadrukte verder: “Er is veel veranderd in de 65 jaar daarna. De staat Israël heeft zich ontwikkeld en geëvolueerd. Onze defensieve kracht staat tegenwoordig niet ter discussie. De geest van onze soldaten - hun durf, hun moed, hun vastberadenheid - deze zijn niet veranderd. In die jaren zijn we er ook in geslaagd om ons verlangen naar vrede met onze zuiderbuur, Egypte, te realiseren. Ik neem aan dat de soldaten destijds niet voor deze betrekkingen baden, maar we kunnen zeker zeggen dat hun moed en vastberadenheid iets in het bewustzijn van de Egyptische vijand schroeiden, en na twee extra bloedige oorlogen kwam de langverwachte vrede. Dit is een duidelijke weerspiegeling van de kracht van vrede, die ons veiligheid en stabiliteit brengt.”


President Isaac Herzog sloot af met het toespreken van de nabestaanden: “Beste families, 'Het is geen fabel, mijn vriend, noch een voorbijgaande droom', schreef Yechiel Mar in een gedicht dat het volkslied van de Suez-campagne werd en hier vandaag werd opgevoerd. Wat toen als een fabel werd gezien, droeg een hoge prijs. Jullie, de families, hebben de prijs betaald. Jij herinnert het, en wij herinneren het met jou. We zullen er alles aan doen om de nagedachtenis van uw dierbaren waardig te zijn. Moge de herinnering aan de helden, de gevallenen van het Suezkanaal, voor altijd in de harten van de mensen in Israël gegrift blijven.”36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page