israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog en zijn vrouw spreken via videolink met de Israëlische astronaut Eyan Stibbe


Foto Eilad Malka / GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog spraken zondagavond via een videolink met de Israëlische astronaut Eytan Stibbe, live vanuit het internationale ruimtestation, waar hij is gestationeerd als onderdeel van de Rakia-missie.


De president en de First Lady spraken later met studenten die deelnamen aan ruimteprogramma's en -projecten onder leiding van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie en de Ramon Foundation. Directeur-generaal van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie Hilla Hadad Chemlnik, directeur-generaal Ram Livne van de Ramon Foundation en anderen namen ook deel.


De Rakia-missie, die de Israëlische astronaut Eytan Stibbe als onderdeel van de Ax-1-bemanning naar het internationale ruimtestation lanceerde, wordt geleid door de Ramon Foundation in samenwerking met de Israel Space Agency van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie.


Tijdens de missie zal de Israëlische astronaut Eytan Stibbe tientallen wetenschappelijke en technologische experimenten uitvoeren, educatieve inhoud voor Israëlische schoolkinderen in het Hebreeuws produceren en Israëlische kunst in de ruimte tentoonstellen en creëren.


President Herzog begon zijn opmerkingen met te zeggen: “Tijdens deze moeilijke tijden op de grond is dit project, de opwindende lancering en ervaring waar het hele huis van Israël naar kijkt, een lichtpuntje aan de hemel. Dit zijn momenten die ons vullen met inspiratie en opwinding. En zeker in dagen dat we hier in Tel Aviv zoveel duistere en pijnlijke plekken hebben gezien, is dit ook een kans om de nabestaanden te troosten, onze pijn te uiten en te zeggen: het leven gaat met volle kracht door. We geven ons niet over aan terreur of iets anders - niet wanneer het ons treft in de straten van Tel Aviv of waar dan ook in het land, en natuurlijk niet wanneer het heilige plaatsen treft, zoals het graf van Jozef. Niets kan ons bestaan ​​hier of onze toewijding uitdagen.


“We kijken naar de lucht en weten dat daarboven een vertegenwoordiger van de staat Israël is, een vertegenwoordiger van de mensheid, en ook een vertegenwoordiger van ons volk, het Joodse volk. En deze vertegenwoordiger werkt in het internationale ruimtestation, leest Hebreeuwse poëzie en voert tientallen fascinerende experimenten uit die we nog zullen bespreken - dit is een uiterst belangrijke gelegenheid.'


De president voegde toe: “Samen met Michal en onze familie hebben we Eytan's fascinerende lancering in de ruimte bekeken en het was een heel bijzonder gezicht. Ons gebed ging met hem mee, ons gebed voor zijn veilige reis. En toen we ons klaarmaakten voor ons gesprek met hem, herinnerden we ons het vers: 'De hemel is van jou,

ook de aarde; de wereld en alles wat ze bevat - U hebt ze gevestigd' (Psalm 89:12). Het is een ervaring die iemand vervult met inspiratie en geloof.


“Ik denk dat ruimte een van de onderwerpen is die ons hier het meest verenigt. Het neemt interpersoonlijke barrières weg en creëert gedeelde dromen.”


Foto Chaim Zach / GPO


Tijdens hun gesprek verraste Eytan Stibbe de president en liet hem vanuit de ruimte de kopie zien van het gebed voor de staat Israël dat de president hem voor zijn vertrek had gegeven. Het gebed, gecomponeerd door de grootvader van de president, de eerste opperrabbijn van Israël, Isaac Halevi Herzog, werd aangeboden aan de astronaut die met de hand van de rabbijn op een glazen kubus was gegraveerd. (vanaf minuut 42)


De president en Eytan Stibbe spraken vervolgens met studenten die deelnamen aan verschillende ruimtevaart- en wetenschapsinitiatieven. Tijdens de uitwisseling zei Noa Zeitoun, een 17-jarige studente, vertegenwoordiger van het She Space-programma van de Ben-Gurion Universiteit in de Negev: “Het programma gaat over het aanmoedigen van meisjes om wetenschap, technologie en wiskunde te studeren. Een maand geleden zijn we naar de VAE gereisd en hebben we de ruimtevaartorganisatie Emirati bezocht. We zagen dat wetenschap religie en cultuur overtreft; het staat boven alles en kan dienen als een brug tussen alles. Wetenschap zal van Planeet Aarde een betere plek maken.”President Herzog antwoordde de studenten en Stibbe: “We zien de geschiedenis zich voor onze ogen ontvouwen en zien waar de mensheid kan reiken. Denk aan deze faciliteit, deze betrokkenheid - niemand kan het als vanzelfsprekend beschouwen. Het is fascinerend om de kracht van de mens en zijn kracht, groot en klein, te zien. Dat is het mooie van de natuur en de mensheid. Mogen we goed nieuws ontvangen, zowel van de aarde als vanuit de ruimte. Tegen de jonge generatie zeg ik: het ligt in jouw handen. Ga door!"


Israëlische astronaut Eytan Stibbe: “Dit is de eerste keer dat we in het internationale ruimtestation ISS zijn met de Israëlische vlag. Dit is heel ontroerend. Het prachtige gebed, het gebed voor de staat Israël, opgesteld door de grootvader van de president, is hier bij mij. Het duurt ongeveer twee dagen om je aan te passen aan de verschillende vloeistofstromen, aan het gevoel van honger en dorst, dat heel anders is dan op aarde. Een speciale regel die ik zou willen benadrukken uit het gebed dat de president me gaf, is: 'En schenk vrede op aarde en eeuwige vreugde voor al haar inwoners.' Heel erg bedankt allemaal, dit is echt spannend, en ik was blij jullie te zien! Ik weet zeker dat we veel ervaringen zullen delen als ik binnenkort weer op aarde ben.”


Directeur-generaal Hilla Hadad Chemlnik van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie: “Het internationale ruimtestation zal een klaslokaal worden waarin tienduizenden Israëlische schoolkinderen zullen studeren. Het bereiken van de ruimte stelt ons als land in staat om de voordelen van de vrije markt en ondernemerschap te benutten en te benutten ten behoeve van wetenschappelijke en technologische vooruitgang, en voor onderwijsdoeleinden op nationaal niveau.


“Deze educatieve missie, waar mijn bediening deel van uitmaakt, is om de Rakia-missie om te zetten van inspiratie in actie; van visie naar realiteit. De Israel Space Agency van het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie heeft het afgelopen jaar een reeks educatieve ruimteprojecten uitgevoerd met de Ramon Foundation, die hier hun hoogtepunt bereiken. Toekomstige generaties zullen de vruchten plukken van dit evenement, waarbij het International Space Agency voor het eerst in de Hebreeuwse taal toegankelijk wordt gemaakt voor Israëlische schoolkinderen. Juist in deze gekke dagen, nu de staat Israël te maken krijgt met moeilijke terreuraanslagen, pijn en verdriet, geeft de Rakia-missie in de ruimte ons hoop.”
49 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws