top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog kondigt de oprichting aan van het Israëlische klimaatforum


President Herzog. Screenshot YouTube


President Isaac Herzog heeft vandaag de oprichting aangekondigd van het Israëlische klimaatforum, dat de leiding zal nemen over de klimaatcrisis en de rol van de staat Israël in de strijd ertegen.


Op het forum zullen vertegenwoordigers van verschillende autoriteiten zitting hebben: de regering, de Knesset, de Israëlische academische wereld, lokale autoriteiten en het bedrijfsleven en de industriële sector. Het forum zal opereren onder auspiciën van het Kabinet van de President en zal meerdere keren per jaar bijeenkomen.


President Isaac Herzog heeft besloten voormalig Knesset-lid Dr. Dov Khenin aan te stellen om het forum te beheren, dat zal samenwerken met Life and Environment, de overkoepelende organisatie van groepen die actief zijn op dit gebied.


In zijn inaugurele rede in juli 2021 kondigde president Isaac Herzog aan dat hij er een persoonlijke missie van had gemaakt om de klimaatcrisis aan te pakken. Zijn bedoeling is om het publieke en nationale bewustzijn over de crisis te vergroten en een reactie op gang te brengen in samenwerking met alle geledingen van de Israëlische samenleving.


De oprichting van het Israëlische Klimaatforum zal de inzet van de Staat Israël onderstrepen om een ​​voortrekkersrol te spelen in het wereldwijde debat over de klimaatcrisis, het bewustzijn van alle delen van het Israëlische leiderschap over de crisis en de ernst ervan te vergroten, de samenwerking te bevorderen tussen de ministeries die betrokken zijn bij de samen met verschillende groepen en sectoren in de Israëlische samenleving, en zal regionale en internationale samenwerking bevorderen om aan te dringen op een reactie op de klimaatcrisis.


Life and Environment is de officiële overkoepelende organisatie van de milieubeweging in Israël, die meer dan 130 milieuorganisaties in Israël samenbrengt. Het heeft de status van een representatieve organisatie in het Israëlische recht in het kader van de Wet op de vertegenwoordiging van openbare lichamen met betrekking tot milieubehoud (2002).


Dr. Dov Khenin, 63, een voormalig lid van de Knesset en een van de eerste figuren die de klimaatcrisis in het Israëlische openbare leven aanpakte, promootte tijdens zijn dienst een ecologische en sociale agenda en leidde de wetgeving van vele wetten over deze zaken in de Knesset . Onder zijn activiteiten was hij voorzitter van Knesset-commissies voor milieu en gezondheid, openbaar vervoer en vervuiling in de baai van Haifa, evenals de sociaal-milieulobby. Het afgelopen jaar heeft Dr. Khenin het initiatief "Changing Direction" geleid om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, ontwikkeld aan de Universiteit van Tel Aviv, waar hij momenteel lesgeeft.


Voorafgaand aan het vertrek van de Israëlische delegatie, onder leiding van premier Naftali Bennett, naar de Glasgow COP26-top in november, zal president Isaac Herzog in samenwerking met de minister van Milieubescherming een speciale conferentie organiseren in de residentie van de president, met als doel de kwestie van de opwarming van de aarde tot het publieke discours via de publieke, zakelijke en sociale sectoren in Israël. De conferentie zal plaatsvinden met deelname van minister van Milieubescherming Tamar Zandberg, minister van Energie Karin Elharar, leden van de Israëlische delegatie naar COP26 en sociale activisten.


President Isaac Herzog benadrukte het belang van samenwerkingsrelaties voor het oplossen van de klimaatcrisis en zei: “De wereldwijde klimaatcrisis is een internationale noodsituatie geworden. Het heeft in elk opzicht een impact op ons leven, van de economie tot de nationale veiligheid. De oprichting van het Israëlisch Klimaatforum onderstreept het belang van een dialoog tussen alle delen van de Israëlische samenleving. Ik hoop dat we onze zorg voor de toekomst van onze kinderen en het lot van Planeet Aarde boven de discussie tussen ons kunnen plaatsen.


De naties van de wereld staan ​​allemaal samen in de internationale frontlinie om deze uitdaging aan te gaan, die een wereldwijde noodsituatie is geworden. We moeten wakker worden, gewoontes veranderen en voorkomen dat de klimaatcrisis erger wordt. De crisis schept ook kansen die niet gemist mogen worden.41 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page