top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prestigieuze Blavatnik Awards voor jonge wetenschappers in Israël kondigt laureaten 2023 aan


Foto's Shai Carmi en Flash 90 via Blavatnik Family Foundation


De Blavatnik Family Foundation, de Israel Academy of Sciences and Humanities en de New York Academy of Sciences hebben vandaag de laureaten van de Blavatnik Awards 2023 voor jonge wetenschappers in Israël bekendgemaakt. De laureaten van dit jaar, die elk 100.000 dollar ontvangen, zijn:


Shai Carmi, PhD - (Life Sciences) – De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem –

Erkend voor fundamentele bijdragen op het gebied van bevolking en medische genetica. In de medische genetica rapporteerde hij de eerste evaluaties van een nieuwe technologie voor het genetisch testen van pre-implantatie-embryo's op complexe (volwassen) ziekten en kenmerken. Door zijn baanbrekende werk op het gebied van populatiegenetica heeft hij nieuwe inzichten gegenereerd in de demografische geschiedenis van middeleeuwse Asjkenazische joden


Shai Carmi. Foto via Blavatnik Family Foundation


Rina Rosenzweig, PhD (Chemistry) - Weizmann Institute of Science – Erkend voor het ontdekken van het regulerende mechanisme waarmee een bepaalde klasse van eiwitten, "chaperonnes", het aangeboren vermogen van onze cellen aansturen om eiwitaggregatie te voorkomen en om te keren - een fenomeen dat geassocieerd wordt met veel neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington. Het benutten en versterken van natuurlijke methoden om eiwitaggregatie in cellen om te keren, kan de weg vrijmaken voor behandelingen voor deze aandoeningen.


Rina Rosenzweig. Foto via Blavatnik Family Foundation


Zvika Brakerski, PhD (Physical Sciences & Engineering) - Weizmann Institute of Science – Erkend voor het ontwikkelen van het eerste efficiënte versleutelingsalgoritme waarmee cloudcomputers berekeningen kunnen uitvoeren op versleutelde gegevens zonder deze eerst te ontsleutelen. Zijn algoritme heeft een enorm potentieel om de beveiliging van cloud computing te verbeteren. Daarnaast heeft hij ook nieuwe cryptografie-algoritmen ontwikkeld om de output van kwantumberekeningen te verifiëren.


Zvika Brakerski. Foto via Blavatnik Family Foundation


De 2023 Blavatnik Awards voor jonge wetenschappers in Israël zullen worden uitgereikt tijdens een ceremonie in het Peres Center for Peace & Innovation in Tel Aviv-Jaffa in juni 2023. Op 6 juni 2023, van 10:00 uur tot 13:00 uur IDT, zullen de laureaten hun onderzoek presenteren op een gratis openbaar symposium in het Steinhardt Museum of Natural History aan de Universiteit van Tel Aviv.

39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page