israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prijs voor nieuwe immigranten die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan Israël


President Herzog (M) en minister van Integratie Pnina Tameno-Shete (2e van links) met de prijswinnaars. Foto Haim Zach (GPO)


In de aanloop naar Yom HaAliyah, komende woensdag, hebben president Isaac Herzog en minister van Aliyah en Integratie Pnina Tameno-Shete gezamenlijk de "Minister of Integration Award" uitgereikt aan nieuwe immigranten voor de uitzonderlijke bijdragen aan de samenleving en de staat Israël tijdens een prijsuitreikingsceremonie in de residentie van de president in Jeruzalem.

Dit jaar zijn er vijf prijzen uitgereikt op verschillende terreinen: samenleving, geneeskunde, zorg en welzijn, kunst, wetenschap, techniek en sport. Ook namen aan het evenement deel, de waarnemend voorzitter van het Joodse Agentschap Yaakov Hagoel, voormalig Mossad-chef en voorzitter van het jurypanel Efraim Halevy, en de uitvoerend directeur en medeoprichter van Nefesh b'Nefesh Rabbi Yehoshua Fass.


President Herzog sprak over verschillende golven van Joodse immigratie naar Israël en zei: “Soms ziet de staat Israël eruit als een archeologische heuvel, laag voor laag gebouwd met golven van Aliyah: van de eerste immigratiegolven tot clandestiene campagnes tijdens de Britse Mandaatperiode en verdere immigratiegolven naar de staat Israël van over de hele wereld. Elke immigratie laag is bovenop een andere gebouwd; elke immigratie laag voegt hoogte en rijkdom toe aan de vorige. De meest recente laag is de indrukwekkende, volgens sommigen buitengewone golf van duizenden immigranten die op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie naar Israël kwamen.”


President Herzog sprak over de grote moed die nodig is om Alijah te maken en de uitdagingen waarmee alle nieuwe immigranten worden geconfronteerd: “De zware sociale afstand, problemen met luchtvaart en mobiliteit, quarantaine, taal en cultuur – al deze gaven grote moeilijkheden, en toch kwamen jullie massaal, en ik, wij, zijn allemaal zo trots op je dat je dit hebt gedaan.”


Ten slotte sprak president Herzog de prijswinnaars en minister Tameno-Shete toe en zei: “Het is een waar genoegen u hier in deze residentie te ontvangen, en daarom wil ik eerst en vooral mijn dierbare vriend minister Pnina Tameno-Shete bedanken voor dit belangrijke en welkom initiatief, en voor haar leiderschap van het ministerie, en het naar nieuwe hoogten brengen.

"Mijn beste Pnina, wie weet beter dan jij hoe een baanbrekende Alijah eruitziet. Jouw persoonlijke verhaal is een model voor ons allemaal, een model van vastberadenheid, zionisme, een gevoel van missie en liefde voor uw volk, land en staat. En jullie, beste prijswinnaars, die ondanks de moeilijkheden om Alijah te maken, stormden vooruit, regelrecht een heel nieuw niveau op, naar de top van de samenleving hier in Israël.

"Met uitmuntendheid, met toewijding, met innovatie en met durf. Vandaag willen we jullie vertellen: het is een voorrecht voor de staat Israël om u te hebben. Het is een voorrecht voor ons allemaal om jullie te hebben. Het is zo goed dat jullie thuis zijn gekomen. Wat goed dat je dit huis nog mooier hebt gemaakt. Het is te laat om jullie succes te wensen, want je bent al geslaagd, dus zal ik alleen zeggen dat ik hoop dat jullie zegeningen blijft zien door je werk, en dat we allemaal door jullie gezegend mogen worden.”


Minister van Integratie en Aliyah, Pnina Tameno-Shete voegde toe: “Gefeliciteerd aan de baanbrekende nieuwe immigranten die door het panel zijn gekozen om de prijs dit jaar te winnen. Dit is het tweede jaar waarin we deze prijsuitreiking organiseren, samen in de residentie van de president, voor immigranten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Israëlische samenleving en aan de staat, een evenement dat een traditie is geworden. De prijswinnaars van dit jaar, elk op zijn of haar eigen vakgebied, zijn inspirerend en dienen als bewijs van de belangrijke bijdrage van Alijah aan de bloei en het succes van ons land in alle lagen van de bevolking.”45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws