israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Record aantal nieuwe auto's in eerste zes maanden van 2021 in Israël afgeleverd


Nieuwe auto's in de haven van Haifa. Screenshot YouTube


In het eerste halfjaar van 2021 zijn er 183.000 nieuwe auto's in Israël afgeleverd. Niet eerder in de geschiedenis van Israël zijn er zoveel nieuwe auto's in een halfjaar afgeleverd, terwijl dit aantal bijna hetzelfde is dan wat in geheel 2020 werd afgeleverd.


Volgens bronnen in de auto-importindustrie werden in juni 32.000 nieuwe auto's afgeleverd in Israël, hetgeen ook een recordcijfer is voor één maand.


Dit aantal zou 15% - 20% hoger zijn geweest als er geen wereldwijd gebrek aan chips voor auto's zou zijn", vertelde een bron uit de auto industrie aan het financiële dagblad Globes.

Op dit moment hebben de meeste auto importeurs in Israël slechts een voorraad van één maand om nieuwe auto's, met de vraag naar enkele populaire modellen die zo groot is dat de wachttijd voor deze modellen kan oplopen tot het vierde kwartaal van 2021 en zelfs de eerste helft van 2022.


Volgens bronnen rond de auto importeurs speelt het feit dat mensen niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan vanwege het COVID-19 virus, een grote rol bij de verkoop van nieuwe auto's.


Opvallend is de stijging in de verkoop van elektrische auto's in Israël. In de eerste zes maanden van 2021 werden 5.000 elektrische auto's afgeleverd, een verdrievoudiging van het aantal verkochte elektrische auto's in heel 2020, wat al een recordjaar was. Tesla, dat begin dit jaar haar auto's in Israël ging afleveren, heeft sinds begin 2021 2.900 auto's afgeleverd en is daarmee tevens een van de topverkopers in Israël van auto's die meer dan NIS 200.000 kosten.


Niet alleen de auto-importeurs en leasemaatschappijen beleven een van hun meest winstgevende jaren ooit, ook het ministerie van Financiën int recordbelastingen. Schattingen zijn dat het ministerie van Financiën dit jaar alleen al 2,5-3 miljard shekel (€ 650 miljoen -€ 750 miljoen) boven het gemiddelde zal ophalen aan de aankoopbelasting, terwijl de files en congestie nog erger worden.
34 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws