israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Regering Lapid / Bennett wordt zondag 13 juni beëdigd


Naftalie Bennett (L) en Yair Lapid (R). Screenshot Channel 12 news


"De Knesset zal komende zondag 13 juni stemmen om de nieuwe regering van Yair Lapid en Naftalie Bennett goed te keuren", deze aankondiging deed Knesset voor zitter Yair Levin dinsdagochtend. Als de nieuwe regering de goedkeuring krijgt, betekend dat het einde aan het 12-jarig durende premierschap van Benjamin Netanyahu.


Yair Lapid schreef op Twitter "Het gebeurt! Dank aan de voorzitter van de Knesset, Yariv Levin, voor het vaststellen van de inauguratiedatum op zondag, 13 juni 2021. Knesset lid Karin Elharar zal het organisatiecomité bijeenroepen om de agenda vast te stellen. De regeerakkoorden worden geleid door de wet. De eenheidsregering wordt gelanceerd ten behoeve van de burgers van de staat Israël.


Aangezien de Knesset normaliter nooit op zondag bijeen komt zal de stemming plaatsvinden in een speciale zitting.


Eerder op maandag had Bennett er bij Levin, een trouwe loyalist van Netanyahu, op aangedrongen om woensdag de Knesset-stemming te laten plaatsvinden, en riep de premier op om "los te laten" en af ​​te zien van elke poging om leden van de nieuwe coalitie ervan te overtuigen over te stappen en de inauguratie ervan te dwarsbomen.


Deze stap zal premier Benjamin Netanyahu onttronen, de langstzittende leider van het land die herhaaldelijk tekeer ging tegen zijn politieke tegenstanders terwijl ze werkten aan het vormen van hun coalitie van rechtse, linkse, centristische en Arabische partijen.


De laatste dagen werd er extreme druk door Netanyahu aanhangers uitgeoefend op Yamina Knesset lid Nir Orbach, in de hoop dat hij zou overlopen naar het Likud kamp. Maandag kreeg hij nog berichten gestuurd in de trant van "je begrafenis is vandaag om 15.00 uur".


Vandaag maakte hij echter aan de onzekerheid een einde door een verklaring uit te geven waarin staat : "ik heb besloten om voor de eenheidsregering te stemmen. Het is geen eenvoudige beslissing, maar wel een noodzakelijke in een realiteit van instabiliteit van de regering, burgerlijke crisis, gewelddadig discours, gevoel van chaos en op de rand van een burgeroorlog, ik heb besloten een einde te maken aan de patstelling in de Israëlische politiek".


Hiermee is een flinterdunne meerderheid van 61 van de 120 stemmen verzekerd.


De nieuwe coalitie omvat Yesh Atid en Yamina, samen met de centristische Blue & White, Meretz en Labour van links, New Hope en Yisrael Beytenu aan de rechterkant en voor het eerst in de geschiedenis van Israël een Arabische partij, namelijk de islamitische Ra'am van Mansour Abbas.


"Nog even en het gaat gebeuren. Een regering die kwam om de economie weer op te bouwen, kwam werken, kwam hier orde scheppen!", twitterde Israel Beitenu voor zitter Avigdor Liberman.

58 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws