israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Rellen in Jeruzalem en andere steden; 3 raketten op zuid Israël


Moment van afvuren 2 raketten uit Gaza. Screenshot KAN Nieuws.


Zondagavond was het onrustig in Jeruzalem, Haifa en andere steden in Israël waar de Arabische bevolking de straat op ging als steun voor de demonstranten in Jeruzalem. Gedurende de avond en afgelopen nacht zijn er in totaal vier raketten vanuit Gaza op zuid Israël afgevuurd.


In Jeruzalem begon de onrust aan het eind van de middag met ongeregeldheden bij de Hebreeuwse Universiteit, een ongewone plek waar tot nu toe geen rellen hebben plaatsgevonden.


Hierbij raakten drie politieagenten en drie Joodse Israëlis licht gewond en werden drie Arabieren gearresteerd.

Kort daarna begonnen rellen bij de Damascus Gate en de wijk Sheikh Jarrah, De politie reageerde met waterkannonnen die 'stinkend water' over de relschoppers spoten in een poging de Palestijnen op het toneel te verspreiden.


Ook in de noordelijke steden Haifa, Nazareth, Shfaram en Tira ontstonden rellen. De demonstranten blokkeerden de hoofdwegen en staken in Nazareth midden op straat vuilnisbakken in brand.


In Haifa marcheerden honderden demonstranten door de belangrijkste verkeersader van de stad naar de German Colony buurt. De demonstranten zongen 'My Homeland', een onofficieel pan-Arabisch volkslied, scandeerden leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. 'Van sjeik Jarrah tot Silwan willen we een einde maken aan de nederzettingen', riepen demonstranten.

Gedurende de avond en nacht werden vanuit Gaza drie raketten op zuid Israël afgevuurd, met name richting Sderot en Ashkelon en omgeving. De IDF liet weten dat 1 raket door de Iron Dome uit de lucht is geschoten en de andere twee in onbewoond gebied neerkwamen zonder enige schade aan te richten.

Inmiddels heeft de Israëlische politie besloten dat er vandaag geen Israëlische Joden de Tempelberg op mogen, in een poging de spanningen tijdens Jeruzalem Dag vandaag enigszins te verminderen.


In de komende uren zal er een beslissing worden genomen of de gebruikelijke mars van Jeruzalem Dag door zal gaan of mogelijk dat de route zal worden gewijzigd zodat men in ieder geval niet in de buurt van de Arabische wijken zal komen.

41 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws