top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Resilience-tech hub wordt geopend in Sderot, de meest veerkrachtige stad van Israël


Architectonische weergave van de Sderot Resilience Incubator. Afbeelding afkomstig van de gemeente Sderot via ISRAEL21C


"Sderot is een broedplaats voor veerkracht", zegt Yigal Bracha, hoofd van de afdeling werkgelegenheid en economische ontwikkeling van de grensstad Gaza, "omdat we ons in een constante noodtoestand bevinden."


De afgelopen 22 jaar hebben de ongeveer 32.000 inwoners van Sderot het zwaar te verduren gehad van tienduizenden raketten, raketten en andere brandbommen die door terroristen uit de Gazastrook op Israël zijn afgevuurd.


Sderot wordt wel 'de schuilkelderhoofdstad van de wereld' genoemd, en de meerderheid van de jongeren lijdt aan symptomen van een posttraumatische stressstoornis. Toch groeit de bevolking gestaag en bloeien de culturele en academische instellingen.


Een schuilkelder van Sderot. Foto door Jewbask via Wikimedia Commons


Dit alles maakt van Sderot de ideale plek om hoogtechnologische ideeën te ontwikkelen om de operationele en economische veerkracht van gemeenten en de emotionele en fysieke veerkracht van burgers te versterken na catastrofale gebeurtenissen.


De binnenkort te openen Sderot Resilience Incubator (SRI) wordt een hub waar veerkrachtige tech-ondernemers de twintig jaar ervaring van de stad kunnen gebruiken om onvervulde behoeften te identificeren en te begrijpen, oplossingen te ontwikkelen en deze te testen.


Het concept is uniek. Verschillende veerkrachthubs in de Verenigde Staten zijn voornamelijk gericht op het leveren van hernieuwbare energie en ondersteuning bij rampen als gevolg van klimaat gerelateerde gebeurtenissen.


De Sderot Resilience Incubator wordt geopend naast het Sderot Resilience Center. Foto met dank aan de gemeente Sderot via ISRAEL21C


"We hebben veel informatie", vertelt Bracha aan ISRAEL21c. "We hebben duizenden mensen behandeld in het Sderot Resilience Centre en we hebben eerstehulpverleners met 20 jaar ervaring in het helpen van de bevolking met veerkrachtuitdagingen."


De hub, die nu naast het Sderot Resilience Center wordt gebouwd, zal simulatoren bieden om eerstehulpverleners en clinici in de geestelijke gezondheidszorg van over de hele wereld te trainen in het gebruik van veerkrachttechnologie voor betere resultaten.


"In Sderot hebben we raketten, maar dat is slechts één voorbeeld van noodsituaties", zegt Bracha, een voormalig Amdocs-medewerker wiens langetermijndoel het is om hightech-werkgelegenheid te stimuleren in Sderot, waar 90 procent van de industrieën lowtech zijn.


Een paar jaar geleden hield hij een lezing voor regeringsfunctionarissen van de Filipijnen die daar kwamen om te leren hoe Sderot de burgerbevolking helpt met trauma's om te gaan. De Filippino's hebben geen raketaanvallen, maar ze hebben wel gemiddeld 25 aardbevingen per jaar.


Pijnpunten

De burgemeester van Sderot, Alon Davidi, werkte de afgelopen negen maanden samen met Bracha en andere partners, waaronder veteraan Moshe Shemi uit de defensie-industrie, om de visie op veerkrachttechnologie werkelijkheid te laten worden.


Yisrael Ben Shitrit, een hightech ondernemer en adviseur bedrijfsontwikkeling, werd gekozen als CEO van de Sderot Resilience Incubator.

"We hebben op 29 november een hackathon gehouden waar mensen van de veiligheids-, onderwijs-, welzijns- en gezondheidsafdelingen van de stad hun pijnpunten beschreven en 15 uitdagingen voor de teams presenteerden", vertelt Ben Shitrit aan ISRAEL21c.


Naast deze lokale projecten heeft SRI een oproep voor startups gedaan en kiest nu de vijf meest veelbelovende voorstellen voor de eerste cohort van de hub.


Alles, van geavanceerde gemeentelijke communicatietechnologie tot geavanceerde therapeutische technologie, wordt overwogen. Een idee is een 'snelknop' die aan kwetsbare bevolkingsgroepen kan worden gegeven om in geval van nood onmiddellijk hulp in te roepen.


De leiding van de stad is bij het selectieproces betrokken met specialisten van de IDF en uit de industrie, waaronder voormalig hoofd van de Israëlische inlichtingendienst, eenheid 8200 Hanan Gefen; voormalig IDF Zuidelijk Commando Generaal-majoor (bd.) Sami Turgeman; en Oz Jacob, een vice-president van Bynet Data Communications.


De gekozen startups zullen subsidies aanvragen bij de Israel Innovation Authority , zegt Ben Shitrit. Terwijl het IIA normaal gesproken financiële steun biedt tot 50% van het budget van een goedgekeurde startup, geeft het 75% steun aan startups in de Gazastrook.


De hub heeft ook de belofte van ondersteuning van IBM in de vorm van hardware, cloudservice en informatietechnologie.


"Op dit moment zijn we op zoek naar durfkapitaal en andere vormen van investeringen", zegt Ben Shitrit.


“Sderot is de grootste POC [proof of concept] die we kunnen doen, en we kunnen het model in het buitenland aanbieden. Veerkrachttechnologie is wereldwijd nodig”, benadrukt hij.


Turgeman, momenteel voorzitter van Noga, een bedrijf dat de ontwikkeling, werking en het beheer van het Israëlische elektriciteitssysteem leidt, benadrukt dat SRI's focus is “om onze kennis en ervaring te gebruiken om anderen te helpen en tegelijkertijd de economische situatie van Sderot te verbeteren.”


“Sociaal ondernemers kunnen technologie gebruiken om de weerbaarheid overal te versterken”, vertelt Turgeman aan ISRAEL21c.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page