israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Revolutionair implantaat van Israëlische startup kan congestief hartfalen verlichten


Restore Medical team van links: VP R&D Tsur Genosar, CEO Gilad Marom, medeoprichter en VP Clinical Affairs Stephen Bellomo. Foto door Eyal Toueg via ISRAEL21C


Congestief hartfalen (CHF) is een belangrijke doodsoorzaak - slechts 30 procent van de patiënten overleeft 10 jaar en minder dan de helft krijgt zelfs vijf jaar.


De Israëlische startup Restore Medical heeft een nieuwe benadering ontwikkeld voor de behandeling van CHF met behulp van een implanteerbaar apparaat.


CHF ontwikkelt zich wanneer de ventrikels van het hart niet genoeg bloedvolume kunnen pompen. Uiteindelijk komen bloed en andere vloeistoffen terug in de longen, buik, lever en onderlichaam. Vocht in de longen leidt tot kortademigheid en vermoeidheid, aldus ISRAEL21C.


CHF treft 6,2 miljoen mensen in de Verenigde Staten en meer dan 64 miljoen mensen wereldwijd. Het treft bijna 10 op de 1.000 mensen ouder dan 65 jaar, bij wie het de meest voorkomende diagnose is voor gehospitaliseerde patiënten.


Hartfalen betekent niet dat het hart niet meer werkt; omdat het bloed sneller naar het hart terugkeert dan het kan worden weggepompt, raakt het hart verstopt.


Het lichaam probeert dit te compenseren door het hart een signaal te geven om sneller te kloppen, zodat het minder tijd nodig heeft om bij te vullen nadat het is samengetrokken. Maar op de lange termijn circuleert er minder bloed en kan de extra inspanning hartkloppingen veroorzaken.


CHF beschadigt meestal de linkerhartkamer, dat is het deel van het hart dat bloed naar het lichaam pompt. De taak van de rechterkamer is om bloed in de longen te duwen. De beschadigde linkerhartkamer wordt verwijd, als een ballon, om ruimte te maken voor het extra bloed.


De enige behandeling voor CHF zijn geneesmiddelen zoals ACE-remmers, diuretica en vaatverwijders.


Ziekenhuisopnames verminderen


Herstel het ContraBand-implantaat van Medical. Foto door Gilad Shabani Shoofan via ISRAEL21C


Restore Medical ontwikkelde een implantaat dat in de longslagader wordt ingebracht. Het verandert de druk op de gezonde rechterhartkamer, waardoor deze de defecte linkerhartkamer kan ondersteunen, legt Gilad Marom, CEO van Restore Medical, aan ISRAEL21C uit.


Het implantaat wordt ContraBand genoemd. 'Contra', wat 'in tegenstelling tot' betekent, verwijst naar deze tegendraadse druk van het ene ventrikel op de andere.


Het ContraBand-implantaat wordt via een katheter in het hart gebracht op vrijwel dezelfde manier als stents worden ingebracht - via de femorale ader in de dij.


"De procedure is relatief eenvoudig en duurt minder dan een uur", vertelt Marom aan ISRAEL21c. "Patiënten kunnen de volgende dag worden ontslagen."


ContraBand is geen remedie voor CHF. Het zou een aanvullende behandelingsoptie zijn, samen met geneesmiddelen.


"Het zal de ziekte niet doen verdwijnen", zegt Marom. “Dat kan niemand. Maar het zal de symptomen verminderen en het kan ziekenhuisopnames of bezoeken aan de dokter verminderen als er vocht in de longen komt.”


Dat is belangrijk omdat CHF verantwoordelijk is voor 4% van alle ziekenhuisopnames wereldwijd en de belangrijkste oorzaak is van herhaalde ziekenhuisopnames, waarbij 25% van de patiënten een maand na ontslag terugkeert.


Klinische proeven starten


Restore Medical heeft proeven uitgevoerd op dieren met CHF en heeft drie menselijke patiënten behandeld - twee in België in het ZNA Medisch Centrum in Antwerpen en één in Israël in het Kaplan Medisch Centrum in Rehovot.


De volgende stap is het rekruteren van nog eens 15 patiënten en een follow-up van zes maanden, om gegevens te verzamelen voor goedkeuring door de FDA (Verenigde Staten) en CE (Europese Unie).


Marom hoopt dat in 2026 een volledig gecommercialiseerde versie van ContraBand beschikbaar zal zijn om patiënten te helpen. Hij verwacht dit jaar een eerste gesprek met de FDA te starten.


Hij benadrukt dat de functionaliteit van het ContraBand-apparaat volledig omkeerbaar is, "wat zeer zeldzaam is in de wereld van cardio-implantaten."


Als een patiënt geen implantaat meer nodig heeft of het niet kan verdragen, "is bij een ander hartapparaat de enige 'reddingsoperatie' een operatie", zegt Maron.


ContraBand kan echter worden "gedeactiveerd" in plaats van verwijderd, beweert hij.


Een blauwe oceaan


Restore Medical is opgericht door medisch directeur Dr. Elchanan Bruckheimer; VP Klinische Zaken Stephen Bellomo; en Aaron Feldman, vandaag bestuurslid.


Marom is in 2019 aangeworven bij Edwards Life Sciences, waar hij 12 jaar heeft gewerkt in Israël en de Verenigde Staten. Daar concentreerde hij zich op transkatheter-hartkleppen en nam hij drie cardiovasculaire implantaten vanaf het begin tot klinisch succes.


"Toen ik bij Edwards kwam, zei de meerderheid van de klinische gemeenschap dat het onmogelijk was om de hartwaarde anders te vervangen dan door een operatie. We hebben het tegendeel bewezen”, zegt hij tegen ISRAEL21c.


Hoewel hartkleppen kunnen worden "gefixeerd", had CHF geen oplossing. Daarom accepteerde hij het aanbod om Restore Medical te leiden.


"Ik herkende de mogelijkheid om in een 'blauwe oceaan'-situatie te zijn, om te bewijzen dat er een andere manier is om patiënten te behandelen", zegt hij t6egen ISRAEL21C. "Dit was een geheel nieuwe aanpak, dus de beslissing om mee te doen was relatief eenvoudig."


Het bedrijf is gevestigd in Or Yehuda en heeft zes mensen in dienst. De Crunchbase-website zegt dat het bedrijf $ 1 miljoen heeft opgehaald; Marom liet doorschemeren dat het aanzienlijk meer was dan dat.


Marom merkt op dat Covid-19 zwaar is geweest voor CHF-patiënten. “Mensen waren bang om naar het ziekenhuis te gaan vanwege Covid. En ziekenhuizen zijn misschien niet zo toegankelijk.”


Dat creëert een acute behoefte aan "een apparaat als ContraBand dat al zieke patiënten helpt om meer complicaties te krijgen."


Voor meer informatie over Restore Medical, klik hier.
42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws