israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Ronen Bar door kabinet benoemd tot directeur van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet


De nieuwe Shin Bet chef Ronen Bar (L) wordt door premier Naftali Bennett gefeliciteerd op 11 oktober 2021. Foto Kobi Gideon/GPO


Het Israëlische kabinet heeft de benoeming goedgekeurd van de huidige adjunct-directeur van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet (ISA) Ronen Bar tot directeur van de ISA met ingang van donderdag 14 oktober 2021.


Ronen Bar, 55, is getrouwd en vader van drie. Hij heeft een bachelor in politieke wetenschappen en filosofie van de universiteit van Tel Aviv en een master in bestuurskunde van de universiteit van Harvard.


Bar's naam werd eerder om veiligheidsredenen uitgesloten van publicatie. Hij werd goedgekeurd voor de rol ondanks een anonieme brief waarin werd beweerd dat hij 'niet-gespecificeerd wangedrag" zou hebben vertoond. Na onderzoek en het gebruik van een kalligrafische test, werd niets gevonden wat in die richting zou wijzen.


Bar diende in de elite Sayeret Matkal-eenheid van de Israel Defense Forces, dezelfde eenheid waarin premier Naftali Bennett diende, en trad toen toe tot de gelederen van de Shin Bet als veldagent.


In zijn vele jaren van dienst ten behoeve van de veiligheid van Israël, diende hij in en voerde hij het bevel over vele operaties in de Gazastrook, Judea en Samaria en Libanon. In 2011 werd hij benoemd tot hoofd van de afdeling ISA Operations. In 2016 werd hij benoemd tot hoofd van de stafafdeling die verantwoordelijk is voor de opbouw van de organisatie en in 2018 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van ISA, zijn huidige functie.


Premier zei over de benoeming van Bar: "Ronen is een dappere vechter en een gedurfde commandant die zijn hele leven de hoogste missie van allemaal heeft vervuld - het verdedigen van de veiligheid van Israël. Hij riskeerde meer dan eens zijn leven voor het thuisland. Ronen groeide in de gelederen van de organisatie en diende het in verschillende functies waarin hij een grote bijdrage heeft geleverd aan het waarborgen van de veiligheid van Israël en zijn burgers. Nu hij aantreedt als directeur van de ISA, ben ik er zeker van dat hij de ISA vooruit zal helpen om nieuwe hoogten van prestaties en uitmuntendheid te bereiken."
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws