israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Samenwerking ziekenhuis en Israëlisch bedrijf maakt het mogelijk bloedkanker in minuten op te sporen


Het OLO diagnose apparaat van Sight Diagnostics. Screenshot YouTube


Samenwerking tussen het Israëlisch biotech-bedrijf Sight Diagnostics en het Shaare Zedek in Jeruzalem maakt het mogelijk bloedkanker vroegtijdig op te sporen door beelden van bloedcellen te analyseren en geavanceerde algoritmen voor kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken.


Door gebruik te maken van het OLO diagnose apparaat van Sight Diagnostics, kan met slechts twee druppels bloed binnen enkele minuten een volledige bloed diagnose worden uitgevoerd.


"De innovatieve technologie van Sight is uniek in zijn vermogen om morfologische analyse van de verschillende soorten bloedcellen te leveren en om kleine morfologische veranderingen te detecteren om snel en nauwkeurig onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende celtypes", legt het bedrijf in een verklaring uit.


Het maken van onderscheid tussen verschillende typen lymfocyten blijft een uitdaging voor hematologische specialisten, omdat zowel kwaadaardige als reactieve lymfocyten vergelijkbare kenmerken kunnen hebben. Het zo snel mogelijk detecteren van kwaadaardige lymfocyten kan artsen echter helpen bloedkanker eerder op te vangen, waardoor de behandeling mogelijk succesvoller wordt.


“Witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van ons. Lymfocyten vertegenwoordigen 20%-40% van alle witte bloedcellen. Wanneer het lichaam een ​​of andere infectie waarneemt, komen deze jongens in actie en worden ze reactief,” legt Barak Bringoltz, Algorithm R&D manager bij Sight Diagnostics, uit.

"Als ze reageren, verandert hun uiterlijk. Ze worden groter, hun vorm verandert en ze kunnen gaan lijken op de manier waarop sommige abnormale of kwaadaardige lymfocyten in iemands bloed kijken. Kwaadaardige lymfocyten zijn gebonden aan leukemie, lymfoom, myeloom en andere bloedkankers,"aldus Bringoltz.


"Het doel van het onderzoek dat we doen met Shaare Zedek is om de machine learning-artificiële intelligentie-algoritmen te ontwikkelen om atypische lymfocyten in de bloedbaan te detecteren en te differentiëren in die waarschijnlijk reactief versus kwaadaardig zijn." Om dit voor elkaar te krijgen, analyseert het R&D-team van Sight de beelden van de bloedcellen die tijdens het onderzoek worden verzameld. Ze zullen AI-gebaseerde algoritmen gebruiken om de visuele informatie te vergelijken met de klinische gegevens van het ziekenhuis.


Volgens Bringoltz zouden we binnen zes maanden tot acht maanden "een verklaring moeten kunnen hebben over de vraag of we sommige van deze maligniteiten kunnen onderscheiden."

97 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws