top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Saoedi-Arabië en Jordanië helpen Israel de Houthi-dreiging te omzeilen

Screenshot


Om de gevaarlijke wateren in de Rode Zee te omzeilen, waar vrachtschepen herhaaldelijk zijn aangevallen door de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen, worden Israelische bedrijven bijgestaan ​​door Golfstaten en zelfs Israëls buurland in het oosten, Jordanië.

De Houthi's begonnen met wat in wezen een blokkade is nabij de zeestraat van Bab el Mandeb om de beweging van schepen te voorkomen die volgens hen verbonden zijn met Israël, in hun pogingen om de Hamas-terreurgroep bij te staan ​​in zijn oorlog in Gaza, meldt Ynet.

Vrachtschepen en olie- en gastankers zijn onder raket- en drone-aanvallen terechtgekomen, waardoor veel bedrijven gedwongen zijn hun schepen om te leiden naar langere en duurdere passages rond Afrika, waarbij ze weigeren hun lading in gevaar te brengen en de havens in Zuid-Europa te gebruiken, inclusief Griekenland en Italië, terwijl ze de voorkeur geven aan om Israël allemaal te vermijden.


De economische schade wordt echter niet alleen door Israel gevoeld en heeft ook gevolgen voor de toeleveringsketen in Europa. Elektrische autogigant Tesla kondigde aan dat het zijn fabriek in Berlijn voor twee weken zou sluiten vanwege een tekort aan onderdelen na vertragingen in de levering als gevolg van de Houthi-dreiging.


Eén bedrijf dat een oplossing voor de blokkade heeft gevonden, is Mentfield Logistics, dat een groot deel van de vracht voor Israël levert. In coördinatie met de Israëlische gezant voor Bahrein, Eitan Naveh, lossen schepen die vanuit China en India reizen hun lading in Bahrein en Dubai, waar deze wordt geladen op Saud- en Jordaanse vrachtwagens en zich een weg baant over land naar Israël, waar Israëlische vrachtwagens vervolgens worden ontvangen. de goederen bij de grensovergang van koning Hoessein met Jordanië.


CEO van het bedrijf Omer Yitzhari zei dat het bedrijf creatief moest zijn in zijn oplossingen, zelfs tijdens de coronaviruspandemie toen het vliegtuigen charterde om essentiële goederen zoals medische beschermingsmiddelen of eieren het land binnen te brengen.


“Vandaag hebben we te maken met de Houthi-dreiging voor maritieme routes. We begrepen dat de kortste en minst dure oplossing om goederen vanuit het oosten te vervoeren via Saoedi-Arabië is en van daaruit over land naar Jordanië en vervolgens naar Israël”, zei hij.


Ambtenaren uit de sector zeiden dat de voordelen van de landroute de snelheid zijn. De kosten voor het transport van een container van het oosten naar Israël bedroegen vóór de oorlog ongeveer $ 2.000. Vanwege de noodzaak om een ​​langere route te nemen, waren de kosten vandaag gestegen tot $ 8.000. Voor de oorlog duurde het 30 dagen voordat de container arriveerde, maar nu kan dit oplopen tot 60 dagen. Over land arriveren containers binnen 20 dagen.


"Als u een Israëlische importeur bent en u vóór de Pesach-vakantie materialen wilt overbrengen, komt u in de problemen als u een zeeroute gebruikt. U heeft geen andere keuze dan de havens van Bahrein en Dubai te gebruiken en uw goederen over land te vervoeren, ', aldus een importeur. “Er zit ook een interessant politiek aspect aan en een vriendelijk gebaar van Saoedi-Arabië en Jordanië. Er zijn nu meer vrachtwagens die de reis over land maken en het aantal groeit met een gekmakende snelheid”, zei hij.


Een deel van de goederen werd al over land vervoerd voordat de Houthi-blokkade begon, waardoor grondstoffen zoals staal werden meegebracht, maar nooit in een dergelijke omvang.


Een ander bedrijf dat de landbrug gebruikt om materialen naar Israël te vervoeren is Trucknet, dat onlangs een overeenkomst heeft getekend met een Egyptisch bedrijf om het gebruik van de Israëlische grensovergang toe te staan ​​voor leveringen aan de Egyptische markten.


“Dit is een economische en historische doorbraak die een voorbeeld is van de economische en handelssamenwerking tussen Israël en de Arabische landen, in de strijd tegen de as van het kwaad”, zei CEO Hanan Freidman van het bedrijf. “Het doel van deze route is niet om het gebruik van het Suezkanaal te vervangen, maar alleen als een uitdrukkelijke toevoeging eraan, die nu de Houthi-dreiging kan omzeilen en later zou worden gebruikt om tien dagen transportschema’s te verkorten.”


463 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page