top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Shabbat beëindigt Israëlisch Paralympisch bod vroegtijdig


Sheina Vaspi, Israëls eerste Winter Paralympian. Foto met dank aan het Israëlisch Paralympisch Comité


De 20-jarige Sheina Vaspi, de eerste atleet ooit die Israël vertegenwoordigt op de Paralympische Winterspelen, eindigde de reuzenslalom op de 15e plaats van 22 skiërs op 11 maart in Peking.


Dit was haar enige kans om haar land te vertegenwoordigen, omdat het andere evenement waarvoor ze zich had gekwalificeerd, vanwege het weer werd verplaatst naar zaterdag, en Vaspi doet niet mee op Shabbat.


Ze groeide op in een Lubavitch chassidische familie in het noorden van Israël, raakte ernstig gewond bij een auto-ongeluk en haar linkerbeen werd op driejarige leeftijd geamputeerd.


Ongeveer vier jaar geleden begon Vaspi te skiën via de Erez Foundation, een non-profitorganisatie die in 1999 werd opgericht door veteranen van de Alpine Unit van de Israel Defense Forces om gehandicapte soldaten en kinderen met speciale behoeften te helpen de grenzen te verleggen en de hellingen op te gaan met behulp van adaptieve apparatuur .


Sheina Vaspi op de Paralympische Spelen in Peking. Foto met dank aan de Erez Association


De uitbundige roodharige draagt ​​een rok over haar skibroek volgens ingetogen religieuze kledingvoorschriften. Het Israëlisch Paralympisch Comité heeft tijdens het evenement hard gevochten voor haar recht om dat te doen.


"Als meer vrouwen of religieuze mensen willen sporten en religieus willen zijn, wil ik laten zien dat het mogelijk is om dat te doen," zei Vaspi tegen ISRAEL21C.


Eli Birnbaum, voorzitter van het Israëlisch Paralympisch Comité, prees Vaspi's talent, vastberadenheid en moed. "Je bent een rolmodel en inspiratie voor velen geworden", zei hij.


Haar coach, Scott Olson, vertelde eerder aan ISRAEL21c dat “Sheina een vrouw is in een sport waar niet veel vrouwen komen. Ze heeft een drive die niet door veel mensen wordt geëvenaard, man of vrouw. Elke keer dat ze faalt, komt ze beter en sterker terug."


In een video die ze na het evenement op Facebook plaatste, zei Vaspi dat ze ernaar uitkijkt, "met de hulp van G'd, om in 2026 weer te strijden voor Israël."
109 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page