top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

“Shelby White en Leon Levy Lod Mozaïek Archeologisch Centrum” ingehuldigd en geopend voor publiek


Foto Nicki Davidov, Israel Antiquities Authority


Op maandag hebben de gemeente Lod en de Israel Antiquities Authority het Shelby White & Leon Levy Lod Mosaic Archaeological Centre ingehuldigd in aanwezigheid van donor mevrouw Shelby White en vertegenwoordigers van de Leon Levy Foundation. Aan het evenement namen ook hoge vertegenwoordigers van de Autoriteit voor Oudheden, het Ministerie van Toerisme, de gemeente Lod en andere hoogwaardigheidsbekleders deel.


Mevr. Shelby. Foto IAI


Na jaren te zijn tentoongesteld in 's werelds belangrijkste musea, waaronder het Metropolitan Museum in New York, het Louvre in Parijs, het Altes Museum in Berlijn, de Hermitage in St. Petersburg en andere, is het adembenemende Lod-mozaïek - een van de mooiste ontdekt in Israël of waar ook ter wereld, en een deel van de vloer van een laat 3e-begin 4e-eeuws herenhuis -- teruggekeerd naar Lod en zal vanaf deze zomer aan het publiek worden getoond.


Foto Nicki Davidov, Israel Antiquities Authority


Het Lod-mozaïek werd in 1996 ontdekt door de archeologe Miriam Avissar van de Heilige Herinnering van Israel Antiquities tijdens een archeologische opgraving voorafgaand aan de uitbreiding van de He'Chalutz straat. Het stamt uit de Romeinse periode - het einde van de 3e eeuw of het begin van de 4e eeuw CE. Vanwege het gebrek aan geld om de site te behouden en te ontwikkelen voor weergave, werd het mozaïek aan het einde van de opgravingen opnieuw bedekt. Toen, in 2009, verwierf de Antiquities Authority, dankzij de vrijgevigheid van de Leon Levy Foundation en Shelby White, financiering voor de hernieuwde blootstelling en het behoud ervan en bracht het terug naar de site als een archeologisch centrum dat openstond voor het grote publiek.


Foto Nicki Davidov, Israel Antiquities Authority


Ongebruikelijk in kwaliteit, constructie, inhoud en staat van bewaring, diende het mozaïek ooit als de foyervloer van een herenhuis in een rijke wijk Lod uit de Romeinse en Byzantijnse tijdperken. Het is ongeveer 17 meter lang en ongeveer 9 meter breed en bestaat uit kleurrijke oppervlakken met afbeeldingen van fruit, zoogdieren, vogels, vissen, flora en zelfs zeilschepen. Het ontwerp werd beïnvloed door dat van Noord-Afrikaanse mozaïeken. Het is interessant om op te merken dat het, in tegenstelling tot andere mozaïeken uit die tijd, geen afbeeldingen van mensen bevat. Tijdens de bouw van het Mozaïekcentrum ontdekte de Antiquities Authority een extra gekleurd mozaïek dat deel uitmaakte van de binnenplaats van het landhuis. Het werd ook opgenomen in het centrum als onderdeel van de bezoekerservaring.


Conservatie van een vloer. Foto IAI


Het mozaïek bevindt zich in het noordoosten van Lod, grenzend aan de Ginton Junction, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is vanaf de luchthaven Ben-Gurion en twee belangrijke snelwegen - Route 1 tussen Tel Aviv en Jeruzalem, en Route 6, die Noord- en Zuid-Israël met elkaar verbindt. De nabijheid van nationale verkeersaders zal het tot een nationale attractie maken en het op de toeristische kaart plaatsen, samen met verschillende andere historische bezienswaardigheden van de stad.


Shelby White en Leon Levy mozaïek center. Foto Peter Pen Stepansky


Het mozaïek zal voor het grote publiek worden tentoongesteld, zodat bezoekers het vanuit verschillende hoeken kunnen zien en ervaren terwijl ze hen leren over de geschiedenis, archeologie en het behoud van mozaïeken van Lod terwijl ze genieten van zijn unieke schoonheid. Het nieuwe bezoekerscentrum zal de verbinding van de inwoners van Lod met het belangrijke historische erfgoed van hun stad versterken. Dit is een uniek project, een tentoonstelling van wereldklasse van een belangrijke vondst op de oorspronkelijke locatie in een moderne structuur die het herenhuis waarin het ooit rustte, eert en herinnert.

53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page