top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Shimon Peres-prijs viert eenheid: Joodse, Arabische en Duitse jongeren geëerd voor inspirerende samenwerkingen

Foto: De winnaars van de Shimon Peres-prijs 2023, in het huis van de Duitse ambassadeur in Israël in Tel Aviv, 20 januari 2023 . Foto: Duitse ambassade in Israël


Tijdens een aangrijpend en wereldwijd resonerend evenement dat gelijktijdig in Duitsland en Israël werd gehouden, werd gisteren de prestigieuze Shimon Peres-prijs 2023 uitgereikt aan de Israëlisch-Duitse jeugdbeweging “Hashomer Hatzair” en de samenwerkende scholen in Hamburg, Sha'ar HaNegev , Sderot en Rahat.


De onderscheiding onderstreept de diepgaande betekenis van eenheid over de grenzen heen in deze uitdagende tijden. 


De afgelopen zeven jaar is in Berlijn de Peres-prijs voor gezamenlijk sociaal ondernemerschap uitgereikt aan jongeren uit Israël en Duitsland die gedeelde waarden promoten en koesteren . Dit jaar werd de prijsuitreiking, te midden van de voortdurende oorlog in Israël, gelijktijdig uitgereikt op de Duitse ambassade in Israël en op het stadhuis in Berlijn.


De prijs van 2023 werd toegekend aan twee voorbeeldprojecten, die de succesvolle samenwerking tussen jonge geesten uit beide landen belichamen. Beide initiatieven richten zich op sociale diversiteit en overeenkomsten tussen culturen, waarbij brede sociale kwesties worden aangepakt die verder gaan dan hun respectieve projectscopes.   


Het eerste project, "Waar komt deze haat vandaan?" is een samenwerkingsinitiatief van de "Lots of Drama Around Us!" programma aan de Lämmert High School in Hamburg, Sha'ar HaNegev High School in Sderot, Jaffa Theater – een platform voor Arabisch-Hebreeuwse cultuur, en Almábash Theater in Rahat. Dit unieke theater- en kunstproject bracht Duitse studenten met migratieachtergronden en Israëlisch-Joodse en Arabische jongeren uit Sderot en Rahat samen. Onder leiding van professionele kunstenaars en docenten onderzocht het project vragen over identiteit, erbij horen, racisme, antisemitisme en cultureel geheugen binnen de historische en sociale context van beide landen. Het project toonde ook tentoonstellingen en theaterproducties aan het publiek in Hamburg en Jaffa. 


Het tweede erkende project is een samenwerking tussen de jongerenbeweging “Hashomer Hatzair” en haar Duitse tak, gericht op de creatie van een digitaal archief. Dit baanbrekende archief integreert het verleden, het heden en de toekomst naadloos en probeert de historische breuken binnen de organisatie te verzoenen en de weg vrij te maken voor een hernieuwd begin. Meer dan 300 voormalige leden en hun nakomelingen in Israël, die vóór de Tweede Wereldoorlog hun leven als jonge joden in Duitsland deelden, werden geïdentificeerd voor onderzoek en documentatie. De oprichting van dit ongekende digitale archief werd mogelijk gemaakt door de toegewijde inspanningen van talrijke vrijwilligers, zowel joodse als niet-joodse, met de steun van partnerorganisaties in Duitsland en Israël. De resultaten werden verder verwerkt in bordspellen en kaartensets, waardoor de intergenerationele dialoog als educatief materiaal werd verrijkt. 


Deze projecten ontvingen de prestigieuze prijs in een tijd waarin eenheid en sociale solidariteit de waarden belichamen die werden verdedigd door wijlen Shimon Peres, die zijn leven wijdde aan de zaak van vreedzaam samenleven. 


Prof. Tsvia Peres-Walden, een vertegenwoordiger van de Peres-familie , zei: “De initiatieven laten zien waar Peres met heel zijn hart in geloofde – jonge mensen uit beide landen kunnen een gemeenschappelijke taal vinden en nieuwe dingen creëren – ze hoeven alleen maar te worden gegeven goede kansen.” 


Dr. Tamara Orr, CEO van de Duits-Israëlische Future Forum Foundation , zei: “Deze prijs is bedoeld om ons allemaal wakker te schudden en te inspireren om naar de toekomst te kijken en de hoop niet op te geven, zelfs als het moeilijk lijkt. De twee projecten dit jaar zijn een indrukwekkend voorbeeld van eenheid en empathie, twee zaken die zo cruciaal zijn in de huidige realiteit.” 


95 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page