israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Shin Bet arresteert twee Hamas-agenten wegens spionage in Israël


Hussein Biari (l) en Mahmoud Ahmad (r), twee Hamas-spionnen opgepakt door de Shin Bet en de Israëlische politie. Foto via Shin Bet


De Shin Bet en de Israëlische politie hebben bekendgemaakt twee Hamas-agenten te hebben gearresteerd die in november op Israëlisch grondgebied spioneerden.


De agenten, Hussein Biari, een Israëlisch staatsburger met familie in de Gazastrook, en Mahmoud Ahmad, een inwoner van de Gazastrook met een handelsvergunning om Israël binnen te komen, werden op 29 november gearresteerd.


Uit bewijsmateriaal bleek dat ze waren gerekruteerd door een Hamas-netwerk die spionnen in Israël door Hamas-terroristen in de Gazastrook, waaronder Muhammad Khalawadie, die spionnen in Israël liet werken.


Uit het onderzoek bleek dat de twee spionnen een ontmoeting hadden met Hamas-agenten tijdens hun verblijf in Gaza om missies te ontvangen en voortdurend geheim-operationeel contact onderhielden met hun handlers.


Ahmad werd in 2019 gerekruteerd voor het spionagenetwerk en werkte aan het verzamelen van informatie over de Iron Dome batterijen in het hele land. Hij fotografeerde ook IDF-soldaten in het geheim op het centraal station van Ashkelon.

Het netwerk werd , die in verband is gebracht met andere opgepakte spionageringen.


Biari trad het afgelopen jaar toe tot het netwerk en slaagde erin om informatie verzamelingsmissies uit te voeren op militaire bases, IDF-soldaten en Iron Dome batterijen. Hij was ook belast met het ophitsen van de Arabische bevolking in Israël tegen de staat en het verkrijgen van wapens en het uitvoeren van een terroristische aanslag in Israël.


The Shin Bet benadrukte dat dit onderzoek aantoont dat Hamas misbruik maakt van grensovergangen om terroristische activiteiten in Israël te bevorderen en ervoor te zorgen dat burgers hun families in Israël en de Gazastrook in gevaar brengen.


Donderdag werden tegen de twee verdachten aanklachten ingediend met beschuldigingen van ernstige veiligheidsovertredingen.


"De Shin Bet neemt elke richting van terroristische en spionageactiviteiten vanuit de Gazastrook zeer serieus en zal blijven samenwerken met de Israëlische politie en de IDF om vijandige activiteiten van deze organisaties van tevoren op te sporen en te dwarsbomen", aldus het bureau.


In oktober breidde Jeruzalem het werkvergunningsprogramma uit tot 10.000 arbeiders die vanuit de Gazastrook in Israël worden toegelaten, als onderdeel van de voortdurende inspanningen om een ​​staakt-het-vuren-overeenkomst met Hamas te bereiken.
79 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws