israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Sinds begin oorlog Oekraïne zijn 10.000 immigranten naar Israël gekomen


Sasha Zlobjn houdt een bord vast met de tekst 'I'm the 10,000th immigrant' op Ben Gurion Airport. Foto: Ministerie van Immigratie


Israël verwelkomde 10.000 immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie sinds Rusland vorige maand Oekraïne binnenviel, zei het ministerie van Immigratie en Integratie maandag.


Volgens het ministerie is Sasha Zlobjn, een inwoner van de Oekraïense stad Charkov, de 10.000ste persoon die naar Israël emigreerde sinds het land zijn poorten opende voor degenen die de aanhoudende Russisch-Oekraïense oorlog ontvluchtten.


Zlobjn arriveerde eerder maandag met zijn grootouders op Ben Gurion Airport op een vlucht met tientallen andere Oekraïense vluchtelingen.


"Ik ben met mijn oma en opa uit Charkov gevlucht, maar helaas zijn mijn ouders achtergebleven. Het was een vermoeiende reis die eindigde met deze mooie receptie", aldus Zlobjn volgens het ministerie van immigratie.


Het ministerie zei dat meer dan tweederde van de 10.000 mensen die de afgelopen maand naar Israël zijn geëmigreerd, afkomstig is uit Oekraïne, en de rest uit Rusland en Wit-Rusland.


Omdat de regering van mening is dat al deze immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie op de vlucht zijn voor humanitaire crises - de oorlog in Oekraïne en de toegenomen repressie in Rusland en Wit-Rusland - heeft het ministerie besloten ze samen te voegen voor zijn statistieken.


Minister van Immigratie en Integratie Pnina Tamano-Shata verwelkomde de massale migratiegolf uit Oekraïne, maar erkende dat deze wordt ingegeven door "moeilijke omstandigheden".


Tamano-Shata voegde eraan toe dat er "een echte nationale en gouvernementele inzet is voor de integratie van immigranten."


Israëlische functionarissen gaat ervan uit dat de komende weken en maanden tienduizenden mensen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog naar Israël zullen emigreren.

52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws