israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

SmartAID uit Israël verbindt Afghaanse vrouwen met geestelijke-en gezondheidswerkers


Foto ter illustratie via SmartAid


Dankzij een Israëlische non-profitorganisatie hebben kwetsbare Afghaanse vrouwen nu betrouwbare toegang tot telecommunicatie, zodat lokale geestelijke gezondheidswerkers hun psychosociale behoeften kunnen blijven ondersteunen tijdens de huidige onrust.


SmartAID levert mobiele telefoons, batterijpakketten op zonne-energie en datapakketten aan risicovolle vrouwen in Afghanistan.


"Na een langdurige burgeroorlog en in de tijd van de Taliban weten we dat vrouwen werden uitgesloten van het dagelijks leven, niet in staat om naar school te gaan, te werken, medische hulp te zoeken of zelfs hun huis te verlaten", zegt Shachar Zahavi, oprichter van SmartAID tegen ISRAEL21C.


Hij merkte op dat de secretaris-generaal van de VN onlangs zijn bezorgdheid heeft geuit over de toenemende schendingen van vrouwen in Afghanistan.


“Vrouwen en hun families vertonen een hoge mate van trauma en een extreem hoge mate van mentale nood. Geestelijke gezondheid is fundamenteel voor ons vermogen om te denken, met elkaar om te gaan, de kost te verdienen en een bevredigend leven te leiden”, zegt Zahavi.


Het communicatiepakket van SmartAID is ontworpen om functioneel te zijn, zelfs als er geen elektriciteit is, legt Zahavi uit. Medewerkers en begeleiders krijgen regelmatig bijgewerkte richtlijnen over hoe ze deze pakketten veilig kunnen gebruiken.


"De hulp is allemaal lokaal", voegt hij eraan toe. “De hulpverleners spreken Dari en Pashto. Ze zullen de vrouwen blijven begeleiden en adviseren, zelfs als ze in hun huizen zijn geïsoleerd.


SmartAID Australia voert een GoFundMe-campagne om dit project te ondersteunen.
28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws