israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Snelle Israëlische test controleert versheid en vitaminegehalte van moedermelk


MilkStrip-uitvinders Dr. Avital Beck, CEO, links, en Dr. Hadas Shatz-Azoulay, COO. Foto met dank aan DiagnoseStrip via ISRAEL21C


Vier jaar geleden besloot biotech-topman Avital Beck dat het tijd was om een ​​startup op te richten. Ze nodigde voormalige klasgenoten van haar PhD-programma moleculaire biologie en genetica aan het Weizmann Institute of Science uit voor een brainstormsessie.


Een van die vrienden, Hadas Shatz-Azoulay, bracht haar zogende baby en kwam met het beste idee: een thuiskit om de versheid en het vitaminegehalte van gekoelde afgekolfde moedermelk te controleren, schrijft ISRAEL21C.


"We hadden het over het aanpakken van kanker, osteoporose, diabetes - het was een discussie op hoog niveau", herinnert Shatz-Azoulay zich.


Maar ze deelde een meer directe zorg: kreeg haar pasgeboren baby optimale voeding van melk die ze afkolfde en bewaarde?


“Het was 15 jaar tussen mijn eerste en vijfde baby. En ik kreeg vandaag dezelfde antwoorden als 15 jaar geleden, ook al zijn er zoveel meer dingen die je nu kunt weten”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


“Vrouwen geven al millennia borstvoeding, maar wij doen het niet op dezelfde manier. Voor de eerste baby kocht ik niet eens een pompje, maar bij de vijfde was het een duidelijke noodzaak.”


Iedereen in de kamer vond haar idee leuk. En zo is MilkStrip ontstaan , met Beck als CEO en Shatz-Azoulay als COO.


"We hebben 1600 vrouwen in Israël ondervraagd en ontdekten dat ongeveer de helft van hen afgekolfde melk weggooit, zelfs als het nog steeds goed zou kunnen zijn, alleen omdat ze het niet zeker weten, en 58% wil weten dat hun melk alle benodigde voedingsstoffen bevat", zegt Wenk.


Shatz-Azoulay legt uit dat vitamine C, dat essentieel is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, snel afbreekt in moedermelk zodra het het lichaam van de moeder heeft verlaten.


Daarom besloten ze teststrips te ontwikkelen om binnen drie minuten de versheid en vitamine C-potentie vast te stellen.


Een startup is geboren


De twee ervaren moeders en wetenschappers hadden nog nooit eerder een startup het daglicht laten zien.


Beck benaderde Moshe Friedman van KamaTech , dat ultraorthodoxe hightechondernemers verbindt met investeerders en potentiële partners – ook al is ze eerder religieus dan ultraorthodox.


"Hij was ruimdenkend genoeg om ons te accepteren en zo kregen we connecties", vertelt Beck aan ISRAEL21c.


“We ontmoetten onze eerste investeerder, Gil Lemel, en hij en zijn vrienden gaven ons een half miljoen dollar om zes maanden aan een prototype te werken. Binnen drie maanden hebben we hem twee prototypes gegeven.”


Na drie jaar ontwikkeling kwam MilkStrip eind 2020 op de Amerikaanse en Britse markt. De testkits MilkStrip Expiration en MilkStrip Vitamine C, vervaardigd in Israël, zijn verkrijgbaar op Amazon en Shopify voor $ 19,99 (€ 16,50) per stuk of $ 35,99 ( € 29,70) voor beide. De kits werken met een gratis app.


“Een paar maanden geleden kregen we een e-mail van een vrouw in de VS. Ze zei dat ze een orkaan hadden gehad en al vier dagen geen stroom hadden. Ze had veel bevroren zakken moedermelk en wilde die niet weggooien, dus bestelde ze een paar dozen MilkStrip Expiration in onze Amazon-winkel.”


Uit de sneltest strips bleek dat slechts één zak melk bedorven was. MilkStrip hielp haar voorkomen dat ze al die zakken vol goede moedermelk weggooide.


Shatz-Azoulay vertelde dat een van haar buren de vitamine C-testkit gebruikte en zag dat er geen vitamine C in haar moedermelk zat.


“Het bleek dat ze geen groenten en fruit eet en ze wist dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar het zien van het vitamine C-tekort op het scherm maakte het echt voor haar. Ze realiseerde zich dat ze vitamine C-supplementen nodig had voor de gezondheid van haar baby', zegt Shatz-Azoulay.


"Er zijn bedrijven die een volledige laboratoriumanalyse van moedermelk aanbieden voor ongeveer $ 350 (€ 290) en we verstoren deze markt door onmiddellijk en thuis en goedkoop antwoorden te geven", zegt Beck, die een blog schrijft over opkomende onderwerpen in de moedermelkwetenschap.


Diagnosestick

MilkStrip is de eerste in een lijn van geplande producten voor ouders van het bedrijf, dat twee jaar geleden werd omgedoopt tot DiagnoseStick en zijn hoofdkantoor heeft in het Rehovot Science Park.


"We begrepen al snel dat een biologische teststrip zoals de onze ook met andere vloeistoffen zoals speeksel kan worden gebruikt", legt Beck uit. "Dit is een bioconvergentie- startup die gebruik maakt van basischemie, biologie, computervisie, AI en kleurherkenning."


Het volgende product in de pijplijn zal het speeksel van een kind testen om de mondhygiëne te controleren. Het kan een ouder waarschuwen voor een ontluikend probleem dat kan worden voorkomen door beter te poetsen of een bezoek aan de tandarts.


"We geven ouders antwoorden over dingen waar ze zich tijdens het leven van een kind zorgen over maken, te beginnen met moedermelk en die antwoorden in twee of drie minuten te geven zonder naar een dokter of laboratorium te gaan", zegt Shatz-Azoulay.


“Soms vinden ouders hun bezorgdheid niet ernstig genoeg om naar een dokter te gaan en op deze manier kun je het controleren. Het is gewoon om ouders meer te laten weten."


Voor meer informatie, klik hier.
29 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws