top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Songfestivalsterren, ultraorthodoxe, Arabische, zakelijke leiders, geëerd door Peres Center


Noa Kirel. Foto Elad Malka / Peres Center


Na Internationale Vrouwendag hield het Peres Center for Peace & Innovation zijn derde jaarlijkse Medals of Distinction prijsuitreiking ter ere van baanbrekende vrouwen uit Israël en de wereld.

De prijs wordt uitgereikt aan vrouwen die maatschappelijke barrières doorbreken om kansen voor andere vrouwen te creëren en bij te dragen aan gendergelijkheid, diversiteit en inclusie; rolmodellen die een voorbeeld zijn voor meisjes en vrouwen wereldwijd en wiens werk onze wereld een betere plek maakt.

In een toespraak tot de winnaars zei Chemi Peres, voorzitter van het Peres Center for Peace and Innovation : "We leven in een tijd van nood, bezorgdheid en zorgen die ik ook deel, maar op deze specifieke dag wil ik een optimistische boodschap overbrengen, omdat deze plek is opgericht door een optimistisch persoon. Als ik zoveel moed zie, weet ik dat er enorm veel ruimte is voor optimisme. Shimon Peres zei dat het een voorrecht is om gelijk te zijn en een voorrecht om anders te zijn, en onze vrouwelijke heldinnen zijn inderdaad heel gelijk en heel verschillend, maar ze zijn allemaal een rolmodel en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vraag u om uw stem te laten horen en Israël te helpen groeien. Leid en verander ons land ten goede.”

Efrat Duvdevani, directeur-generaal van het Peres Center for Peace & Innovation: “Terwijl de wereld Internationale Vrouwendag markeert, ben ik blij om de traditie die we zijn begonnen voort te zetten en voor het derde jaar op rij het Peres Center for Peace & Innovation te belonen. Innovation Medals of Distinction voor vooraanstaande baanbrekende vrouwen, het openen van deuren, het creëren van kansen voor andere vrouwen en het bijdragen aan gendergelijkheid, diversiteit en inclusie. Deze onderscheidende vrouwen zijn uitstekende voorbeelden en rolmodellen die zich inzetten voor een betere wereld.”

Noa Kirel: “Het is een groot voorrecht om hier vandaag te zijn en een grote eer om op zo'n jonge leeftijd een prijs te ontvangen. Het geeft me motivatie voor de missie om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ik ben verheugd dat ik door mijn acties een inspiratie kan zijn voor jonge vrouwen om hun dromen waar te maken en te weten dat met hard werken alles mogelijk is. Ik hoop en wens dat ik door het lied en de voorstelling wat trots en vreugde kan brengen in Israël, vooral vandaag.”

Dana International zei: “Het is belangrijk om hier vandaag, op dit eervolle podium, te zeggen dat met veel verlangen, passie en aandacht voor de mening van anderen iedereen zijn dromen kan vervullen, zijn leven kan leiden zoals hij dat wil. Israël is en zal voor altijd een democratisch land zijn, en ik wil alle demonstranten versterken die elke week op pad gaan en geweldig werk leveren om de wereld te laten zien dat we een land van licht zijn.”

De ontvangers van de Peres Center for Peace & Innovation Awards dit jaar waren:


Medaille van onderscheiding:

 • Noa Kirel - Een internationale zangeres en actrice. Een van de grootste sterren in Israël en nog maar 21 jaar oud, ze begon haar carrière op 14-jarige leeftijd met het uitbrengen van singles voor de radio. Al snel werd ze een multitalent: zangeres, actrice en model. Op 21-jarige leeftijd werd ze de jongste artiest in Israël die optrad in het HaYarkon Park in Tel Aviv voor 35.000 mensen. Tegenwoordig heeft Noa een internationale carrière met een platencontract in het buitenland en is ze Israëls Eurovisie 2023-vertegenwoordiger.

 • Rachel Pisam - Een ultraorthodoxe moeder van elf kinderen en grootmoeder van achttien, werd benoemd tot hoofd van de afdeling Human Resources van de Israëlische brandweer- en reddingsdiensten. Ze wordt de eerste vrouw die de rang van assistent-brandweercommissaris bereikt (equivalent van een generaal in de IDF).

 • Nariman Seliman – Nariman begon haar carrière als caissière en is tegenwoordig de directeur van het Rayan-programma – een landelijk programma om de Arabische samenleving te integreren, vooruit te helpen en sterker te maken op het gebied van werkgelegenheid en opleiding. Nariman was de speerpunt van sociale veranderingen in de Arabische samenleving, waarbij hij de nadruk legde op vooruitgang op het gebied van werkgelegenheid. Tegenwoordig beheert Nariman, naast haar werk bij Rayan, het sociale veld bij Be-Atzmi, een organisatie die werkt aan integratie en promotie op de arbeidsmarkt voor kansarme bevolkingsgroepen, beroepsrevalidatie en ambitieus onderwijs. Nariman is ook groepsfacilitator-directeur en lid van het MAOZ Fellows-programma.

 • Ziva Mekonen-Dago - Ziva, is een activist voor sociale rechtvaardigheid en een van de oprichters van Imahot Al Hamishmar , een organisatie voor Ethiopische immigranten. Ze was jarenlang de CEO van de Israëlische Vereniging van Ethiopische Joden, is afgestudeerd aan het Mandel Educational Leadership Program, heeft een bachelordiploma in sociaal werk van de Bar-Ilan University en is afgestudeerd aan de Tehuda Beit Midrash for Jewish Leadership. .

 • Iris Shoor - Oprichter en CEO van Oribi - een technologie-startup die in 2022 aan LinkedIn werd verkocht - het eerste Israëlische bedrijf dat door het bedrijf werd overgenomen.

 • Salama Samaher - Een kinderster, influencer en manager van een gemeenschap van meer dan 400.000 vrouwen over empowerment van vrouwen in de Arabische samenleving.

 • Professor Mouna Maroun - Een neurowetenschappelijk onderzoeker, zij is hoofd van de afdeling Neurobiologie aan de Universiteit van Haifa. Ze is de eerste Arabische professor neurowetenschappen in Israël en de eerste vrouw uit haar dorp Isfiya die een doctoraat heeft afgerond. Ze werd benoemd tot Vice President en Dean of Research and Development aan de Universiteit van Haifa – het eerste Arabische wetenschappelijk personeelslid dat in deze functie werd benoemd.

 • Dr. Ronit Almog - Dr. Almog is een specialist in gynaecologie, verloskunde en vruchtbaarheidsbehandelingen, een senior gynaecoloog in Ichilov, en runt twee grote klinieken voor vrouwengeneeskunde. Daarnaast is ze het hoofd van de humanitaire organisatie "Bring Life to the World" van het Ichilov-ziekenhuis, die delegaties van artsen uit het ziekenhuis naar ontwikkelingslanden stuurt om de mortaliteit en morbiditeit te helpen verminderen. Dr. Almog promoot actief de gezondheid van vrouwen en inspanningen om medische informatie toegankelijk te maken voor tienermeisjes en vrouwen in heel Israël. Dit jaar vertegenwoordigde ze Israël op de 50e VN -mensenrechtensessie in Genève. Afgelopen december organiseerde zij in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken een delegatie naar India om uitstrijkjes en borstonderzoeken uit te voeren bij vrouwen in India.

 • Oshrat Eni - Eni is de voormalige aanvoerder van het Israëlische voetbalteam en tot op de dag van vandaag een actieve speler. Ze is de eerste Israëlische vrouw die een pitch-side commentator is bij de Wereldbekerfinale van 2022. Eni is betrokken bij de strijd voor gendergelijkheid in het algemeen en de bekendheid van het vrouwenvoetbal in het bijzonder.

 • Maya Dagan - Dagan is een internetberoemdheid die voorop loopt in de strijd voor lichaamspositiviteit, met een succesvolle podcast op Spotify en 130.000 volgers op TikTok. Ze schittert in een lingeriecampagne en is de eerste vrouw met een maatje meer die geen model is die de hoofdrol speelt in een lingeriecampagne, en niet alleen als aanvulling naast dunne modellen, op foto's die niet zijn geretoucheerd of gefotoshopt.

 • Moran Zer Katzenstein - Moran is een marketing- en techprofessional die voor internationale bedrijven heeft gewerkt en is de oprichter en leider van Bonot Alternativa ["Building an Alternative"] - een onpartijdige, activistische pressiegroep van vrouwelijke leidinggevenden in de Israëlische economie en samenleving. De beweging werd in de zomer van 2020 opgericht na een gruwelijk verkrachtingsincident in Eilat. Tegenwoordig zijn tienduizenden vrouwen uit alle sectoren van de Israëlische samenleving – seculier, religieus, ultraorthodox, joods en Arabisch – lid van de groep. De vrouwen komen uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, de media en de technologiesector en slaan de handen in elkaar in de strijd voor vrouwenrechten, gelijkheid en vertegenwoordiging en in de oorlog tegen geweld tegen vrouwen. Moran is verantwoordelijk voor de dienstmaagdpresentatie op Dizengoff Square, geïnspireerd op 'The Handmaid's Tale'. De Lifetime Achievement Medal of Distinction De Lifetime Achievement Medal of Distinction wordt toegekend aan vrouwen wier persoonlijke en openbare leven gedurende vele jaren als voorbeeld en model heeft gediend voor baanbrekend vrouwelijk leiderschap. Dit is een zeldzame kans om dankbaarheid uit te drukken voor degenen die de weg voor ons hebben geplaveid, donkere paden hebben verlicht en de realiteit van vandaag beter en opener hebben gemaakt.

 • Rivka Michaeli - tv-presentator, actrice, comedienne, zangeres, voice-overartiest en Israëlische radio-omroep. Winnaar van de Ophir Award - de Israel Television Academy Award - en de Golden Screen Award, Worthy Citizen of Tel Aviv voor 2014, en de winnaar van de Israel Theatre Award for Lifetime Achievement. Door de jaren heen is Michaeli betrokken geweest bij tal van Israëlische culturele mijlpalen en heeft ze een naam opgebouwd als de leidende vrouw in Israëlisch entertainment. Op slechts 14-jarige leeftijd begon ze op de radio uit te zenden als onderdeel van de kinderuitzendingen van Kol Yisrael . In de jaren tachtig presenteerde ze de show Siba L'Mesiba ["A Reason to Party"] en was ze de eerste die Dana International presenteerde. Tegenwoordig treedt Michaeli op in theater, televisie, bioscoop en meer.

 • Dana International - Dana is de vrouw die het aanzien van het land heeft veranderd. In 1992 bracht Dana haar eerste nummer uit en in de dertig jaar daarna heeft ze elke barrière en hindernis op haar weg doorbroken en stigma's en stereotypen doorbroken. Ze won het Eurovisie Songfestival in het VK en werd een internationale zangeres, een symbool en icoon van vrijheid, moed en een nieuw Israël. Andere onderscheidingen zijn onder andere de Medal of Distinction for Justice Supreme Court Judge Ayala Procaccia ; terwijl de zeventienjarige Tagel Menashe, uit Ashdod, die vrijwilligerswerk doet bij Magen David Adom en de campagne HaHof Sheli Rav Pa'ami ["Mijn strand is niet wegwerpbaar"] leidt in samenwerking met de gemeente Ashdod, en de zeventienjarige De oude Ofri Levy uit Kiryat Shmona, die aan het hoofd staat van het Omdim Mehatzad ["Standing to the Side"]-project, zal de Peres Center Medal of Distinction for the Future ontvangen voor tienermeisjes die nieuwe wegen inslaan en dienen als rolmodel voor hun leeftijdsgenoten.
73 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page