top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Spectaculaire zeldzame munt met afbeelding van de maangodin ontdekt voor de Carmelkust


Portret van de Romeinse keizer Antoninus Pius Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Een uitzonderlijk goed bewaard gebleven spectaculaire zeldzame bronzen munt werd onlangs teruggevonden op de zeebodem tijdens een archeologisch onderwateronderzoek uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority voor de Carmelkust bij Haifa.


De munt werd geslagen onder keizer Antoninus Pius (138-161 CE) in Alexandrië, Egypte. De keerzijde toont het sterrenbeeld Kreeft onder een portret van de maangodin Luna. De munt draagt ​​de datum 'Jaar acht', het achtste jaar van de heerschappij van Antoninus Pius, of 144/145 CE. Het behoort tot een serie van dertien munten, twaalf met de verschillende tekens van de dierenriem en een andere met het complete dierenriemwiel.”


De munt met de afbeelding van Luna, de godin van de maan. Daaronder verschijnt een teken van kankergeluk. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Volgens Jacob Sharvit, directeur van de Maritime Archaeology Unit van de Israel Antiquities Authority: "Dit is de eerste keer dat een dergelijke munt is ontdekt voor de kust van Israël en het is een zeldzame toevoeging aan de National Treasures collectie. De mediterrane kusten en wateren van Israël hebben veel archeologische vindplaatsen en vondsten opgeleverd die getuigen van verbindingen in de oudheid tussen mediterrane havens en de landen erlangs. Deze vondsten, die op zee verloren gingen en honderden en duizenden jaren uit het zicht verdwenen, zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven; sommige zijn uiterst zeldzaam en hun ontdekking voltooit delen van de historische puzzel van het verleden van het land.”


De munt werd ontdekt tijdens een onderzoek uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority om antieke vindplaatsen en oude vondsten te lokaliseren, documenteren, onderzoeken en bewaren - culturele activa die in gevaar worden gebracht door de versnelde ontwikkeling van de zee.


Jacob Sharvit, directeur van de Marine Unit van de Israel Antiquities Authority, met de munt die in mijn tijd in het onderzoek werd gevonden. Foto: Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority

Volgens de directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Eskosido: “In het afgelopen decennium heeft de staat Israël zijn perceptie van de zee veranderd. In plaats van de grens van het land te markeren, wordt de zee nu erkend als een integraal onderdeel ervan in termen van cultureel erfgoed, naast veiligheidsoverwegingen en strategische en economische belangen. De territoriale wateren van Israël bevatten natuurlijke hulpbronnen en culturele rijkdommen die moeten worden verkend en beschermd in het licht van verschillende belangen en potentiële ontwikkeling. Het maritiem onderzoek bij Haifa maakt deel uit van dit proces. De zeldzame munt die tijdens het onderzoek werd teruggevonden, herinnert ons levendig aan het belang van het onderzoek.”


Interessant is dat de heerser die de munt sloeg, Antoninus Pius, een Romeinse keizer was die tussen 138 en 161 CE regeerde. In tegenstelling tot zijn voorgangers was hij geen militair en nam hij nooit deel aan de strijd. Zijn regering was de rustigste van het hele Romeinse rijk en markeerde het hoogtepunt van de periode van 'Romeinse vrede' (Pax Romana) in het hele rijk.


Antoninus had een andere benadering van het besturen van het Romeinse rijk en gaf er de voorkeur aan om buitenlandse crises via provinciale gouverneurs aan te pakken; in feite heeft hij Rome zelf nooit verlaten. Hij stimuleerde en initieerde de bouw van tempels, theaters en prachtige mausolea, en promootte wetenschap en filosofie. Tijdens zijn heerschappij werden de betrekkingen van het rijk met de joden sterk verbeterd, werden de decreten van Hadrianus ingetrokken en mochten joden de besnijdenis beoefenen. Deze stappen leidden tot vriendschappelijke betrekkingen tussen de keizer en Rabbi Yehuda ha-Nasi.

72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page