top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stijging aantal in Zuid-Israël gespotte houbara's


Houbara. Screenshot YouTube


Rangers in het zuiden van Israël zagen 246 houbara- bustards in hun recente jaarlijkse telling van de bedreigde vogelsoorten, een stijging in vergelijking met de telling van vorig jaar die op 193 uitkwam.Houbara's van verschillende soorten wonen in het gebied dat zich uitstrekt van Mongolië tot de Canarische Eilanden. In Israël zijn ze een iconische woestijnvogel en vlaggenschipsoort waarvan de aanwezigheid wijst op het welzijn van een breed scala aan dieren en fauna.


De afgelopen twee decennia heeft de Israel Nature and Parks Authority gewerkt aan het behoud ervan en is dit jaar ook een gezamenlijk onderzoeksprogramma gestart met Abu Dhabi's International Fund for Houbara Conversation .


De vogels zijn in gevaar door de toenemende activiteiten van de mensheid in hun natuurlijke habitat - van de bouw van nieuwe steden tot de uitbreiding van landbouw- en zonnevelden.


De recente telling vond plaats in Hatzerim Air Force Base nabij Beersheva, waar 225 vogels werden gevonden, en het gebied van Nitzana nabij de Egyptische grens, waar de rangers 21 vogels zagen. In totaal zijn er ongeveer 400 houbara-bustards in Israël.


“De meest recente telling, die werd uitgevoerd in coördinatie met en met de hulp van de luchtmacht, toont aan dat de houbara-bevolking in de noordelijke Negev haar stabiliteit in het afgelopen decennium heeft behouden, met ongeveer 200 personen die de zomermaanden in het terrein van de basis en het nabijgelegen Löss Park-reservaat ”, zegt Udi Columbus, ecoloog in de noordelijke Negev van INPA.
92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page