israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Stijging actieve virus patiënten terwijl uit onderzoek blijkt dat 4e vaccinatie weinig effect heeft


Screenshot YouTube


Opnieuw is heet aantal actieve viruspatiënten in Israël gestegen, terwijl het aantal ernstig zieke virus patiënten blijft dalen. Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat uit onderzoek van het Sheba Medical Center onder 600 deelnemers, bleek dat het toedienen van een 4e vaccinatie weinig of geen effect biedt t.o.v. van de 3e vaccinatie.


De in het The New England Journal of Medicine gepubliceerde studie van het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, onderzocht de werkzaamheid van het vierde coronavirusvaccin van Pfizer en Moderna. De tussentijdse resultaten die zijn vrijgegeven, laten zien dat het vaccin weinig tot geen bescherming biedt tegen het virus in vergelijking met jonge en gezonde personen die met drie doses zijn gevaccineerd.


"Onder de ongeveer 600 deelnemers, van wie 270 ofwel een vierde dosis van het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin kregen, vonden we geen verschillen, zowel in termen van IgG-antilichaamniveaus als in termen van neutraliserende antilichaamniveaus, die een niveau bereikten dat vergelijkbaar was met dat gemeten een maand nadat de derde dosis was toegediend", zegt prof. Gili Regev-Yochay, directeur van de afdeling infectiepreventie en -bestrijding van Sheba en hoofdonderzoeker van het onderzoek.


Ze merkte ook op dat wat betreft de effectiviteit van het vierde vaccin – zowel Pfizer als Moderna – tegen infectie, de infectiepercentages onder gevaccineerde personen slechts iets lager waren dan die in de controlegroep.


"Er moet echter worden benadrukt dat de derde dosis uiterst belangrijk is voor iedereen die nog geen COVID-19 heeft opgelopen, en de vierde dosis is hoogstwaarschijnlijk belangrijk voor populaties met risicofactoren waarvoor een vierde vaccin zou beschermen tegen ernstige ziekten," aldus prof. Gili Regev-Yochay.


Uit de donderdagmorgen door het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakte Covid cijfers blijkt dat er opnieuw sprake is van een stijging van het aantal actieve viruspatiënten terwijl er een afname is van het aantal ernstige virus patiënten in de ziekenhuizen.


Op woensdag werden 56.488 mensen op Covid-19 getest, waarbij 6.738 mensen (11,93) met het virus besmet bleken, min of meer dezelfde cijfers als op dinsdag.


Wel is aantal actieve virus patiënten gestegen, van 37.557 op dinsdag naar 40.096 op woensdag. Er wordt verwacht dat dit de komende dagen verder zal stijgen vanwege de vele Poerimfeesten.


In de ziekenhuizen liggen 332 ernstig zieke virus patiënten, waarvan 166 in kritieke toestand met 149 van hen aangesloten aan beademingsapparatuur.


In de afgelopen 24 uur zijn 4 mensen aan de gevolgen van Covid overleden waardoor het dodental nu op 10.405 staat.


Inmiddels heeft de regering besloten dat plicht tot het dragen van mondkapjes in publieke ruimten nog minstens tot Pesach zal worden verlengd.


In onderstaande grafiek zijn duidelijk de verschillen te zien tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde virus patiënten, waarbij lichtblauw = niet gevaccineerd; groen = gedeeltelijk gevaccineerd; donkerblauw = volledig gevaccineerd (3x of 4x):
125 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws