top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Studeer voor een nieuwe technische carrière en betaal voor de studie wanneer je de baan krijgt


Screenshot YouTube


Een nieuw netwerk van virtuele hogescholen van de Israëlische startup Masterschool doet een onverslaanbare belofte: studeer tot 10 maanden bij ons en betaal geen cent totdat je een baan vindt in de lucratieve hightech-industrie.


Masterschool wil een oplossing bieden voor wat volgens de brancheorganisatie CompTIA een tekort is van bijna een miljoen IT-banen in de Verenigde Staten alleen al, en dat aantal zal naar verwachting tegen het einde van het decennium 85 miljoen onvervulde banen bereiken. CNBC meldt dat 57 procent van de tech executives het tekort aan arbeidskrachten als hun grootste zorg noemt.


Het probleem is niet minder acuut in Israël, waar er een tekort is van 15.000 tot 18.000 werknemers in de hightech.


Het antwoord van Masterschool is een ambitieus plan om een ​​wereldwijd netwerk op te zetten van zo'n 100 technologiegerichte 'colleges' rond toonaangevende tech-experts. Elke hogeschool biedt meerdere cursussen aan die worden beheerd door een ondernemer met expertise op een bepaald gebied, bijvoorbeeld Java-programmering of data-analyse.


De cursussen zijn online, dus locatie is geen probleem. Er zijn live en vooraf opgenomen lessen, een-op-een mentorschap, plus examens (maximaal twee per week) om ervoor te zorgen dat studenten afstuderen met de vereiste kennis om de baan van hun dromen te krijgen.


Een voorbeeld van colleges beschikbaar via Masterschool. Screenshot met dank aan Masterschool


Na voltooiing van cursussen biedt Masterschool een loopbaanversneller van drie maanden, waarmee studenten goedbetaalde banen kunnen identificeren en soft skills kunnen oefenen (zoals sollicitatiegesprekken en het maken van cv's) die hen zullen helpen slagen tijdens het sollicitatieproces.


Studenten betalen 10% van hun inkomen per jaar totdat hun collegegeld volledig is gedekt. Wereldwijd varieert het collegegeld bij Masterschool van $ 10.000 tot $ 20.000, afhankelijk van de instructeur en de universiteit. In Israël, waar Masterschool in 2019 werd gelanceerd, is het collegegeld beperkt tot 45.000 Shekel (€ 12.800). Als een student niet werkt of minder dan 120.000 shekel per jaar verdient, hoeft er helemaal niets te worden betaald.


Financiële prikkels

Het zijn niet alleen de studenten die zich aanmelden voor de succesfee aanpak van Masterschool. Leraren worden ook niet betaald totdat hun leerlingen een passende baan hebben gevonden.


Dat klinkt misschien als een risico voor instructeurs, maar medeoprichter/co-CEO Michael Shurp vertelt ISRAEL21c dat Masterschool een plaatsingspercentage van 80% heeft. Hoewel dat hoog is voor de industrie, zegt hij, “niemand op Masterschool is voor slechts 80% tevreden. We willen dat elke persoon die wordt toegelaten tot Masterschool werkaanbiedingen krijgt van de best mogelijke bedrijven.”


Medewerkers van de Masterschool in Tel Aviv. Foto met dank aan Masterschool

De financiële prikkels van Masterschool zijn 'super cruciaal', voegt Shurp toe. “Het feit dat we allemaal alleen betaald krijgen als onze afgestudeerden dat doen, betekent dat we de juiste opleiding bouwen om onze studenten aan een baan te helpen. Het betekent dat iedereen op één lijn zit.”


Een van de redenen waarom de plaatsingsgraad zo hoog is, is dat studenten sterk gemotiveerd naar school komen. Het toelatingsproces is net zo selectief als veel topuniversiteiten: voor elke 100 beschikbare plaatsen zullen meer dan 3.000 studenten zich aanmelden.


Super docenten

Studenten voelen zich aangetrokken tot Masterschool op basis van de docenten, van wie velen supersterren zijn.


Neem Charlotte Chaze.


Chaze is senior advanced analytics manager voor AT&T in de Verenigde Staten. Ze is waarschijnlijk ook de meest bekende data-analist op TikTok, met zo'n 250.000 voornamelijk vrouwelijke volgers die hopen door te breken op het gebied van data-analyse.


Chaze was oorspronkelijk van plan haar universiteit open te stellen voor slechts 20 studenten. "Maar toen ze een promovideo uploadde naar TikTok, kreeg ze zoveel vraag dat we haar meer middelen aanbood zodat ze 100 studenten kon accepteren", zegt Shurp.


Andere experts op het gebied van data-analyse met eigen Masterschool-colleges zijn Niklas Steenfatt en Keith Galli, met elk 160.000 abonnees op hun kanalen op YouTube.


Waarin verschilt Masterschool van bestaande universiteiten, of mbo's, die zich ook op techniek richten?


"Elke speler in het veld doet belangrijk werk", benadrukt Shurp. "Universiteiten doen geweldige dingen, maar hun belangrijkste taak is niet om mensen aan een baan te helpen."


$ 100 miljoen opgehaald

De scope van Masterschool is ook een onderscheidende factor.


“We zijn niet één school, maar een netwerk van scholen. Ons doel is om de grootste school ter wereld te worden”, merkt Shurp op.


De ambitieuze doelstellingen van Masterschool hebben duidelijk de aandacht getrokken van investeerders. In mei maakte het bedrijf bekend dat het een seed-ronde van $ 100 miljoen had opgehaald. Daarvoor hebben Shurp en zijn managementteam – co-CEO Otni Levi, CTO Eran Glicksman en Roi Tzikorel, de chief of impact van het bedrijf – de Masterschool opgestart zonder externe financiering.


Masterschool oprichters, van links, Roi Tzikorel, Eran Glicksman, Otni Levi, Michael Shurp. Foto door Eyal Tueg via ISRAEL21C


Met het nieuwe geld kan Masterschool groeien. Shurp zegt dat de meeste studenten van Masterschool in de VS en Europa wonen. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Tel Aviv, maar Masterschool heeft personeel in Berlijn, Londen en New York.


Nieuwe Masterschool-docenten hoeven niet te worstelen om helemaal zelf een curriculum te bedenken; het bedrijf "geeft ze alle tools die ze nodig hebben om hun school te runnen", benadrukt Shurp.


Daar hoort een kant-en-klare syllabus bij, al kan de directeur natuurlijk elk cursusmateriaal naar eigen inzicht vervangen. “Het is hun keuze. We vertrouwen op het vermogen van onze leraren.”


Als een leraar of Masterschool een behoefte identificeert - bijvoorbeeld het toevoegen van een klas over 'cyberbeveiliging voor auto's' - springt Masterchool in om de nieuwe inhoud te helpen ontwikkelen.


Motivatie, grit, aanleg

Maakt Shurp zich zorgen over vreemdgaan, aangezien de scholing virtueel is? "Als je het moeilijke proces hebt doorlopen om geaccepteerd te worden, inclusief codeeruitdagingen en cognitieve tests, dan is valsspelen alleen jezelf bedriegen", zegt Shurp. “We rekenen erop dat onze studenten gemotiveerd zijn om een ​​nieuwe carrière te starten. Als je vals speelt, zul je niet slagen."


Hetzelfde geldt voor het lesgeld. "We waren bang dat Israëlische studenten hun collegegeld niet zouden terugbetalen", geeft Shurp toe. “Maar mensen zijn super dankbaar. We geven ze tot 10 maanden intensieve training en helpen bij het vinden van een baan. We hebben niet eens een geval van iemand die niet betaalde.”


Hebben Masterschool studenten al een diploma of beginnen ze net?


“Gemiddeld heeft 40% van onze studenten een diploma of een baan, maar zijn ze aan het draaien. De overige 60% zijn mensen zonder enige ervaring en zonder diploma. Maar ze zijn super getalenteerd en hebben de motivatie om te slagen”, zegt Shurp.


De website van de Masterschool benadrukt: “Er is geen voorkennis nodig om te solliciteren. Waar we wel naar op zoek zijn, is motivatie, lef en aanleg. Er wordt echter van je verwacht dat je over basis computervaardigheden beschikt.”


Shurp is al meer dan een decennium goed bevriend met medeoprichter Tzikorel. Tzikorel besloot tijdens zijn universitaire studie dat hij leraar wilde worden.


'Hij dacht dat dat het meest patriottische was wat je in Israël kon doen', herinnert Shurp zich. Voordat hij Masterschool oprichtte, adviseerde Shurp voor het Ministerie van Onderwijs in Israël en voor vergelijkbare groepen in Europa.


Masterschool heeft een team van meer dan 100 medewerkers. Tot de investeerders behoren Target Global, Pitango Ventures, Group 11, Dynamic Look Capital en Sir Ronald Cohen. Afgestudeerden van de Masterschool hebben een baan gevonden bij Google, Intel, Mobileye, Wix, SimilarWeb en Facebook. Velen vinden dat hun salaris na een opleiding aan de Masterschool verdubbelt.


"Het traditionele onderwijsmodel is gebroken", zegt Dovi Frances, oprichter van Group 11. "Masterschool heeft een bewezen en schaalbaar bedrijf opgebouwd om dit model te herschrijven [en] de financiële en operationele inefficiënties van legacy-onderwijs te omzeilen."


Voor meer informatie, klik hier.
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page