top of page
  • Barak Ravid

Sullivan bezoekt Israël, de Westelijke Jordaanoever te midden van verhoogde spanningen


Jake Sullivan. Screenshot YouTube


Niet lang nadat het Israëlische Hooggerechtshof zijn beslissing over Deri had aangekondigd, landde de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, in Israël voor gesprekken met Israëlische en Palestijnse functionarissen.


Waarom het ertoe doet: De gesprekken zijn in de eerste plaats gericht op het bereiken van overeenstemming met de nieuwe Israëlische regering over haar beleid met betrekking tot de Palestijnen, Iran en het proces om de betrekkingen tussen Israël en andere landen in de regio te normaliseren, zeggen Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

  • Maar de crisis waarmee Netanyahu's coalitie wordt geconfronteerd, inclusief protesten over haar plan om het Hooggerechtshof en andere democratische instellingen te verzwakken, zal naar verwachting aan de orde komen tijdens de bijeenkomsten van Sullivan in Jeruzalem.

  • De regering Biden heeft tot nu toe niet aangegeven hoeveel ze wil meewegen in de kwestie

Stand van zaken: Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over het beleid van de nieuwe Israëlische regering op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief plannen om nederzettingen uit te breiden, buitenposten te legaliseren en het gebied effectief te annexeren op een manier die de tweestaten oplossing irrelevant maakt.

  • Sullivan heeft vandaag een ontmoeting gehad met president Isaac Herzog. Donderdag zal hij Netanyahu en andere hoge Israëlische functionarissen ontmoeten. Hij zal naar verwachting ook oppositieleider Yair Lapid ontmoeten.

  • Een Amerikaanse functionaris zei dat het doel van het bezoek van Sullivan is om heel duidelijk uiteen te zetten wat de VS van Netanyahu en de nieuwe regering verwachten.

  • Sullivan zal ook uiteenzetten wat de VS bereid is te doen om met Netanyahu samen te werken aan kwesties als Iran en op weg naar normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië, aldus de functionaris.

  • "Er zijn dingen die belangrijk zijn voor Netanyahu en dingen die belangrijk voor ons zijn, en we zullen zien of we tot overeenstemming kunnen komen", vertelde de Amerikaanse functionaris me.

Het grote plaatje: Sullivan reist donderdag ook naar Ramallah om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten.

  • De spanningen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël namen eerder deze maand toe nadat de Israëlische regering sancties oplegde aan de PA als vergelding voor haar druk op het Internationaal Gerechtshof om een ​​juridisch advies uit te brengen over de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever.

  • Palestijnse functionarissen zeiden dat het Palestijnse leiderschap buitengewoon gefrustreerd is door het beleid van de regering Biden en wil dat de VS druk uitoefenen op de nieuwe Israëlische regering.

  • De regering Biden heeft daarentegen haar frustratie geuit over de Palestijnse stappen bij de VN, die zij als contraproductief beschouwt.


104 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page