top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tekort aan eieren? Wat maakt het uit, er zijn plantaardige ei-alternatieven uit Israël


Eieren zonder de kip (of de cholesterol of ziekteverwekkers). Foto met dank aan Zero Egg


Oekraïne is een belangrijke producent van kippeneieren en van het graan dat wordt gebruikt om legkippen te voeren. De oorlog heeft geleid tot aanzienlijke productieverliezen, waarbij Poultry World meldt dat veel eierkwekerijen zijn gesloten of vernietigd, meldt ISRAEL21C.


Israël importeert jaarlijks ongeveer 100 miljoen eieren, waarvan 30 procent uit Oekraïne, waardoor een tekort aan eieren snel zal worden gevoeld.


Maar zeer waarschijnlijk is de wereld misschien niet langer afhankelijk van eierboerderijen.


Er zijn al veel vloeibare en poedervormige eivervangers op de markt voor mensen die allergisch zijn voor eieren of ervoor kiezen om ze niet te eten vanwege gezondheids- of dierenwelzijnsredenen.


Vegconomist voorspelt dat de verkoop van plantaardige eieren in 2031 bijna $ 3,3 miljard zal bereiken.


Laten we eens kijken naar Israëlische bedrijven die alternatieven voor eieren ontwikkelen.


Zero egg


Foto via Zero Egg


Zero Egg is gemaakt van duurzame plantaardige eiwitten en is in twee vormen beschikbaar voor foodservice- en voedselproducenten: als kant-en-klare bevroren vloeistof voor chef-koks om ontbijtgerechten te maken, evenals gebak en sauzen, en als voorgekookte diepvriespasteitje voor ontbijtbroodjes.


Het product roert, bakt, dikt, bindt, smeert, pluist en (het allerbelangrijkste) ziet eruit en smaakt als het echte werk, maar heeft de helft van de calorieën in vergelijking met een gewoon ei, en geen cholesterol.


Het bedrijf verkoopt zowel op de Amerikaanse markt als in Israël, het VK en Nederland. Zero Egg wordt verkocht aan restaurants, hogescholen en ziekenhuizen; onder haar klanten zijn het Gray Dog Café in New York City en Yale University.


Tot op heden heeft het bedrijf ongeveer $ 8 miljoen opgehaald en heeft het één productielocatie in Israël en drie in de VS.


Zero Egg, opgericht in 2018, meldt dat het in minder dan een jaar tijd meer dan een miljoen kippeneieren heeft vervangen, meer dan 60 miljoen gallons water heeft bespaard en meer dan 1,5 miljoen kilogram broeikasgasemissies heeft vermeden die verwacht worden bij de standaardproductie van eieren.


YO! EGG


Foto via Yo! Egg


De plantaardige ei vervanger van dit bedrijf bevat dezelfde voeding als kippeneieren, minus cholesterol en met minder verzadigd vet.


De YO! EGG kan worden gebakken, gepocheerd of hardgekookt, gepresenteerd in de vorm van de bekende witte en gele "dooier". Het is al beschikbaar in menu-items bij Israëlische hotels, cateringdiensten en restaurants, waaronder de Benedict-keten. Uiteindelijk zou het in supermarkten kunnen worden verkocht.


Egg 'n' Up

Het in Rehovot gevestigde SavorEat ontwikkelt plantaardige vleesalternatieven en gebruikt dezelfde cellulosevezeltechnologie om veganistische eieren te maken.


De Egg 'n' Up-divisie van SavorEat sloot afgelopen oktober een financieringsronde van $ 2,5 miljoen af, met $ 2 miljoen van Millennium Food-Tech en de rest van de Israel Innovation Authority.


Het product, dat kan worden aangepast om te koken, bakken of braden, is bedoeld voor grootkeukens zoals horecaketens en voedselproducenten.


Een nieuwe startup in de portefeuille van de Fresh Start food-tech incubator in Kiryat Shemona, Eggmented Reality, ontwikkelt gefermenteerde plantaardige functionele eiwitten voor de voedingsindustrie.


Het bedrijf, opgericht door wetenschappers van het Migal Galilee Research Institute , plant zijn eerste product als een veganistische versie van ovalbumine, het belangrijkste eiwit in eiwit.
125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page