top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tenten zijn weer terug in de steden van Israël


Een van de tenten op Rotschild Boulevard in Tel Aviv. Screenshot YouTube


Na 11 jaar zijn de tenten weer terug in de steden van Israël, en hebben demonstranten in heel Israël op straat opgezet om de torenhoge huisvestingskosten van het land aan de kaak te stellen, in navolging van de massale demonstraties van de kosten van levensonderhoud die in 2011 begonnen met kampementen op Rotschild boulevard van Tel Aviv en het hele land overspoelden.


"Mensen kunnen niet elke maand de eindjes aan elkaar knopen, en de huur is een ondraaglijke last", zegt Yotam Harpaz, 23, een van de protestorganisatoren in Tel Aviv tegen de krant Haaretz, eraan toevoegend dat veel studenten ook klagen dat ze het collegegeld niet kunnen betalen.


In tegenstelling tot de protesten van 2011 begon deze demonstratie in de noordelijke stad Pardes Hanna-Karkur, in de buurt van Haifa, gevolgd door anderen in het zuiden van Be'er Sheva en vervolgens de centrale steden Holon en Rosh Ha'ayin, met coördinatie via sociale media.


Op zondagavond zetten demonstranten 10 tenten op in Tel Aviv's rijke Rothschild Boulevard, en voor maandag staan ​​tenten in Jeruzalem gepland.De demonstranten van Tel Aviv zijn van plan een aantal dagen op Rothschild te blijven, en op 2 juli is er een grote bijeenkomst gepland op het Habima-plein in de stad, een evenement dat op Facebook op stoom komt: 20.000 mensen hebben aangegeven van plan te zijn deel te nemen of geïnteresseerd te zijn.


"Er zijn jongeren die met slaapzakken kwamen omdat ze geen geld hebben om een ​​tent te kopen. We protesteren om iets te veranderen, onze generatie is vergeten. De overheid zou de jongeren moeten steunen, in plaats van banen te regelen voor hun medewerkers", zei Hadar Cohen, 20, van Kiryat Ono, in een gesprek met Maariv .


Ido Ben-Nun, de partner van Yotam het afgelopen jaar, kwam ook een tent opzetten op Rothschild Boulevard. "We zullen er zijn zolang het nodig is. Het idee is om de kwestie van de stijgende huizenprijzen weer op de agenda te krijgen, dit keer met als doel de situatie te veranderen", verzekerde hij de Walla - website.


Ook in andere steden in het land zijn de afgelopen dagen protesttenten opgezet zoals Be'er Sheva , Pardes Hanna en Rosh HaAyin.

"De kosten van levensonderhoud zijn ondraaglijk geworden, niet alleen voor jongeren maar ook voor gezinnen die de maand niet kunnen afmaken. We roepen iedereen op om zich bij ons aan te sluiten", zegt Gil Shahar, de initiatiefnemer van de beweging in Pardes Hanna.


Organisatoren van protesten zeggen dat er een lijst met eisen wordt opgesteld door een team dat ook economen omvat, om te worden gepubliceerd vóór de demonstratie van 2 juli in Tel Aviv.


121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page