top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ter ere van Tu B'Shvat: de 10 meest opmerkelijke bomen in Israël


De oude en nog steeds vruchtbare olijfboom bij Ein al-Asad op de berg Meron. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


In Bijbelse tijden was het land Israël bedekt met overvloedige fruit- en bosbomen die hielpen de lucht en de bodem gezond te houden.


Door de eeuwen heen heeft een opeenvolging van Romeinse, Mamlukse en Ottomaanse veroveraars 98 procent van deze bomen gekapt om alles te bouwen, van oorlogswerktuigen tot spoorlijnen.


De gevolgen voor het milieu en de ecosystemen waren verwoestend.


Maar bomen hebben een opmerkelijke comeback gemaakt. In de afgelopen 122 jaar heeft Keren Kayemeth LeIsrael-Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF) meer dan 250 miljoen bomen geplant in heel Israël.


KKL-JNF beheert 300.000 hectare bos dat elk jaar naar schatting 3 miljoen ton koolstofdioxide uit de atmosfeer verwijdert, bodemerosie voorkomt en voedsel, schaduw en onderdak biedt aan mens en dier.


Als het gaat om het documenteren van de weinige bomen die de ontbossing van het land hebben overleefd, is de Israëlische boomhistoricus Yaacov Shkolnik de go-to-guy.


Shkolnik groeide op tussen de appelboomgaarden op Kibbutz Malkiya in het noorden van Israël en was jarenlang gids voor de Vereniging voor de Bescherming van de Natuur in Israël.

Als onderdeel van zijn werk en zijn passie heeft Shkolnik zo'n 200 oude bomen in kaart gebracht, gemeten en gemonitord en heeft hij samengewerkt met KKL-JNF om het Hebreeuwse taalboek 101 Special and Amazing Trees in Israel samen te stellen.


Hier presenteert ISRAEL21C 10 van de meest opmerkelijke oude bomen zoals beschreven door Shkolnik.


Syrische jeneverbessen: Mount Hermon, Golanhoogten


Een wandelaar rust naast een oude Syrische jeneverbes op de berg Hermon. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


"Je kunt niet precies weten hoe oud Israëlische bomen zijn, omdat sommige sneller groeien of in betere omstandigheden leven", legt Shkolnik aan ISRAEL21C uit.


“Maar de drie jeneverbessen die dicht bij het gemarkeerde pad van Birket Ram [een vulkanisch meer op de helling van de berg Hermon] groeien op weg naar het skigebied in Neve Ativ, behoren ongetwijfeld tot de oudste bomen in Israël. ”


Dit trio is niet zo groot omdat de zeer koude winters en zeer droge zomers hun groei vertragen. Deze zelfde omstandigheden maken hun hout echter ongewoon sterk en stevig.


Atlantische pistache: Kadesh-vallei, Boven-Galilea


Een ongewoon grote Atlantische pistacheboom in Boven-Galilea. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


Deze enorme boom staat in de buurt van Kibbutz Malkiyah, dus hij ligt Shkolnik bijzonder dicht bij het hart.


“Er kunnen zo'n 70 à 80 mensen in de schaduw zitten en KKL heeft er picknicktafels onder gemaakt. In de winter, als hij naakt is, kun je de echte schoonheid van zijn takken zien. Er zijn er nog zo'n 30 tot 40 in de buurt, maar geen enkele zo groot."


Eiken van Kermes: berg Hermon, Golanhoogten


Kermes-eiken in de Golanhoogten. Foto met dank aan Flora van Israël via ISRAEL21C


"Je kunt de zomereik in veel gebieden van Israël vinden, maar de meest bijzondere groeien in Har Habetarim, de traditioneel erkende plek waar God Abraham beloofde dat zijn nakomelingen - en dat geldt ook voor de moslims - het land zouden erven", zegt Shkolnik.


“Deze 20 bomen zijn enorm. Gewoonlijk lijken gewone eiken meer op struiken, maar dit zijn echte bomen met zeer sterke stammen van bijna zes meter in omtrek. Er is daar een klein gebouw, Place of Beloved Abraham, waar Joden baden sinds de 16e eeuw, maar tegenwoordig is het moeilijk te bereiken omdat het een militaire zone is.”


Zwarte moerbei: Mount Meron, Boven-Galilea


Afbeelding van zwarte moerbeien door Sergen Yetkin op Pixabay.com


Shkolnik zweert dat deze oude boom nog steeds de lekkerste moerbeien ter wereld draagt.


“Het werd geplant door rabbijn Yisrael Beck in het begin van de 19e eeuw. Rabbi Beck had onder andere een drukkerij in Safed en slaagde erin wat land te bemachtigen in Mount Meron, en was misschien wel de eerste moderne joodse boer in Israël. In de zomer kun je genieten van de fantastische vruchten van deze boom - hij staat in een natuurgebied, maar je mag de vruchten plukken."


Olijfboom: Ein al-Asad op de berg Meron, Boven-Galilea


De oude en nog steeds vruchtbare olijfboom bij Ein al-Asad op de berg Meron. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


De olijfboom is onlangs uitgeroepen tot de nationale boom van Israël. Ze zijn behoorlijk winterhard en kunnen honderden jaren gedijen.


“Er is een bijzondere boom die leeft in een heel oud bos op de berg Meron tussen twee Druzische dorpen. Op die helling is een verharde weg met veel oude bomen, maar deze heeft een omtrek van ongeveer zeven meter en draagt ​​nog steeds vruchten!”


Atlantische pistache: Beit Netofa-vallei, Neder-Galilea


Deze Atlantische pistache biedt veel schaduw maar geen fruit. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


Aan de noordelijke rand van deze gecultiveerde vallei ligt een stapel stenen waaruit deze boom harmonieus groeit, hoewel hij geen vruchten draagt.


“In de jaren 1870 deed het Palestine Exploration Fund een onderzoek naar Palestina en noemde deze boom. In het Arabisch heet het el-Butma, en oudere bewoners vertelden ons dat als mensen elkaar wilden ontmoeten om het goed te maken na een ruzie, ze elkaar in de schaduw van deze boom zouden ontmoeten.”


Sycamore: Netanya


De ongewone stam van de beroemde plataan in Netanya, een van de grootste en oudste bomen in Israël. Foto met dank aan Go Natanya


"Deze zeer beroemde boom heeft een zeer grote omtrek van meer dan 12 meter, en het is een speeltuin voor kinderen geworden", zegt Shkolnik.


“Vroeger was er een herberg in de buurt en mensen die van Jaffa naar het noorden liepen, stopten bij deze boom. In 1873 schreef een Engelse reiziger met het Palestine Exploration Fund, Charles Wilson, Pittoresk Palestina en maakte een tekening van deze boom voor het boek, dat toen al groot en indrukwekkend was.”


Lees hier meer over deze legendarische boom.


Citroengeurende eucalyptus (gomboom): Petah Tikva


This lemon-scented eucalyptus (gum tree) in Petah Tikva is extremely rare in Israel. Photo courtesy of Eli Zvuluny/StreetSigns.co.il


Spiraled (twisted) acacia: near Sde Boker


The spiraled acacia tree is like a small oasis in the Negev Desert. Photo by Yaacov Shkolnikvia ISRAE21C


Deze eenzame boom midden in de Negev-woestijn is zo groot dat het net een kleine oase is, zegt Shkolnik.


“Veel reizigers naar Sde Boker maken plannen om in de schaduw van deze boom te picknicken. Het ligt in een kleine wadi [vallei] waarvan de officiële naam Nahal Noked is, maar mensen noemen het de 'Tree Wadi'. Acaciafruit is belangrijk voor de woestijnherten. Vreemd genoeg hebben we nooit fruit van deze specifieke boom gezien en we weten niet waarom."


Doumpalmen (peperkoekboom): Ein Evrona, Arava-vallei


Peperkoekbomen (doumpalmen) groeien in een natuurreservaat ten noorden van Eilat. Foto door Yaacov Shkolnik via ISRAEL21C


"Doum" is de Arabische naam voor een palm die groeit in rivieren in Oost-Afrika en een soort eetbare dadel voortbrengt. De groep die net ten noorden van Eilat in een natuurreservaat groeit, zijn de meest noordelijke wilde doums ter wereld, zegt Shkolnik.


“Elke stam is in tweeën gedeeld en soms zijn die twee ook in tweeën gedeeld. Het is heel uniek', zegt hij.


247 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page