israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terwijl infecties toenemen lijkt dat Israël zijn voorsprong verliest in de strijd tegen Omicron


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Volgens een voorspelling van het ministerie van Volksgezondheid die dit weekend aan premier Naftali Bennett is gepresenteerd, zal Israël waarschijnlijk binnen de komende twee tot vier weken te maken krijgen met duizenden COVID-19 gevallen veroorzaakt door de nieuwe Omicron-variant.


Ambtenaren van het ministerie verwachten dat de nieuwe variant tot exponentiële verspreiding zal leiden, aangezien deze drie keer zo besmettelijk is als de deltavariant die momenteel dominant is in Israël.


Er zijn al 175 gevallen van de Omicron-variant gediagnosticeerd in het land, maar tegen het einde van deze week verwachten de stafleden van het ministerie dat dat aantal meer dan verdubbeld zal zijn tot ten minste 400 gevallen. En er zijn al 380 gevallen waarin Omicron "sterk vermoed" wordt en wordt onderzocht.


De aantallen zijn nog steeds relatief klein, maar de toename van het aantal bevestigde COVID-gevallen en de sprong in het R-getal, nu R-1,22 – dat aangeeft hoeveel mensen de gemiddelde geïnfecteerde persoon infecteert – heeft sommige experts doen geloven dat niet-gedetecteerde Omicron gevallen al verantwoordelijk zijn voor de stijging van het aantal casussen.


Als gevolg van de verspreiding van Omicron over de hele wereld, bereidt Israël zich voor op een vijfde COVID-golf.


De internationale luchthaven Ben-Gurion was een belangrijke toegangspoort voor het virus naar Israël tot het besluit van deze week om het aantal " rode landen " uit te breiden, out-of-bounds reisbestemmingen anders dan onder speciale omstandigheden.


Van de 981 nieuwe gevallen die zondag werden gediagnosticeerd, zijn 205 mensen die de afgelopen anderhalve week uit het buitenland zijn teruggekeerd, voornamelijk uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.


Vanaf middernacht tussen dinsdag en woensdag worden landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Italië, Zwitserland en België toegevoegd aan de rode lijst - waardoor de meeste Israëli's feitelijk worden uitgesloten van het grootste deel van Europa en Afrika.


Op dit moment lijkt het erop dat oproepen aan het publiek om zich te laten vaccineren aan dovemans oren gericht zijn. Elke dag worden er in Israël gemiddeld 21.000 vaccinaties toegediend. Dat omvat iedereen vanaf de leeftijd van 5 jaar en ouder die momenteel in aanmerking komt voor het vaccin – van kinderen en herstelde COVID-19 patiënten die hun eerste injectie krijgen tot Israëli’s die een tweede of derde dosis krijgen.


Israël was het grootste deel van de rest van de wereld een stap voor bij het verkrijgen van de initiële vaccindoses van de bevolking, en dit is de eerste keer sinds het begin van de vaccinatiecampagne dat de collectieve door vaccins geïnduceerde immuniteit van Israël aanzienlijk is uitgehold.


Dit komt door een combinatie van factoren: de kenmerken van de Omicron variant, de verminderde effectiviteit van het vaccin bij het voorkomen van Omicron variant en ziekenhuisopnames, en het feit dat bijna 40 procent van de Israëlische bevolking niet volledig beschermd is tegen het coronavirus.


De effectiviteit van de vaccins tegen omicron komt langzaam in beeld, maar het beeld is nog verre van duidelijk. Voor zover nu bekend zijn de vaccins minder effectief tegen omicron dan tegen Delta.


Van degenen die met drie doses waren gevaccineerd, was de effectiviteit ongeveer 75 procent, vergeleken met 92 procent met delta, "zei hij. Terwijl bij degenen die met twee doses zijn gevaccineerd de bescherming varieert van 20 tot 40 procent
168 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws