israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terwijl Israël zich opmaakt voor de Olympische Spelen in Tokio zijn hier 11 weetjes


Israëls nationale honkbalteam na kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020. Foto met dank aan Israel Association of Baseball via ISRAEL21C


Zullen er deze zomer in Tokio meer Israëlische atleten op het erepodium staan dan bij de laatste Olympische Spelen? Toen nam Israël twee bronzen medailles mee naar huis, beide in judo, het Paralympische team behaalde toen drie bronzen medailles in roeien, schieten en zwemmen.


Dat is de grote vraag terwijl Israël zich voorbereidt om zijn grootste Olympische delegatie ooit van 89 atleten naar de Olympische Zomerspelen van 2020 te sturen, die van 23 juli tot 8 augustus 2021 plaatsvinden - een jaar later vanwege de pandemie van het coronavirus.


We zullen ook ongeveer drie dozijn mannen en vrouwen naar Tokio sturen voor de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september, waar atleten met een lichamelijke handicap zullen strijden in de Olympische faciliteiten.


Israëlische Paralympische roeiers. Foto door Amir Rotshtein/Israëlisch Paralympisch Comité via ISRAEL21C


Terwijl onze atleten druk aan het trainen zijn om sneller, hoger en sterker te zijn (dat is het Olympische motto) dan hun tegenhangers uit 205 andere landen, zijn we, samen met ISRAEL21C, druk bezig geweest met het verzamelen van leuke feiten over de deelname van Israël aan 's werelds ultieme sportfestival.


Naarmate we dichter bij de start van de Spelen komen, en tijdens de wedstrijden, zullen we u extra spannende inhoud brengen over de atleten die Israël vertegenwoordigen.


1. Dit zijn Israëls 17ste Olympische Zomerspelen


Israël heeft deelgenomen aan alle Olympische Zomerspelen van de Spelen van Helsinki in 1952 tot de Spelen van Rio in 2016, behalve de Spelen van Moskou in 1980.


Israël begon in 1994 mee te doen aan de Olympische Winterspelen.


Israël stuurt sinds 1964 atleten naar de Paralympische Spelen, waar de Paralympische Spelen van 1968 in Tel Aviv worden gehouden.


In 2010 stuurde Israël zijn eerste delegatie naar de Olympische Jeugdspelen.


2. De medailles die we hebben gewonnen


Ori Sasson neemt een hap uit zijn bronzen medaille op de Spelen van Rio. Foto via instagram.com/olympicteamisrael via ISRAEL21C


Israël heeft op negen Olympische Zomerspelen medailles gewonnen: Yael Arad (zilver, judo, 1992), Oren Smadja (brons, judo, 1992); Gal Fridman (brons, zeilen, 1996); Michael Kolganov (brons, kanoën, 2000); Ariel Ze'evi (brons, judo, 2004), Gal Fridman (goud, zeilen, 2004); Shahar Zubari (brons, zeilen, 2008), Yarden Gerbi (brons, judo, 2016) en Or Sasson (brons, judo, 2016).


Op de Paralympische Spelen heeft Israël maar liefst 375 medailles mee naar huis genomen: 123 gouden, 123 zilveren en 129 bronzen.


3. Grootste delegaties ooit


De Israëlische delegatie aan de Tokyo Games in de residentie van de president in Jeruzalem. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël via ISRAEL21C.


Israël stuurde 47 atleten in 17 sporten naar de 2016 Rio Games. De selectie voor 2020/21 omvat 89 atleten die strijden in 18 sporten (zie item #10). De volledige delegatie, met coaches, officials en andere medewerkers beestaat uit 219 personen.


Op de Paralympische Spelen van 2016 stuurde Israël 33 atleten om te strijden in 11 sporten. Deze zomer hebben zich tot nu toe 34 gekwalificeerd voor Tokio in 10 sporten (zie item #10), en naar verwachting zullen er eind juli nog een aantal zich kwalificeren.


4. Zwaaien met blauw-wit


Yaakov Tormarkin en Hannah Knyazeva-Minenko zullen de vlaggendragers van Israël zijn bij de openingsceremonie van de Tokyo Games. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël via ISRAEL21C.


Zwemmer Yaakov Tomarkin, 29, en hinkstapspringer Hannah Knyazeva-Minenko, 31, werden gekozen als vaandeldragers voor de Israëlische delegatie bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen.


Tokio is voor beide de derde Olympische Spelen. Knyazeva-Minenko maakte eerder deel uit van de Oekraïense delegatie naar de Spelen van 2012 in Londen voordat hij naar Israël verhuisde.


5. Nieuwe sporten


Dit jaar zullen Israëlische Olympiërs voor het eerst strijden in honkbal, boogschieten, surfen en paardensport.


Het Israëlische nationale honkbalteam met 24 spelers neemt het voor de eerste wedstrijd op het Olympisch toernooi op tegen de Verenigde Staten.


Israëlische ruiters die zich kwalificeerden om deel te nemen, zijn Ashlee Bond, Danielle Goldstein Waldman , Teddy Vlock en Alberto Michán Halbinger.


Ashlee Bond, Israëlische Olympische ruiter. Foto door Amit Schussel/Olympisch Comité Israël via ISRAEL21C.


Anat Lelior , 21, wordt de eerste Olympische surfer van Israël – een nieuwe sport dit jaar. Itay Shanny , 22, is de eerste Olympische boogschutter van Israël.


6. De liefde voelen in Watari


Barak Shine van de Israëlische ambassade in Japan werd uitgenodigd om in juni deel te nemen aan de traditionele fakkelrace voor de Spelen. Toen de lopers bij Watari aankwamen, zwaaiden bewoners met Israëlische vlaggen en spandoeken.


Hun waardering komt voort uit het feit dat Israël het eerste land was dat medisch personeel naar Watari stuurde na de aardbeving en tsunami in 2011. Op het stadhuis van Watari wappert de afgelopen twee jaar de Israëlische vlag, sinds de officiële ondertekening als de gaststad van Israël voor de Olympische Spelen.


7. Het is een familieaangelegenheid


Zowel de Olympische als de Paralympische delegatie omvatten getrouwde stellen, elk met een joodse echtgenoot en een niet-joodse vrouw. Maru Teferi en Selamawit Dagnachew Teferi zijn Olympische lopers die oorspronkelijk uit Ethiopië komen.


Maru Teferi en Selamawit Dagnachew Teferi, Israëlische olympische lopers. Foto met dank aan Maru Teferi/Instagram via ISRAEL21C.


Michael Rozin en Ilham Mahamid Rozin leiden Israëlische teams in Paralympische goalball, een voetbalachtige sport voor atleten met een visuele beperking.


8. Verzamelobject


Israëlische Olympische ritmische gymnasten Linoy Ashram en Nicol Zelikman met Israëlische Olympische postzegelontwerpen. In het midden staat Elhanan Shapira van het Ministerie van Communicatie. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël via ISRAEL21C


Drie postzegels werden uitgegeven door de Israel Stamp Service ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Tokio. Elke postzegel is ontworpen door Baruch Na'a en bevat één Olympische sport: zwemmen, paardrijden en gymnastiek. De atleten worden tussen twee blauwe golvende lijnen getekend om de nationale vlag te symboliseren.


9. Team Israël op TikTok


Omdat de Spelen in Tokio vanwege Covid-zorgen niet toegankelijk zijn voor toeschouwers, lanceerde het Israëlisch Olympisch Comité een samenwerking met de app TikTok voor het delen van video's om exclusieve inhoud van de delegatie en haar reizen in Tokio te presenteren.


Er zijn al meer dan 300 originele inhoud vrijgegeven: video's die Israëlische atleten introduceren, interviews met internationale atleten, quizzen, uitdagingen, beelden van eerdere wedstrijden en nog veel meer.


@olympicteamisrael


#Tokyo2020


#TeamIsrael


#tokyo2020olympics


#olympics


♬ origineel geluid – Olympisch team Israël


10. Welke sporten?


Israëlische Olympiërs Yoav Cohen en Katy Spychakov bereiden zich voor op de zeilwedstrijd. Foto door Amit Schussel/Olympisch Comité Israël via ISRAEL21C


Israël doet mee aan de volgende Olympische Zomersporten: boogschieten, atletiek, badminton, honkbal, wielrennen (weg en mountainbike ), paardensport, gymnastiek (artistiek en ritmisch), judo, zeilen, schieten, surfen, zwemmen (artistiek, competitief en open water ), taekwondo en triatlon.


Israël doet mee aan de volgende Paralympische Zomerspelen: atletiek, jeu de boules, goalball, kajakken, powerlifting, roeien, schieten, zwemmen, tafeltennis en rolstoeltennis.


11. Davidster inspiratie


Olympische sporters in het officiële tenue van de Israëlische ploeg. Foto met dank aan Follow Team Israel via ISRAEL21C


Het officiële uniform van Israël voor de openings- en sluitingsceremonie – t-shirts, chinoshorts en broeken en een transparant nylon jack – is geïnspireerd op de Davidster. Net als in de afgelopen zes Olympische Spelen werden de uniformen ontworpen en vervaardigd door het Israëlische modehuis Castro.

44 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws