top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Testen van Israëls veelbelovend 'precisie' COVID-19 medicijn start volgende week in Griekenland


Professor Arber met premier Netanyahu. Foto ministerie van Buitenandse Zaken (mfa)


Israëls veelbelovend "precisiegeneesmiddel" tegen het COVID-19 virus, dat de overreactie van het immuunsysteem aanpakt die de verslechtering van de ziekte veroorzaakt, zal volgende week een tweede ronde van klinische proeven starten in Griekenland, meldt o.a. de Times of Israel.


In februari onthulde het Ichilov Medical Center in Tel Aviv dat het het medicijn had uitgevonden en begonnen was met testen, en noemde het toen een "enorme doorbraak".


Sindsdien is het onderworpen aan verdere testen in vitro en op dieren in Israël, en heeft boven verwachting goed gepresteerd.


Zo werd het inhalatie medicijn EXO-CD24 in Israël toegediend aan 30 patiënten die in matige en ernstige toestand in de ziekenhuizen lagen, en ze herstelden allemaal, 29 van hen zelfs binnen drie tot vijf dagen.


Er is nog een kleine proef met mensen gepland voor Israël, maar de belangrijkste proeven verhuizen naar Griekenland, omdat Israël na de succesvolle vaccinatiecampagne maar weinig coronaviruspatiënten in het ziekenhuis heeft opgenomen.


Professor Nadir Arber, een senior arts in het Ichilov Medical Center, zei :"nu beginnen we met het testen van fase 2 en het is belangrijk om dit medicijn vooruit te helpen, aangezien er landen zijn die nog geen vaccins hebben. We hebben nog steeds medicijnen zoals de onze nodig, die snel, efficiënt en goedkoop kunnen worden geproduceerd."


Hij legde uit hoe het medicijn werkt : “het remt de cytokinestorm, dat is de overstimulatie van het immuunsysteem, en grijpt precies in op de plaats waar het 'vuur' is. Het is precisiegeneeskunde."


Aan de The Times of Israel vertelde Arber dat bij de fase 2-studie in Griekenland 90 coronaviruspatiënten betrokken zullen zijn.


"Tijdens de testen zullen we twee verschillende doses vergelijken om te zien welke het meest effectief is", zei hij. "Vervolgens zullen we in een verdere studie in Griekenland een vergelijking maken tussen placebo en de gekozen dosis van het medicijn."


Hij zei dat de fase 2-studie ongeveer twee maanden zal duren, en als alles volgens plan verloopt, kan het medicijn tegen eind 2021 beschikbaar zijn voor wijdverbreid gebruik in ziekenhuizen.145 weergaven0 opmerkingen
bottom of page