israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

The Jewish Agency houdt unieke Pesach Seiders voor Oekraïense vluchtelingen en in Ethiopië


Seider schotel. Foto Wikipedia


The Jewish Agency zal een speciale Pesach seider houden voor honderden Oekraïense vluchtelingen die verblijven in de Aliyah centra (immigratie naar Israël) van de organisatie in de regio en zich voorbereiden op hun vertrek naar Israël. Daarnaast zal The Jewish Agency ook speciale seders organiseren in Ethiopië voor zijn toekomstige olim (immigranten) die Aliyah gaan maken.


Het belangrijkste seider-evenement van de organisatie voor Oekraïense vluchtelingen zal plaatsvinden in Warschau en zal worden geleid door de directeur van de organisatie Aliyah en Absorptie-eenheid en plaatsvervangend directeur-generaal, Shay Felber. De shlichim (Israëlische afgezanten) van het Joods Agentschap zullen ook parallelle seders ontvangen in Roemenië en Hongarije voor toekomstige olim die daar momenteel hun toevlucht zoeken en wachten op hun vlucht naar Israël.


Het Joods Agentschap werkte samen met de PJ-bibliotheek van de Harold Grinspoon Foundation en het ministerie van Aliyah en Integratie om de Haggadot (het boek met Pesach) in het Russisch te publiceren en te vertalen. De Haggadot bevat de klassieke hoekstenen van het period verhaal, inclusief traditionele liederen, en is geschreven om met het hele gezin van te genieten.


Waarnemend Joods Agentschap, voorzitter van de uitvoerende macht en voorzitter van de Wereld zionistische Organisatie, Yaakov Hagoel, zei: “Het verhaal van Pesach is er een van het verlaten van de slavernij en vrij worden. Vandaag de dag ervaren Oekraïense immigranten wat onze voorouders hebben doorgemaakt toen ze slaven waren in Egypte. Ook zij kennen het diepe verlangen naar vrijheid en veiligheid in het Beloofde Land. We zijn verheugd om de immigranten deze kans te geven om Pesach te vieren vóór hun Aliyah, aangezien het veilig naar Israël brengen is waar het Joods Agentschap zich voor inzet.”


Ondertussen zal het Joods Agentschap in Gondar en Addis Abeba een seder houden voor duizenden toekomstige Ethiopische olim. De Pesach -seders in Ethiopië worden uitgevoerd terwijl het Joods Agentschap en het Ministerie van Aliyah en Integratie hun Tzur Israel initiatief zullen hervatten, dat wordt hervat in overeenstemming met het besluit van de regering van Israël.


De voorbereidingen voor deze seders in Ethiopië waren een enorme onderneming, die onder toezicht staat van de rabbijn van de gemeenschap, Menachem Waldman, en zal bestaan ​​uit 100.000 gebakken matsa's gemaakt van 3.000 kilo meel dat lokaal door de gemeenschap is gemalen, 400 liter rozijnenwijn en een charosetrecept uniek voor de Ethiopische cultuur met dadels, bananen, gember, suiker en wijn.


De Gondar-seder zal worden geleid door voormalig leider van de gemeenschap Metiku Yalew, een joodse opvoeder die in 2001 Aliyah naar Israël maakte. In Addis Abeba zal de seder worden geleid door Fekadu Maru, de plaatselijke joodse opvoeder van de gemeenschap. Seiderleiders zullen worden bijgestaan ​​door vrijwilligers uit Israël en voorzangers in de gemeenschap, en deelnemers zullen speciale kerstliederen zingen in zowel Hebreeuws als Aramees. Die seders worden ook ondersteund door de Nederlandse organisatie Christians for Israel (CVI).


Die seders komen bovenop de tientallen die wereldwijd worden gehouden dankzij het Joodse Agentschap Shlichim dat over de hele wereld is gestationeerd. Ze zullen helpen bij het organiseren van seders in Australië, Nieuw-Zeeland, Europa, Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en de voormalige Sovjet-Unie. Wat betreft oliem in absorptiecentra hier in Israël, ze bereiden zich voor op hun seder met hulp van de organisatie.


"Van Oekraïne tot Ethiopië zien we een zeer moderne exodus die bewijst dat de zionistische droom nog steeds wordt vervuld." Hagoël toegevoegd.
43 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws