top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'The Last Photograph' tentoonstelling over het fotograferen van de geschiedenis van Israël


Foto Micha Bar-Am


The Last Photograph is een unieke tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art waarin een documentaire wordt gedemonteerd en opnieuw wordt gemonteerd tot een meerkanaals video-installatie waar kijkers zich vrij kunnen bewegen. De tentoonstelling duurt to 17 december 2022.


David Ben-Gurion. Foto Micha Bar-Am


De kunsttentoonstelling als curatoriële vorm ontmoet het filmische medium, waarbij het museum zichzelf aanbiedt als een experimenteel platform voor een nieuwe creatieve samenwerking. In dit geval opende kunstenaar Micha Bar-Am, de vader van de Israëlische fotojournalistiek, zijn archief van vijftig jaar activiteit voor de bekroonde filmmaker Ran Tal, en de intergenerationele ontmoeting leidde tot een documentaire die volledig bestaat uit stilstaande foto's die achtereenvolgens verschijnen de klanken van Tals aangrijpende gesprekken met Micha en Orna Bar-Am.

Foto Micha Bar-Am


Het archief van Micha Bar-Am, een van de grondleggers van de fotojournalistiek in Israël en de oprichter van de fotografieafdeling van het Tel Aviv Museum of Art, beslaat bijna alle jaren van de Israëlische staat, op de mooiste en meest sombere momenten.


Uit dit enorme archief van beelden, waarvan vele diep in het Israëlische collectieve geheugen zijn gegrift, heeft Ran Tal een documentaire gemaakt van wat in feite een opeenvolging van stilstaande foto's is en een soundtrack van een lopend gesprek met Micha en zijn familie.

Foto Micha Bar-Am


Hier, in het museum, wordt de film uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet tot een meerkanaalsinstallatie die vrije beweging tussen de hoofdstukken in het leven van een camera mogelijk maakt. Net als Tal's eerdere films ( Ben Zvi Road 67 , Children of the Sun , The Garden of Eden ), en vele anderen), creëert het huidige werk een aanzienlijke kloof tussen het documentaire materiaal dat we zien en de gesprekken die we horen.

Foto Micha Bar-Am


Deze kloof - wanneer het statische bewijs geleverd door de objectieve camera niet in overeenstemming is met de gesproken herinnering van de getuige - de fotograaf die erbij was - ondermijnt de meest basale consensus over documentatie. Wat geloven we meer: ​​het beeld of het gesproken woord?

Sinaï tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Foto: Micha Bar-Am


Wat kunnen we bovendien leren van deze kloof met betrekking tot hoe we de verhalen construeren over onze identiteit en de plaats waartoe we willen behoren? Vanuit Tals artistieke vastberadenheid om een ​​film zonder beweging te maken, ontstond de vraag hoe de beweging van de kijker te inspireren binnen de vaste structuur van het eenkanaals filmische verhaal. Hoe een alternatieve ruimte te bieden voor de weergave van fotojournalistiek van vandaag die de kracht van fotografische compositie benadrukt in plaats van de materiële bron van de analoge foto.

Foto: Micha Bar-Am


Het antwoord zijn drie perspectieven op de staat en de plaats van de camera daarin, die samenvloeien in een reeks retrospectieve hommages. Bar-Am rekent af met zichzelf, zijn foto's en het Israëlisme dat erin te zien is. Tal's documentairefilm kijkt naar Bar-Am's pionierswerk en naar de bewustzijnscrisis die zich daarin opbouwt. De curatoriële act beschouwt Tals documentaire actie als een vorm van expressie die de parameters van de conventionele bioscoop overstijgt. die samenvloeien in een reeks retrospectieve eer betonen. Bar-Am rekent af met zichzelf, zijn foto's en het Israëlisme dat erin te zien is.


Foto: Micha Bar-Am


Tal's documentairefilm kijkt naar Bar-Am's pionierswerk en naar de bewustzijnscrisis die zich daarin opbouwt. De curatoriële act beschouwt Tals documentaire actie als een vorm van expressie die de parameters van de conventionele bioscoop overstijgt. die samenvloeien in een reeks retrospectieve eer betonen. Bar-Am rekent af met zichzelf, zijn foto's en het Israëlisme dat erin te zien is. Tal's documentairefilm kijkt naar Bar-Am's pionierswerk en naar de bewustzijnscrisis die zich daarin opbouwt. De curatoriële act beschouwt Tals documentaire actie als een vorm van expressie die de parameters van de conventionele bioscoop overstijgt.


Het materiaal in de tentoonstelling is gebaseerd op Ran Tal's documentairefilm "1341 Frames of Love and War", geproduceerd voor yes Docu, 2022
70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page