israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Tien wiskundige genieën uit Oekraïne gaan studeren in Israël dankzij Bar-Ilan Universiteit


Foto van een paar van de Oekraïense studenten met wiskundecoach Aleksandr Tolesnikov met dank aan de woordvoerder van de Bar-Ilan Universiteit


Op de vlucht voor de oorlog in hun thuisland, zijn de beste wiskundegenieën van Oekraïne geland in Israël, en de middelbare scholieren beginnen nu aan een speciaal gemaakt programma aan de Internationale School van Bar-Ilan Universiteit.


Toen de oorlog begon, vonden de jonge leden van het Oekraïense wereldkampioenschap wiskundeteam hun leven en studie in chaos terechtgekomen.


Coaches van het Israëlische team hoorden van de benarde situatie van hun rivalen en regelden dat ze in de nabije toekomst zouden verhuizen en studeren aan de Bar-Ilan University in Ramat Gan.


"Het ene moment werd al mijn academische hoop stopgezet vanwege de oorlog, en het volgende begin ik op 16-jarige leeftijd aan een universitaire studie in Israël", zei Boris Holikov uit Dnipro, de op drie na grootste stad van Oekraïne. "Ik heb de kans bijna meteen gegrepen, omdat ik weet dat ik er geen spijt van zal krijgen."


De afgelopen weken heeft de Bar-Ilan International School, geleid door uitvoerend directeur Ofer Dahan, visa en huisvesting geregeld en een interdisciplinair academisch curriculum opgesteld dat is afgestemd op de behoeften van de studenten. "Het is hartverscheurend dat deze jongeren het huis moeten verlaten om hun normale leven voort te zetten, maar we waren vastbesloten om ze de kans te geven", zegt prof. Arie Zaban, voorzitter van de Bar-Ilan University.


“In slechts een paar weken tijd hebben we een programma samengesteld dat normaal gesproken maanden van planning zou vergen. Maar extreme tijden vragen om extreme inspanningen”, aldus Bar-Ilan CEO Zohar Yinon. “Vanaf nu tot oktober krijgen de jongeren vakken in wiskunde, informatica en natuurkunde en leren ze ook Hebreeuws. Ze krijgen studiepunten van de universiteit en een deel van de studenten zal naar verwachting in oktober doorstromen naar een bacheloropleiding.”


Sommigen zijn in hun vroege tienerjaren en voor het eerst weg van huis. "Mijn moeder heeft me tot in Polen gebracht, maar toen moest ik afscheid nemen", zegt Leonid Diachenko (14) uit Kiev. “Het was heel moeilijk om afscheid te nemen van mijn moeder, omdat ik niet weet wanneer ik haar zal zien. Het kan lang duren en ik denk veel aan de veiligheid van mijn hele gezin, maar ik moet ermee leven.”


Hij voegde eraan toe: “Ik ben opgewonden om hier in Israël te zijn. Het geeft me precies wat ik wilde, ondanks de oorlog die de dromen van zoveel mensen uit ons land verstoort.”


Opmerkelijke bijdragers aan het project zijn Google en StarkWare, een van 's werelds topbedrijven die technologie creëert om blockchain mainstream te maken. Dr. Dan Carmon, een van de ingenieurs van StarkWare, is een coach in het Israëlische jeugdwiskundeteam. Toen hij voorstelde dat StarkWare de financiering zou bijdragen die nodig was om de humanitaire inspanning te starten, stemde het bedrijf onmiddellijk in.


"Het is heel persoonlijk voor mij, aangezien ik de Oekraïense coaches ken van competities - en mijn collega's identificeren zich sterk met het team. Cijfers zijn een internationale taal, en bij elke wedstrijd zien we wiskunde kinderen van overal bij elkaar brengen," zei Carmon. "We waren verpletterd door de benarde situatie van het Oekraïense team, en deze band maakte ons vastbesloten om actie te ondernemen. Ik vind het een voorrecht om te helpen ze in veiligheid te brengen", voegde hij eraan toe.


Prof. Avinatan Hassidim, van de afdeling Computerwetenschappen van Bar-Ilan en hoofd van de Google-onderzoeksgroep in Israël, zei: "Onze gedachten zijn bij de bevolking van Oekraïne. Google werkt op verschillende niveaus om de bevolking van Oekraïne te helpen tijdens deze crisis De kans die hier wordt gecreëerd om jonge Oekraïense wiskundigen te helpen is ontroerend en humaan."


De tieners, voor het eerst in Israël, wonen in de slaapzalen van de Bar-Ilan Universiteit.


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws