israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toename virus patiënten in ziekenhuizen, verdrievoudiging Omicron besmettingen


Ter illustratie. Screenshot Channel 12 News.


Nadat er op vrijdag 1.775 nieuwe besmettingsgevallen van COVID-19 werden vastgesteld zijn er op zaterdag 760 nieuwe Covid-19 besmettingen bijgekomen. Het aantal patiënten in het ziekenhuis is in het afgelopen weekend ook gestegen.


Er zijn nu 11.894 actieve besmette patiënten in het land, een stijging van 996 in een dag, waarvan er 154 in een ziekenhuis zijn opgenomen, 34 meer dan op vrijdag.


Hiervan zijn 98 ernstig ziek, 10 meer dan op vrijdag, met 39 van hen aangesloten aan beademingsapparatuur.


Het dodental door het Covid virus is opgelopen tot 8.242.


Verontrustend is de stijging van het aantal Omicron gevallen in het land, op zaterdag werden 1.118 gevallen van deze nieuwe Covid variant vastgesteld, een verdrievoudiging van de 341 gevallen op dinsdag, toen het ministerie van Volksgezondheid voor het laatst specifieke cijfers over de variant vrijgaf. Het ministerie zei er zaterdag bij dat van nog eens 861 infecties "sterk vermoed" wordt dat ze Omicron gevallen zijn, in afwachting van de definitieve testresultaten.


Gezondheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat Omicron gevallen de komende vijfde golf van infecties veroorzaken sinds het begin van de pandemie in Israël in maart 2020.


Dagelijkse gevallen zijn gestaag gestegen van ongeveer 400-500 een maand geleden. De cijfers van vrijdag waren het hoogste aantal gevallen per dag in meer dan twee maanden, toen op 12 oktober 1816 nieuwe infecties werden gemeld.


Op zaterdag meldde Channel 12 dat de afgelopen dagen bij 25 mensen in een bejaardentehuis in de centraal-Israëlische stad Savyon COVID-19 is vastgesteld, te midden van "hoge vermoedens" dat de infecties door Omicron zijn veroorzaakt.


Professor Eran Segal, een computationeel bioloog van het Weizmann Institute of Science en een topadviseur van het coronaviruskabinet van de regering, zei zaterdag op Channel 12 News dat Israël de komende week "duizenden Omicron gevallen" kan zien en "het is mogelijk dat we in twee weken een piek bereiken van ongeveer 10.000 nieuwe gevallen per dag.”


“Het risico voor ieder van ons om de ziekte op te lopen is het hoogste sinds het begin van de pandemie”, aldus Segal.


Omicron is minder ernstig, we zien het in Schotland, in Engeland en in Zuid-Afrika”, aldus Segal, waarbij hij ook wees op cijfers uit Denemarken die aantonen dat het aantal ziekenhuisopnames niet steeg door de Omicron variant, in tegenstelling tot bij de Delta variant, waar de opname cijfers stegen naarmate het aantal infecties toenam.


“Het lijdt geen twijfel dat de meest effectieve stap het vaccin is, aldus Segal, dit is wat de morbiditeit en het aantal mensen in ernstige toestand zal verminderen. Alle andere stappen - beperkingen op bijeenkomsten, online leren, beperkingen op de luchthaven zijn stappen met beperkte effectiviteit. Ze zullen niet helpen om de Omicron-golf te beteugelen. En de schade die deze stappen veroorzaken is groot", zei Segal.


Premier Naftali Bennett maakte duidelijk dat er alles aan moet worden gedaan om geen sluiting te bereiken, en zei in privégesprekken dat "we zwarte weken voor de boeg hebben met een dramatische toename van het aantal geverifieerde virus patiënten. We hebben het over 20-16 duizend geverifieerde dagelijkse gevallen tegen half januari."


Het positiviteitspercentage vertoonde ook een lichte opwaartse trend en bereikte 1,82%, vergeleken met 1,42% een dag eerder en 1,1% een week geleden, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.


En de reproductiesnelheid, of "R" -getal, bleef ook geleidelijk stijgen en bereikte 1,4, tegen 1,02 begin december.


In onderstaande grafiek zijn de verschillen duidelijk te zien tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde virus patiënten, waarbij lichtblauw = niet gevaccineerd; groen = gedeeltelijk gevaccineerd; donkerblauw = volledig gevaccineerd (3x):

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws