israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Toespraak minister van Defensie Benny Gantz tijdens de veiligheidsconferentie in München


Screenshot YouTube


Goede middag, dames en heren. Ambassadeur Ruge – bedankt voor je introductie.


Dit zijn belangrijke tijden voor wereldwijde vrede en voor stabiliteit in het Midden-Oosten.

Uitdagingen ontstaan ​​naast historische gebeurtenissen die de regio hervormen.

Er worden partnerschappen opgebouwd tussen leiders, er wordt vrede gesmeed tussen landen en er worden vriendschappen gesloten tussen mensen.


Vrede wordt bereikt door moedige leiders zoals Zijne Hoogheid Sheikh Mohamed bin Zayed, en zijne Majesteit Koning Ahamad Al Khalifa – die ik een paar weken geleden de grote eer had te bezoeken.


Het wordt ook geleid door leiders zoals koning Mohammed de zesde van Marokko.

Ik zal nooit het collectieve gebed vergeten dat we hielden in de synagoge in Rabat - bidden voor het welzijn van de koning en tegelijkertijd bidden voor de vrede en veiligheid van Israël.

Ik draag dit gebed met mij, hier vandaag.


Dit is het moment om het vorige Amerikaanse leiderschap en de voormalige Israëlische premier Netanyahu te bedanken voor het bereiken van de Abraham-akkoorden,

en om de huidige Amerikaanse regering en Europese partners te bedanken die Israël helpen bij het uitbreiden en verdiepen van de banden met partners in de regio, en voor het investeren in de veiligheid van het Midden-Oosten.


We openen de poorten van het Midden-Oosten voor samenwerking die onze economieën zal versterken, innovatie zal verspreiden en zal bijdragen aan regionale stabiliteit en veiligheid.

Onze handen gaan in vrede uit naar nieuwe dappere leiders in de regio die bereid zijn om betrekkingen met Israël te ontwikkelen.


Ik ben er zeker van dat het niet lang zal duren voordat deze partnerschappen worden opgebouwd en zichtbaar worden gemaakt.

Als voormalig hoofd van de strijdkrachten en als leider van het Israëlische defensie-instituut, moet ik zeggen dat mijn vreugde en eer uitzonderlijk waren toen ik in Marokko, Bahrein en andere landen landde en met zoveel warmte werd ontvangen. In een oorlog kan de winnaar ook verliezen.


In vrede zijn we allemaal winnaars.


Nu wolken van oorlog zich boven ons verzamelen, is het de verantwoordelijkheid van de wereldleiders om kalmte te verspreiden, het discours te bevorderen en de principes te handhaven die de wereldvrede en veiligheid zullen bewaren


Dit zou de benadering moeten zijn van het conflict in Oekraïne – en ik roep alle partijen op, ook al zitten we in de laatste minuten – alles moet worden gedaan om bloedvergieten te voorkomen.We bevinden ons momenteel in een kritieke periode voor de mondiale veiligheid en voor stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten.


De Iraanse agressie neemt toe - niet alleen in het nucleaire programma, maar ook in de regionale aanvallen. Iran neemt mislukte staten over, dwingt hen de Iraanse belangen te verdedigen en pleegt ernstige mensenrechtenschendingen.


Met grote bezorgdheid kijken wij naar de aanvallen op onze partners in de regio – aanvallen die volgens onze beoordelingen worden uitgevoerd onder leiding en goedkeuring van de Iraanse leiding, waarbij wapens worden gebruikt – waarvan sommige in Iran worden geproduceerd en waarbij operationele kennis uit Iran wordt toegepast. We zien ook wat er gebeurt in Irak, waar Iran momenteel probeert in te grijpen met zijn Quds-macht in invloed centra, ondanks het verlies van hun aanhangers bij de verkiezingen.


Iran exploiteert civiele vluchten van Teheran naar de internationale luchthaven van Damascus om wapens te vervoeren onder de illusie van civiele uitrusting. Iran brengt ook het leven van onschuldige burgers in gevaar door wapens in containers te vervoeren die aankomen in de haven van Latakia.


Iran schendt de vrijheid van navigatie. Erger nog: Iraanse UAV-aanvallen hebben onschuldige levens geëist, zoals de Britse en Roemeense burgers die zijn omgekomen bij de Mercer Street-aanval voor de Golfkust.


Iran brengt ook civiele vluchten in gevaar, die kunnen worden geraakt door UAV's die niet van koers kunnen veranderen.


Iran is verantwoordelijk voor het bewapenen van volmachten in Libanon en het ondermijnen van het bestuur van het land.


Vorige week nog zagen we in Israël een aantal pogingen van Hezbollah om de soevereiniteit van Israël te schenden.


In deze context heb ik een duidelijke boodschap voor Hezbollah.

Hun medewerkers zijn bekend met het geluid van onze vliegtuigen en met hun capaciteiten.

Als we moeten reageren en moeten aanvallen om onszelf te verdedigen, zullen we dat doen en zullen we grote schade aanrichten aan de terreurorganisatie en haar omgeving.

De staat Libanon zal helaas verantwoordelijk moeten worden gehouden. We zullen niet aarzelen om altijd en overal op te treden om de veiligheid van Israël te waarborgen.


Bij het aangaan van dergelijke uitdagingen moeten we sterk, verenigd en vastberaden staan.

Een nucleair akkoord, indien getekend met Iran, betekent niet het einde van de weg.

Er moet worden opgetreden om te voorkomen dat Iran zich blijft verrijken met extra faciliteiten en het toezicht moet worden vergroot.


Het is essentieel dat de IAEA de openstaande dossiers blijft onderzoeken en monitoren.

We moeten ervoor zorgen dat de geavanceerde centrifuges niet in andere faciliteiten worden aangetroffen. De ontwikkeling van ballistische raketten die kernkoppen kunnen dragen, moet worden stopgezet.


Het is van cruciaal belang dat de zonsondergangsclausule niet wordt opgevat als een vervaldatum die Iran in staat stelt zijn nucleaire ambities opnieuw te bekijken.

Alle maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat Iran nooit een staat met een nucleaire drempel wordt. De wereld mag er nooit mee in het reine komen en Israël zal er nooit mee in het reine komen.


Voorname gasten, in 1987 arriveerde de Amerikaanse president Reagan in Berlijn.

Vanuit het Reichstag-gebouw zag hij graffiti op de Berlijnse muur gespoten met de tekst: "Deze muur zal vallen. Want het kan het geloof niet weerstaan.”


Wij als leiders hebben de plicht om te geloven in vrede en partnerschap tussen onze naties.

Het is absoluut noodzakelijk om de muren tussen ons neer te halen. Hoe sterker en meer verenigd we staan ​​als partners, hoe meer we samenwerken om uitdagingen het hoofd te bieden, hoe meer vrede, stabiliteit en welvaart we zullen genieten. We moeten streven naar vrede voor onze mensen en veiligheid voor onze landen.


Dank u.87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws