top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Isaac Herzog tijdens de herdenking van het bloedbad in München in 1972


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog woonden vandaag een evenement bij ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de moord op elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München.


Minister van Cultuur en Sport Hili Tropper, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, president van het Nationaal Olympisch Comité van Israël, Yael Arad, families van slachtoffers en atleten waren ook aanwezig.

President Herzog begon zijn toespraak met de woorden: "Ik zal nooit de tranen vergeten die in onze ogen opwelden, het verdriet, de somberheid en de angst die een heel land overspoelde toen de zogenaamde 'Cheerful Games' het donkerste dieptepunt werden in de geschiedenis van de wereldsport. Dit was het moment dat de Olympische fakkel werd gedoofd en de vlag met vijf ringen werd besmeurd met bloed.”

De president vervolgde: “De elf atleten, gezegend is hun herinnering, gingen vijftig jaar geleden naar Duitsland in naam van de geest van sport, de geest van broederschap tussen naties en tussen staten. Ze werden in koelen bloede op brute wijze vermoord door een Palestijnse terreurorganisatie, alleen maar omdat ze Joden waren; gewoon omdat het Israëliërs waren. Hun nagedachtenis vereist dat we allemaal opnieuw bevestigen: de oorlog tegen het terrorisme, overal en altijd, moet met eenheid, vastberadenheid en assertiviteit worden gevoerd.

In zijn toespraak ging de president in op de terreuraanslag van gisteren, waarbij Shulamit Rachel Ovadia werd vermoord, en zei: “De vreselijke terreuraanslag van gisteren in Holon, waarbij Shulamit Rachel Ovadia, een oudere vrouw, een familievrouw, op schokkende wijze werd vermoord door een Palestijnse terrorist komt voort uit dezelfde duistere haat tegen de verdorven moordenaars in München. Dezelfde blinde, vreselijke haat die we niet zullen laten winnen. Ik betuig mijn diepste medeleven aan de familie en dierbaren van Shulamit. De staat Israël zal haar burgers met compromisloze kracht blijven verdedigen en ik steun de veiligheidstroepen die dat dag en nacht doen.”

De president eindigde met: “Voor ons is het bloedbad van de elf atleten altijd een nationale ramp geweest. Maar de jaren die zijn verstreken, en jullie strijd, lieve families - voor herinnering, voor herdenking, voor gerechtigheid! - hebben bovenal bewezen dat dit een wereldwijde tragedie was. Een tragedie die voor ons keer op keer onderstreept dat sport niet meer een tegenpool heeft dan terreur, en terreur niet meer een tegenpool dan de geest van sportiviteit. “Ik dank u, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, voor uw inzet om ervoor te zorgen dat de wereld het bloedbad in München nooit vergeet. En ik roep het Internationaal Olympisch Comité op om de herdenking van de elf vermoorde atleten een vast onderdeel te maken van elke Olympische Spelen, van generatie op generatie.

President Herzog met de voorzitter van het Internationale Olympisch Comité, Thomas Bach. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


“De ceremonie van vandaag, hier in Israël, weerspiegelt de toewijding van de staat Israël aan de nagedachtenis van de elf atleten. Sinds die vreselijke dagen, vijftig jaar geleden, is deze pijnlijke herinnering verzacht met trots, toen Israëlische atleten de dromen van de slachtoffers realiseerden en steeds meer Olympische medailles wonnen en blijven winnen, terwijl ze onze vlag hoog zwaaiden. Deze overvloed aan medailles is de overwinning van de elf atleten; jullie overwinning, lieve families; en de overwinning van de menselijke geest en van de machtige Israëlische geest. Mogen de herinneringen aan de elf atleten, slachtoffers van het bloedbad in München, voor altijd in ons hart bewaard blijven.”

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page