top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Twee Israëlische startups denken te weten hoe ondervertegenwoordigden aan het werk te krijgen


Het personeel van Joonko. CEO Ilit Raz zit in het midden. Foto met dank aan Joonko via ISRAEL21C


Twee Israëlische startups geloven dat ze de code hebben gekraakt om meer ondervertegenwoordigde kandidaten - vrouwen, mensen van kleur, personen met een handicap, veteranen, aan het werk te krijgen. Maar de twee bedrijven, TaTiO en Joonko, gebruiken heel verschillende methodieken.


TaTiO heeft een reeks online simulaties ontwikkeld die een kandidaat moet voltooien en moet slagen voordat relevante vacatures op de TaTiO vacaturebank worden aangeboden.


Joonko 'recycleert' in wezen kandidaten die bijna door een bedrijf werden aangenomen, uiteindelijk verloren van een andere werkzoekende, maar veel te bieden hebben aan de juiste werkgever.


TaTiO maakt het speelveld gelijk


TaTiO (voorheen Skillset ) is opgericht door twee vrouwen, Maya Huber en Mor Panfil, die 13 jaar in human resources hadden gewerkt. Nir Familier voegde zich bij hen als CTO van het bedrijf.


TaTiO-oprichters Nir Familier, Maya Huber en Mor Panfil. Foto met dank aan TaTiO via ISRAEL21C


"We hadden klanten die ons benaderden om banen te vinden die een cv vol hiaten hadden of die hun vaardigheden niet vertegenwoordigden omdat ze een soort carrièreverandering hadden doorgevoerd of omdat er een verschuiving in de markt was", vertelt Huber aan ISRAEL21c. "Het belangrijkste is dat hun cv niet weergeeft wat ze kunnen."


Het probleem, zoals Huber het ziet, is dat "zoveel oplossingen nog steeds afhankelijk zijn van cv's."


Dat weet Huber uit eigen ervaring.


Ook al is ze gepromoveerd en heeft ze 15 jaar ervaring in HR, “niemand zal mij overwegen voor een rol als 'head of product'. Ze begrijpen de relevantie niet. Er zijn zoveel mensen zoals ik. Waarom zou een bedrijf mij als gekwalificeerde kandidaat moeten missen?”


De simulaties van TaTiO zijn toegesneden op de taak. Kandidaten die een sollicitatiegesprek voeren voor een baan als verkoper, doorlopen dus een simulatie waarbij ze een CRM-tool (customer relationship management) invoeren en drie deals proberen te sluiten terwijl ze communiceren met potentiële klanten. De software van TaTiO volgt de voortgang van de kandidaten online.


"We verzamelen 150 datapunten over iemands prestaties", zegt Huber. “De kandidaat krijgt dan een rapport” waarmee hij of zij zich de volgende keer kan verbeteren.


De software kijkt niet alleen naar wat een kandidaat typt tijdens de simulatie, maar analyseert ook de audio en video – allemaal anoniem, benadrukt Huber. "We doen geen video-analyse met gezichtsherkenning." Natuurlijke taalverwerking (NLP) zet de audio om in tekst.


Voorbeeld van een TaTiO-rapport, met dank aan TaTiO via ISRAEL21C


Als een kandidaat niet slaagt voor de simulatie, kan TaTiO een baan in een ander veld voorstellen, samen met meer simulaties die ergens tussen de vijf en 30 minuten duren.


Zodra een vacature is gepresenteerd en de sollicitant op de knop klikt om verder te gaan, gaat het proces verder op de website van de werkgever.


Alvorens een simulatie te kiezen, ziet een kandidaat geen functietitels maar "kansen", zegt Huber, terwijl hij TaTiO omschrijft als "een vacaturebank".


Vanuit een zakelijk perspectief is TaTiO B2B - hun klanten zijn de werkgevers die een jaarlijkse vergoeding betalen om te garanderen dat een bepaald aantal slots wordt vastgehouden voor de beschikbare banen van dat bedrijf.

TaTiO richt zich op kandidaten voor starters-, arbeiders-, evergreen- of volume-wervingsposities, "het soort waarvoor normaal gesproken niet op LinkedIn wordt geadverteerd", zegt Huber.


"Als het volume hoger is, is de impact groter", legt Huber uit. "Die markten missen echt kandidaten."


Het platform van TaTiO is volledig geautomatiseerd en "er zijn geen mensen bij betrokken", merkt Huber op. “We grijpen pas in als een werkzoekende vragen stelt.”


Huber lanceerde TaTiO in 2019 en het bedrijf heeft $ 5 miljoen opgehaald. Het product is momenteel een "open bèta" met ongeveer 12 betalende klanten. De service is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, hoewel het bedrijf een test heeft uitgevoerd voor het Israëlische ministerie van Welzijn en Sociale Diensten om meer mensen met een handicap aan te nemen.


Covid had een impact op het bedrijf van TaTiO - hoe kon dat niet met zoveel mensen zonder baan of thuiswerkend? "Veel mensen werden gedwongen tot een carrièreswitch", zegt Huber. "Ze hebben geweldige vaardigheden, maar volgens hun cv's zijn ze niet gekwalificeerd."


Hubers bottom line: “Ik word elke ochtend wakker en wil de wereld veranderen, een personeelsbestand creëren waar mensen worden aangenomen op basis van competenties. Het is een nieuw paradigma.”


Joonko - streeft zilveren medaillewinnaars na


Joonko's focus ligt op 'zilveren medaillewinnaars', personen die bij een bedrijf hebben gesolliciteerd en bijna zijn doorgedrongen.


Dit zijn hooggekwalificeerde, vooraf doorgelichte kandidaten en volgens Ilit Raz, CEO van Joonko, verdienen ze nog een kans bij een ander bedrijf. Zo hoopt Joonko ondervertegenwoordigde kandidaten naar de top te helpen.


Raz en haar team vragen bedrijven eerst om een ​​lijst van hun "zilveren medaillewinnaars" om aan andere Joonko klanten te presenteren. In ruil daarvoor krijgen die bedrijven toegang tot andere zilveren medaillewinnaars buiten hun eigen databases.

'Stel dat je bij Nike hebt gesolliciteerd voor een functie als marketingmanager, maar de baan niet hebt gekregen. Maar misschien ben je wel goed voor Adidas', zegt Raz tegen ISRAEL21c.


Raz ontdekte de marktkans voor Joonko 'per ongeluk', zegt ze.


“We probeerden een vrouwelijke datawetenschapper in dienst te nemen. Een van onze investeerders besefte hoe moeilijk het was om een ​​vrouw te vinden voor zo'n rol en zei: 'Als je geen vrouwen aanneemt, stuur ze dan naar mij.' Ze huurden op deze manier vier of vijf mensen in. Ik dacht: 'Dit kunnen we op grote schaal.' Ze werkte niet voor ons, maar iemand anders wilde haar hebben, dus het was een win/win en iedereen was blij.”


Dat besef is lucratief geweest: Joonko heeft $ 38 miljoen opgehaald sinds de lancering zes jaar geleden. Het bedrijf heeft nu 40 mensen in dienst in Tel Aviv en New York. Raz verdeelt haar tijd tussen de twee kantoren.


In tegenstelling tot TaTiO, dat een consumentgerichte website heeft om sollicitanten aan te trekken, is Joonko exclusief voor zijn zakelijke klanten en draait het achter de schermen.


Net als TaTiO is het product van Joonko gebaseerd op een abonnement in plaats van op een vergoeding voor succes. De prijs hangt af van het aantal banen dat een bedrijf te bieden heeft, maar Raz benadrukt dat het een stuk minder is dan het plaatsen van een vacature op LinkedIn.


Raz voegt eraan toe dat 10% van de kandidaten in Joonko's database veteranen zijn.


Joonko werkt samen met 150 bedrijven, heeft 500.000 kandidaten in haar database en plaatst maandelijks zo'n 200 tot 300 mensen op een baan. Het is alleen gericht op de Verenigde Staten, waar de Black Lives Matter-beweging "ons echt vooruit heeft geholpen", zegt Raz.


Joonko onderscheidt zich ook van TaTiO door zich specifiek niet te richten op arbeiders.


"Als het een winkelmanager of een magazijn is, zijn wij niet de oplossing", zegt Raz. "Achter een bureau draait het allemaal om alles: HR, marketing, klantensucces."


Hoe zit het met die namen?

We konden Huber en Raz niet laten gaan zonder te vragen naar de ongebruikelijke namen voor hun bedrijven.


TaTiO is vernoemd naar El Tatio, een geothermisch veld met veel geisers in het Andesgebergte in het noorden van Chili.


“Het geeft aan hoeveel kandidaten we aantrekken,” legt Huber uit, “hoewel TaTiO uiteindelijk een mooie naam is. Over vijf jaar hopen we dat iedereen het weet.”


Joonko is vernoemd naar Junko Tabei, een Japanse bergbeklimmer die in 1975 als eerste vrouw de top van de Mount Everest bereikte.


"We wilden iets inspirerends, maar niet iets dat iedereen meteen begrijpt", merkt Raz op. "Haar niet aflatende doorzettingsvermogen herinnert ons eraan dat geen uitdaging te groot is om te overwinnen."


Wat betreft de verandering in spelling naar Joonko, legt Raz simpelweg uit dat "we niet wilden dat mensen ons 'junk' noemden."


Klik hier voor meer informatie over TaTiO en hier voor meer informatie over Joonko.
43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page